تحقق عینی شعار ۱۴۰۱ در فولاد سنگان
به گزارش بورس امروز؛ توسعه فناوری پیشرفته و رساندن آن به بازار، الزامات متعددی دارد که از سیاستگذاری و تنظیم مقررات مناسب تا بازار بزرگ و جذاب، وجود نیروی انسانی مستعد، زیرساختهای تحقیقاتی و آزمایشگاهی و فضای فیزیکی را دربر میگیرد؛ با این حال تامین مالی مناسب تاثیر غیرقابل انکاری در رشد این کسبوکارها دارد. […]
به گزارش بورس امروز؛ توسعه فناوری پیشرفته و رساندن آن به بازار، الزامات متعددی دارد که از سیاستگذاری و تنظیم مقررات مناسب تا بازار بزرگ و جذاب، وجود نیروی انسانی مستعد، زیرساختهای تحقیقاتی و آزمایشگاهی و فضای فیزیکی را دربر میگیرد؛ با این حال تامین مالی مناسب تاثیر غیرقابل انکاری در رشد این کسبوکارها دارد.
با نامگذاری سال ۱۴۰۱ از سوی مقام معظم رهبری با عنوان« تولید، دانشبنیان، اشتغال آفرین»، قانون جهش تولید دانشبنیان که از سالهای گذشته در دستور کار قرار گرفته بود، در نخستین ماههای سالجاری تدوین و از سوی مجلس شورای اسلامی تصویب و برای اجرا به دولت ارائه شد. درنظرگرفتن نقش اتاق در تدوین قانون جهش تولید دانشبنیان و نظرخواهی از متخصصان و کارشناسان در تدوین قوانین دولتی همواره از مطالبات بخش خصوصی بوده است که کمتر مورد توجه دست اندرکاران بخش دولتی قرار میگیرد.
حال با توجه به مواردی که گفته شد لازم است از خود بپرسیم دانشبنیانشدن اقتصاد و صنعت ایران چه الزاماتی دارد؟ آیا تولید صنعتی در ایران میتواند همسو با آخرین یافتههای علمی حرکت کند؟ آیا با ابزارهای فعلی میتوان تولید و دانش را به هم وصل کرد؟
تحریم ها نقطه عطف چرخش به سمت دانش بنیانها
یکی از حربه های دشمن برای متوقف کردن قطار پیشرفت در ایران تحریمها هستند که از اوایل انقلاب تا کنون همچنان ادامه دارند. و در بسیاری موارد کارشناسان و فعالین حوزه اهی مختلف از جمله صنعتی را با چالش های بزرگی روبرو کرده است. در این میان بخش صنعت و صنایع معدنی یکی از حوزه هایی است که بیشترین فشارها را از ناحیه تحریم ها متقبل شده و همواره با این غول همنشینی خود را در سخت ترین شرایط ادامه داده است. اما در ایران سختی ها همان کیمیاگری است که مس را به طلا تبدیل می کند. بسیاری از شرکت ها امروزه با گذشت سالها توانسته اند با استفاده از ظرفیت های داخلی و توسعه آن بسیاری از تحریم ها و محدودیت ها را دور بزنند و از هدر رفت سرمایه در واحدهای خود به بهترین نحو جلوگیری کنند. یکی از این واحدهای صنعتی “فولاد سنگان” است که توانسته با تکیه بر توان داخلی و اصول دانش بنیان زیر ساخت های خود را همچنان قوی تر و توسعه یافته تر نماید.
فولاد سنگان برای تامین برق خود آستین بالا زد
یکی از چالش های اساسی همه واحدهای صنعتی بحث انرژی است. چرا که کمبود برق در تابستان و گاز در زمستان بارها تعطیلی این مراکز را در پی داشته که در نوع خود مشکلات دیگری نیز به همراه دارد. در سال جاری میزان تعطیلی کارخانه به دلیل قطع برق وگاز ۱۲۰ روز بوه که هر روز تعطیلی معادل ۳۰ میلیارد تومان عدم و نفع برای شرکت دارد. نحوه طراحی فعالیت کارخانه ۳۲۰ روز در سال است که با احتساب ۱۲۰ روز توقف بیش از ۳۵ درصد ظرفیت تولید از دست رفته است.
اما “فولاد سنگان” برای رفع چالش برق تصمیم به ساخت نیروگاه گرفت تا از این آسیب های جدی فصلی در امان بماند. فولاد سنگان در حال حاضر در طرح توسعه خود قصد دارد نیروگاه برق بادی با ظرفیت ۲۰۰ مگاوات را بسازد که در صورت راه اندازی، بزرگترین نیروگاه برق بادی کشور نیز خواهد بود. اما رفع چالش گاز یک مسئله ملی است که باید از سوی نهادهای بالاتر به آن رسیدگی شود.
استراتژی شرکت طراحی برنامه هایی برای کاهش توقفات است
همانطور که ذکر شد در بحث چالش برق شرکتهای صنعتی اقدام به ساخت نیروگاه نموده اند اما در حوزه گاز رفع مشکل نیازمند اقدام در سطح ملی است. در این رابطه هم گروه فولاد مبارکه برای حل چالش گاز سرمایه گذاری خوبی را مد نظر قرار داده است، تا بتواند در آینده این چالش را مرتفع نماید.
بومی سازی حلقه پیوند دانش و صنعت در فولاد سنگان
بومیسازی نهبه معنای صرف مهندسی معکوس تجهیزات خارجی و استخراج دانش نهفته در آن بلکه در معنای گستردهتر، بهینه و بهروزرسانی اقلام مورد نیاز، منطبق با نیازها و شرایط داخلی است. فولاد سنگان با توجه به تحریمهای ظالمانه و ایجاد چالش تأمین قطعات و تجهیزات و به منظور کاهش وابستگی به واردات برخی تجهیزات و قطعات، واحد بومی سازی این شرکت، اقدام به سرمایه گذاری ۱۹۰۰۰ میلیارد ریالی در امر تحقیق و توسعه دانش بنیان نموده است. بومی سازی ۱۳۶ قطعه و ۸ تجهیز در این شرکت در راس کار فولاد سنگان قرار گرفت و همچنان در حال انجام است. همچنین صرفه جویی ارزی بیش از ۸ میلیون یورویی خود گواهی بر اهمیت این بومی سازی است.
فولاد سنگان، قطب تولید دانش بنیان
در حال حاضر بحران انرژی یک مسئله جهانی است و ایران هم از این قاعده مستثنی نیست و کمبود منابع انرژی مانند برق و گاز یک مشکل جدی در حوزه صنعت است. شرکت فولاد سنگان با حمایت شرکت فولاد مبارکه در راستای توسعه پایدارپروژههای مختلفی را طراحی و در مرحله اجرا قرار داده است. با توجه به نیاز شرکت برای تأمین ورودی ها، منابع و انرژی مورد نیاز کارخانه کنسانتره و گندلهسازی ، در طرحهای توسعهای شرکت به این مسئله به صورت ویژه پرداخته شده است و با سرمایهگذاری ۱۱۰۰۰ میلیارد ریالی در طرح انتقال آب دشت کرات و استفاده از تکنولوژی روز دنیا در انتقال پساب شهر تایباد، این شرکت به دنبال تأمین منابع آبی پایدار برای کارخانه است که در نوع خود بینظیر می باشد. همچنین به منظور جلوگیری از هدر رفت آب و خروج آن از مرز کشور و استفاده بهینه از منابع آبی سطحی و عمقی طرح انتقال آّب از دشت زوزن نیز به طول ۴۸ کیلومتر به عنوان یک پروژه بسیار مهم در دستور کار قرار دارد، که سهم فولاد سنگان از این پروژه ۴۰% میباشد. از طرفی فولاد سنگان با استفاده از تجهیزات مدرن ۸۰ درصد آب مصرفی کارخانه را به چرخه تولید بازگردانی میکند و به این طریق صرفهجویی بسیار خوبی در مصرف آب کارخانه ایجاد می شود. همه مواردی که ذکر شد با تکیه بر دانش بومی و کمک از حوزه دانش بنیان شکل گرفته کا شایان تقدیر است.