پارس؛ پتروشیمی حیاتی در اقتصاد ایران
به گزارش بورس امروز؛ صنعت پتروشیمی یکی از رگهای حیات اقتصاد کشور به شمار میرود که روزهای سخت تحریم موجب گشایشهای ارزی برای اقتصاد شده و بیاعتنا به تحریمهای سترگ، زمینه افزایش صادرات غیرنفتی را فراهم کرده است؛ بهطوریکه برآورد میشود در سال گذشته با وجود تحریمهای بی سابقه حدود ۲۰میلیارد دلار برای ایران ارزآوری داشته […]
به گزارش بورس امروز؛ صنعت پتروشیمی یکی از رگهای حیات اقتصاد کشور به شمار میرود که روزهای سخت تحریم موجب گشایشهای ارزی برای اقتصاد شده و بیاعتنا به تحریمهای سترگ، زمینه افزایش صادرات غیرنفتی را فراهم کرده است؛ بهطوریکه برآورد میشود در سال گذشته با وجود تحریمهای بی سابقه حدود ۲۰میلیارد دلار برای ایران ارزآوری داشته است.
در این میان شرکت بزرگ پتروشیمی پارس یکی از شرکت های زیرمجموعه هلدینگ خلیج فارس ، نقشی حیاتی در زمنیه تامین محصولات این جرگه در ایران و جهان دارد. دو محصول اصلی این شرکت گاز مایع (LPG) و استایرن منومر میباشد. در حال حاضر ظرفیت اسمی کل استایرن منومر در کشور، ۷۰۰هزار تن است که ۶۰۰هزار تن توسط شرکت پتروشیمی پارس و ۱۰۰ هزار تن در پتروشیمی تبریز تولید میگردد.
این شرکت با ظرفیت ۴.۵ میلیون تن در سال، در اسفند ماه ۱۳۷۷ تاسیس گردید. خوراک اصلی شرکت پتروشیمی پارس، گاز غنی شده است که آن را از پالایشگاه های فاز ۱ و ۲ و ۳ مجتمع گاز پارس جنوبی و توسط دو خط لوله تأمین میگردد. شرکت علاوه بر گاز غنی از اتیلن و بنزن به عنوان خوراک استفاده میکند. که به ترتیب از پتروشیمی های آریاساسول و نوری تأمین میگردد.
محصولات این پتروشیمی در داخل ایران از طریق بازار بورس کالا و نیز بازار خارج از بورس کالا به فروش میرسد. نرخ فروش محصولات بر اساس قیمتهای جهانی، قیمت اعلامی توسط وزارت نفت، خوراک بین مجتمعی و قیمت بورس کالا تعیین میشود. در این گزارش به گوشهای از موفقیتهای این شرکت در سالهای گذشته اشاره میکنیم تا تناور بودن آن را با منطق ریاضی بهتر درک کنیم.
استفاده از ۵/ ۹۲ درصد ظرفیت اسمی
ظرفیت اسمی تولید پتروشیمی پارس ۴ میلیون و ۲۴۶ هزار تن است. شرکت در سال ۱۳۹۸ با ۴ میلیون و ۲۰۴ هزار تن تولید از ۹۹ درصد، در سال ۱۳۹۹ با ۴ میلیون و ۵۵ هزار تن تولید از ۵/ ۹۵ و در سال ۱۴۰۰ با ۳ میلیون و ۹۳۱ هزار تن تولید از ۵/ ۹۲درصد از ظرفیت اسمی تولید خود استفاده کرد. با توجه به این اعداد بایدگفت که حجم تولید شرکت در سال مالی ۱۴۰۰ نسبت به سال مالی ۱۳۹۹ حدود ۳ درصد و نسبت به سال مالی ۱۳۹۸ حدود ۵/ ۶ درصد کاهش داشته است. از مجموع تولید ۳ میلیون و ۹۳۱ هزار تنی شرکت، ۲ میلیون و ۸۳۸ تن از محصولات در واحد استحصال اتان (شامل اتان، پروپان، بوتان و گسولین) و یک میلیون و ۹۳ هزار تن در واحدهای اتیل بنزن و استایرن منومر تولید شده بودند. حجم تولیدات پتروشیمی پارس در سال گذشته ۵/ ۹۵ درصد از برنامههای در نظر گرفته شده را برای میزان تولید سال ۱۴۰۰ محقق کرده است. در نهایت باید اشاره کرد که برنامه شرکت برای سال جاری تولید ۴ میلیون و ۲۲۵ هزار تن از محصولات خود است
همچنین پتروشیمی پارس در سه ماه اول ۱۴۰۱ رشد ۶۸ درصدی درآمد و افزایش ۱۶ هزار میلیارد ریالی سود داشته است. سود خالص ۳۸۵۷۰ میلیارد ریال اعلام شده که نسبت به رقم ۲۷ هزار میلیارد ریال سه ماه اول ۱۴۰۰ معادل ۴۰ درصد رشد کرده است و سود خالص هر سهم از ۵۸ ریال خرداد ۱۴۰۰ به ۸۱ ریال خرداد ۱۴۰۱ رسیده است. فروش داخلی پتروشیمی پارس در شش ماهه اول ۱۴۰۱ معادل ۳۱۱ هزار میلیارد ریال بوده که نسبت به ۲۱۱ هزار میلیارد ریال نیمه نخست سال قبل بیش از ۴۷ درصد رشد کرده است.
لازم ایت یادآور شویم سرمایه شرکت پتروشیمی پارس معادل ۴۷۶ هزار میلیارد ریال ثبت شده است و درآمد عملیاتی این شرکت در خرداد ۱۴۰۱ به ۱۷۱ هزار میلیارد ریال رسیده است. همچنین مجموع هزینه عملیاتی یا بهای تمام شده پتروشیمی پارس نیز رقم ۱۲۶ هزار میلیارد ریال بوده است. سود ناخالص ۴۴ هزار میلیارد ریال و سود عملیاتی معادل ۳۸ هزار و ۶۶۴ میلیارد ریال اعلام شده که که نسبت به سود ۲۴ هزار و ۳۸۸ میلیارد ریالی سال قبل تفاوت ۱۴ هزار میلیارد ریالی داشته است. موجودی نقد شرکت معادل ۹۷ هزار و ۵۷۵ میلیارد ریال اعلام شد که نسبت به سال گذشته تفاوت چندانی نداشته است.
گریزی بر عملکرد “پارس” در ۱۴۰۱
درآمد عملیاتی شرکت در سه ماهه اول ۱۴۰۱ معادل ۱۷۱ هزار میلیارد ریال بوده که نسبت به رقم ۱۰۲ هزار میلیارد ریال مدت مشابه سال ۱۴۰۰ معادل ۶۸ درصد رشد داشته است. بهای تمام شده درآمد عملیاتی نیز حدود ۱۲۶ هزار میلیارد ریال بوده که نسبت به رقم مدت مشابه سال قبل در حدود ۷۳ هزارمیلیارد ریال بوده معادل ۷۲ درصد افزایش نشان میدهد. بر این اساس سود شرکت در خرداد سال جاری، ۴۴ هزار و ۸۵۰ میلیارد ریال بوده که نسبت به سود ۲۸ هزار و ۸۲۳ میلیارد ریالی سال گذشته نشان دهنده حدود ۱۶ هزار میلیارد ریال تفاوت سود امسال با سود پارسال است.
علاوه بر آمار ذکر شده شرکت پتروشیمی پارس در ۹ ماهه اول سال ۱۴۰۱، ۳۹ هزار میلیارد تومان درآمد عملیاتی داشته است. این شرکت بیش از ۱۵۰۰ میلیارد تومان از درآمد عملیاتی خود را به سود ناخالص تبدیل کرده و درآمدهای عملیاتی آن تا انتهای سال ۱۴۰۱ حدود ۵۱ هزار میلیارد تومان پیشبینی شده بود. با کسر دیگر هزینههای و درآمدهای حاصل از سرمایهگذاریها، سود خالص این شرکت تا انتهای سال به حدود ۱۲ هزار میلیارد تومان رسیده است.