اتان؛یک گاز از خوراک گاز در صنعت پتروشیمی
به گزارش بورس امروز، در صنعت پتروشیمی شرکتهای الفین ساز در زنجیره اتان قرار می گیرند. گروه محصولات الفین ها شامل اتیلن، پروپیلن، بوتادین و بوتیلن می باشد. الفین های سبک بیش از ۶۰ درصد سهم تولید را در دنیا دارند که این نشان دهنده تقاضای بالای این گروه محصولات است و در مناطق […]
به گزارش بورس امروز، در صنعت پتروشیمی شرکتهای الفین ساز در زنجیره اتان قرار می گیرند. گروه محصولات الفین ها شامل اتیلن، پروپیلن، بوتادین و بوتیلن می باشد. الفین های سبک بیش از ۶۰ درصد سهم تولید را در دنیا دارند که این نشان دهنده تقاضای بالای این گروه محصولات است و در مناطق مختلف دنیا سالانه حدود ۲۹۰ میلیون تن به بهره برداری می رسند.
شرکتهای الفینساز از دو نوع خوراک مایع و خوراک گاز استفاده میکنند. خوراک مایع شامل فرآوردههای نفتی مثل نفتا، پروپان،بوتان، رافینیت و غیره میباشد. خوراک گاز شامل گاز متان و اتان است که شرکتهای الفین عمدتا از گاز اتان استفاده می کنند.
مزیتهایی که خوراک اتان نسبت به خوراک مایع دارد به شرح زیر است:
۱-قیمت خوراک شرکتهای الفین که از خوراک مایه استفاده میکنند. معادل ۹۵ درصد بهای محمولههای صادراتی نفت تعیین شده است. نرخ خرید اتان برای شرکتهای پتروشیمی طبق فرمول اعلامی وزارت نفت بصورت زیر محاسبه میگردد.
براساس این فرمول، نوسان نرخ اتان میتواند حداقل ۲۲۰ و حداکثر ۴۰۰ دلار باشد. در نتیجه این قیمتگذاری همواره حاشیه سود شرکتهای که از خوراک گاز استفاده میکنند بیشتر از شرکتهایی است که خوراک مایع میگیرند.
۲-ضریب تبدیل اتان به محصولات الفین بالاتر از ضریب تبدیل خوراک مایع میباشد. درواقع هر تن گاز اتان در مقایسه با خوراک مایع الفین بیشتری را تولید میکند. برای مثال در شرکت آریا ساسول هر ۲۶/۱ تن اتان منجر به تولید یک تن اتیلن میشود. درصد تبدیل خوراک به اتیلن در اتان برابر ۸۰ ، در پروپوان برابر ۴۰و در نفتا برابر ۲۸ میباشد.
۳-از طرفی طی دهههای گذشته در ایران به شرکتهای پتروشیمی یارانه پرداختشده است؛ این موضوع باعث شده که بهای تمامشده مواد اولیه شرکتهای پتروشیمی بسیار پایین باشد.
شرکت های تولیدکننده اتیلن پتروشیمی شازند، جم، مارون، امیرکبیر و آریا ساسول هستند که پتروشیمی شازند خوراک مایع (نفتا)، پتروشیمی جم ترکیب مایع و گاز (نفتا و اتان) و مابقی پتروشیمی ها اتان مصرف می کنند.
در مجموع گاز طبیعی در مقایسه با خوراک مایع، راهکار بهتری برای تولید محصولات الفینی است. ایران به عنوان دومین کشور دارای ذخایر گازی دنیا شرایط مناسبی برای تأمین مواد اولیه پتروشیمی دارد. در بین کشورهای دارای گاز طبیعی، قطر سرمایهگذاری سنگینی در تولیدات پتروشیمی کرده است و میتوان گفت کشورمان هنوز فضای زیادی برای سرمایهگذاری در این بخش دارد و محصولات الفینی میتوانند صادرات محصولات پتروشیمی ایران را متحول کنند.