کاغذ و الگوهای جهانی
به گزارش بورس امروز، صنعت خمیر و کاغذ یکی از بزرگترین صنایع در جهان است. این صنعت تحت تسلط شرکتهای آمریکای شمالی و شمال اروپا و شرق آسیا قرار دارد و البته آمریکای لاتین و استرالیا نیز در این صعت فعالیت قابل توجهی دارند. در چندسال آینده انتظار می رود که دو کشور هند و […]
به گزارش بورس امروز، صنعت خمیر و کاغذ یکی از بزرگترین صنایع در جهان است. این صنعت تحت تسلط شرکتهای آمریکای شمالی و شمال اروپا و شرق آسیا قرار دارد و البته آمریکای لاتین و استرالیا نیز در این صعت فعالیت قابل توجهی دارند. در چندسال آینده انتظار می رود که دو کشور هند و چین به بازیگران کلیدی این صنعت مبدل شوند. در مورد صنعت پایین دستی، صنعت بسته بندی کاغذ در حال حاضر بزرگترین بخش مصرف کننده تولید جهانی کاغذ است که بیش از نیمی از تولید جهانی کاغذ را مصرف می کند.
مصرف کاغذ در هر کشور نشان دهنده وضعیت اقتصادی آن کشور بوده و یکی از شاخص های مهم رشد فرهنگی آن جامعه نیز محسوب می شود. با توجه به تغییر الگوی مصرف و توسعه شهرنشینی در سال های اخیر، مصرف فرآورده های چوب و کاغذ در کشور افزایش روز افزونی داشته است. پیش بینی می شود که مصرف خمیر و کاغذ در ایران در سال های آتی با رشد مواجه شود. در راستای توصیه اکید مقام معظم رهبری مبنی بر استفاده از توان تولید داخلی، طی مصوبه دولت، برای حمایت از تولید داخلی، دستگاه های ذیربط از جمله آموزش و پرورش که یکی از اصلی ترین مصرف کنندگان کاغذ است، ناگزیر به استفاده از تولید داخلی است.
مصرف کاغذ درایران در حال حاضر با الگوهای جهانی فاصله معناداری دارد. طبق آمار سندیکای تولید کنندگان مقوا و کاغذ ایران، در حال حاضر سرانه مصرف کاغذ در کشور ۲۲ کیلوگرم بوده در حالیکه مصرف سرانه جهانی ۵۴ کیلو گرم است. همچنین سرانه مصرف کاغذ در ایالات متحده ۱۵۰ کیلوگرم و کشورهای حوزه اسکاندیناوی ۲۰۰ کیلوگرم است. این عدد هر چه بیشتر باشد، دلالت بر شاخص توسعه اقتصادی بهتر و وضعیت فرهنگی مناسب تر است. کاغذ در دنیا ضمن توسعه اقتصادی به عنوان یک محصول فرهنگی نیز تلقی می شود.
ایران سالانه ۳۸۰ هزار تن کاغذ تحریر و روزنامه نیاز دارد، در صورتی که مجموع ظرفیت ایجادی برای تولید این نوع کاغذ در کشور ۱۸۰ هزار تن در سال است. به همین سبب، ایران در بخش تامین کاغذ تحریر و روزنامه وابسته به واردات است. سالانه ۷۰ هزار تن کاغذ روزنامه در کشور نیاز است که از این میزان ۴۰ هزار تن در داخل تولید و بقیه باید از محل واردات تامین شود.