کارگزاری؛ دست راست سهامداران در بازار
به گزارش رسانه خبری بورس امروز بسیاری از افراد که قصد سرمایهگذاری در بازار سهام را دارند، احتمالا با واژه کارگزاری آشنا هستند. در واقع شما برای ورود به بورس باید حتما از طریق کارگزاریها اقدام کنید. کارگزاران بورس شرکتهای واسطی هستند تا شما بتوانید بهراحتی معاملات بازار را انجام دهید. در حقیقت کارگزاران خریدار […]
به گزارش رسانه خبری بورس امروز بسیاری از افراد که قصد سرمایهگذاری در بازار سهام را دارند، احتمالا با واژه کارگزاری آشنا هستند. در واقع شما برای ورود به بورس باید حتما از طریق کارگزاریها اقدام کنید. کارگزاران بورس شرکتهای واسطی هستند تا شما بتوانید بهراحتی معاملات بازار را انجام دهید. در حقیقت کارگزاران خریدار و فروشنده را در بازار سهام به هم وصل کرده و در ازای این کار دستمزد یا همان کارمزد دریافت میکنند. اما نحوه انتخاب بهترین کارگزاری چیست؟ ما چگونه می توانیم بفهمیم کدام کارگزاری امین سرمایه و راهنمای خوبی برای ما است؟
برای پی بردن به این موضوع اول باید نبود کارگزاریها را بررسی کنیم و سهامدار متوجه باشد که در صورت نبود کارگزاریها او با چه مشقتهایی روبروست.جواب این مسئله پیچیده نیست چرا که اگر شرکتهای کارگزاری نبودند، سهامدار برای انجام معاملات در بازار سهام مجبور بود در ساعات فعالیت بازار، دائماً در ساختمان مرکزی بورس واقع در خیابان حافظ حاضر میشد و در بین جمعیت انبوه معامله گران به خرید و فروش میپرداخت.
طاهر ابراهیم زاده ،مدیر عامل کارگزاری بانک انصار نیز معتقد است نقش کارگزاریها لازمه فعالیت، حیات و گسترش بازار سرمایه است و این موضوع برای تمامی اشخاص اعم از حقیقی و حقوقی صادق است. او میگوید کارگزاری مانند یاوری امین و در واقع دست راست سهامدار همه فعالیتهای بازار را رسد کرده و سود دهی سهامهای ثبت شده را زیر نظر دارد و سهامدار بعد از ثبت سفارش در قیمت و تعداد مدنظر خود تمامی فعالیتهای لازم را کارگزاری بهصورت خودکار انجام میدهد.
در حال حاضر تعداد کدهای فعال بورسی به بیش از ۴۰ میلیون کد رسیده است. در واقع میلیونها نفر در کشور به نوعی مشتری شرکتهای کارگزاری بوده و به خدمات این شرکتها نیازمندند، به همین دلیل انتخاب بهترین کارگزاری بورس مساله مهمی است که مشتریان این کارگزاران هنگام ورود به این کارگزاریها و استفاده از خدمات آن باید مورد توجه قرار دهند.
ابراهیم زاده در این رابطه تاکید دارد، که اگر بخواهیم مهمترین پارامتر انتخاب یک کارگزاری بورس موفق را مدنظر قرار دهیم و کارگزاری بورس مطلوب خود را انتخاب کنیم باید ابتدا نگاهی به عملکرد کارگزاریهای بورس مختلف در بازههای زمانی متفاوت داشته باشیم.در حقیقت تعداد معاملات، حجم معاملات انجام گرفته، گردش پول و ارزش معاملات نشان از میزان موفقیت و عملکرد یک کارگزار بورس خوب دارد، هر چه یک کارگزاری بورس ارزش معاملات بیشتری داشته باشد نشان از عملکرد موفقتر آن کارگزار بورس خواهد داشت. البته کارگزاریها خدمات متفاوتی انجام میدهند و هر کارگزاری نقطه قوت خاص خود را دارد. سهامدار باید با توجه به نیاز و بازار خود کارگزار خود را انتخاب کند. برای مثال نحوه سرمایه گذاری ما در بورس یا فرابورس ما را ملزم به پیدا کردن بهترین کارگزاری در این دو میدان میکند.
تعداد کارگزاریها بیش از حد نیاز است
شایان ذکر است حدودا ۹۰درصد از ارزش معاملات روزانه در اختیار کمتر از ۵۰ کارگزار است و ۱۰درصد باقیمانده در اختیار سایرین است، تعداد زیادی از کارگزاران حتی در شرایط رونق فعلی بازار امکان کسب سود ناشی از دریافت کارمزد و اعطای اعتبار چشمگیر را ندارند. ابراهیمزاده در این رابطه میگوید، تعداد کارگزاران در حال حاضر بیش از حد نیاز است و آنچه که در شرایط فعلی ضرورت است توجه به توسعه بستر فناوری اطلاعات، بهبود زیرساختها و ظرفیتها و توسعه کمی و کیفی شرکتهای OMS است.
مشتری مداری، کسب رتبه بالا در رتبهبندی سالانه، فعالیت در بازارهای مختلف بورس (بورس، فرابورس، کالا و انرژی)، عملکرد مطلوب سیستم معاملات آنلاین، تعدد شعب و نمایندگی در استانهای مختلف، سیستم پاسخگویی مناسب به مشتریان، بهترین خدمات مشاورهای، سلسله برنامههای آموزش حضوری یا مجازی، ارتباط خوب با صندوقهای سرمایهگذاری، ارائه خدمات مالی از جمله وام قرض السحنه، اعتبار معاملاتی و … از جمله مواردی است که در انتخاب کارگزار خوب باید به آن توجه کرد.
خدمات متنوع کارگزاری بورس
بازار سرمایه بازاری زنده و پویاست که بهمرور بزرگتر و پختهتر میشود. به عبارت دیگر، رفتهرفته ابزارها و امکانات جدیدی به ابزارهای بازار سرمایه اضافه میشود. یک کارگزاری خوب باید بتواند با خدماتی که ارائه میکند این ابزارها را بهخوبی به مشتریانش معرفی کند و در اختیارشان بگذارد. برای نمونه، ابزار اختیار معامله که یکی از ابزارهای مشتقه به شمار میآید، یکی از ابزارهای جدیدی است که امکان دسترسی به آن را همه کارگزاریها ارائه نمیکنند.
زیرساخت مناسب کارگزاری
این مورد بهویژه درمورد کارگزاریهای پرمشتری صدق میکند. از ابتدای سال ۱۳۹۹ که با سیل ورود افراد جدید به بازار بورس مواجه شدیم، مشخص شد که بعضی از کارگزاریها زیرساخت مناسب برای ارائه خدمات به مشتریان پرتعداد و جدیدشان را ندارند. مثلا امکان دارد در بعضی از روزهای پر ترافیک دسترسی به سامانه آنلاین این کارگزاریها وجود نداشته باشد. البته بخشی از مشکل به خاطر هسته معاملات خود بورس بود که بهنظر میرسد تا حد زیادی رفع شده باشد. ولی بخشی هم به خاطر ضعف سیستم آنلاین کارگزاریها بود و احتمالا در روزهایی که حجم معاملات افزایش قابل توجه دارد، بخشی از این مشکلات تکرار شود. پس بهتر است سراغ کارگزاریهایی بروید که از این نظر مشکلی نداشته باشند.