رشد تولید همان افسار تورم است
به گزارش بورس امروز؛ رهبر معظم انقلاب در پیام نوروزی خود، شعار امسال را حول دو شاخص مهم اقتصادی یعنی مهار تورم و رشد تولید بیان کردند. ایشان همچنین در بیانات خود در اجتماع زائران و مجاوران حرم مطهر رضوی، ضمن اشاره به محورهای تحول کشور و دعوت صاحب نظران به بحث و چاره جویی […]
به گزارش بورس امروز؛ رهبر معظم انقلاب در پیام نوروزی خود، شعار امسال را حول دو شاخص مهم اقتصادی یعنی مهار تورم و رشد تولید بیان کردند. ایشان همچنین در بیانات خود در اجتماع زائران و مجاوران حرم مطهر رضوی، ضمن اشاره به محورهای تحول کشور و دعوت صاحب نظران به بحث و چاره جویی برای آن، مهم ترین مشکلات اقتصادی کشور را مطرح کردند.
با همه کارکردهای انتخاب شعار سال که به گفتمان سازی موضوع اقتصاد مقاومتی در سال های گذشته رسیده، متاسفانه در سالهای گذشته دستگاه یا نهادی نبوده تا میزان توجه مسئولان دولتی به تاکیدات رهبری را ارزیابی کند. برای اینکه به سرنوشت سالهای قبل دچار نشویم باید ابتدا موانع تحقق شعار امسال را به خوبی شناسایی و با برنامه ریزی و همت همه دستگاهها در راستای منفعت ملی و نه ارگانی و نهادی ورق را به نفع کشور برگردانیم.
پیش نیازهای مهار تورم
ما درباره تورم هنوز اجماع مشخصی در کشورمان نداریم. دو جریان رقیب وجود دارند که عده ای تورم را ناشی از کشش تقاضا و پول زیاد و عده ای آن را ناشی از فشار هزینه میدانند. برخی می گویند هزینه هایی مانند هزینه انرژی، خوراک دام و… منجر به تورم می شود ولی برخی دیگر می گویند نقدینگی بالا منجر به افزایش تقاضا و تورم می شود. این در حالی است که دولت و رسانه ها باید روی این موضوع کار کنند تا بدنه کارشناسی همگرایی بیشتری پیدا کنند. اکنون ما هر دو نگاه را در دولت می بینیم و سیاست های دوگانه درباره مهار تورم همدیگر را خنثی می کند. بنابراین در ابتدا لازم است نگاه مسئولان به علل افزایش تورم یک نگاه یکسان باشد. چون درتصمیمات می بینیم که از یک طرف نقدینگی را کاهش می دهند اما از طرفی دیگر قیمت ارز را رها می کنند که به تورم دامن می زند.
تورم رکود در بخش تولید
تورم و رکود در کشور ما دو روی یک سکه شده اند؛ ما تنها با مقوله تورم دست و پنجه نرم نمی کنیم بلکه با به دلیل کاهش تولید نیز با رکود نیز درگیر هستیم. متاسفانه ما با پدیده رکود تورمی مواجه هستیم. از طرفی در بسیاری از موارد ریشههای تورمی در اقتصاد ما، کاهش تولید را به دنبال ندارد. برای مثال در مساله ارز، ارز جهش پیدا میکند و بازار را رهبری میکند و قیمت تمام شده کالاها و خدمات را افزایش میدهد و باعث تورم میشود. در حالیکه این موضوع رکود را افزایش میدهد و کالایی که قیمتش بالا رفته کمتر به فروش میرسد. بنابراین افزایش تورم، انگیزه تولید مازاد ایجاد نمیکند، بلکه انگیزه افزایش تولید را هم از بین میبرد.
برای این که تولید رونق پیدا کند باید موانع تولید را برداشته شود و قوانین را اصلاح کنیم. به عنوان مثال تا زمانی که سود ثبت نام خودرو بیشتر از کار و تولید باشد، تولید رونق نمیگیرد. تفکر «کار نکن و پول در بیاور» باید از بین برود و لازم است با ابزارهایی مثل قوانین مالیاتی و… سود این اقدامات را کم کرد.
بانکها اعتبار را به سمت تولید نمیبرند
یکی از اعتراضات اصلی خانه صنعتکاران به بانکها این است، که چرا بسیاری از بانکها در تامین مالی بنگاه تولیدی اهتمام ویژه ای ندارند و این نهاد در سال جدید علارغم پیگیری های فراوان در جذب منابع و تسهیلات برای پروژه های بعضاً ملی موفق به دریافت تسهیلات برای اعضای خود شده است. باید برای رشد تولید به رفع موانع تولید، واحدهای دچار مشکل و افزایش سرمایه در گردش تولیدکنندگان توجه شود. بانکها اعتبار را به سمت تولید نمیبرند و تولید تشنه اعتبار است. بانکها اعتبارها را در فضای واسطهگری، مالسازی و تامین مالی سوداگرانه میبرند که به تولید کشور کمک نمیکند. اگر ما میخواهیم تورم را در اقتصاد ایران ریشهکن کنیم، ریشه تورم در عرضه کل و تقاضای کل است. تقاضای کل از عرضه کل فاصله گرفته و همیشه این فاصله را با پول نفت پر میکردیم. برای پر کردن این فاصله راهحل تولید است. این موضوع به مهار تورم هم کمک میکند.
دو شعار مهار تورم و رشد تولید با یکدیگر همسو هستند بهگونهای که تحقق و حرکت بهسوی هر یک از آنها سبب تحقق دیگری میشود. برای مهار تورم و رشد تولید باید هم برنامه کوتاهمدت داشت و هم بلندمدت. مهار تورم و رشد تولید دو عامل وابسته به هم هستند و نمیتوان جدا از هم این دو را دید. اگر به رشد تولید کمک کنیم باید کنترل داشته باشیم تا مهار تورم هم صورت بگیرد.