کوچ “گهر زمین” به دل دانشبنیانها
به گزارش بورس امروز؛ رهبر معظم انقلاب اسلامی در سخنرانی تبریک فرارسیدن سال نو، سال ۱۴۰۱ را «سال تولید، دانشبنیان و اشتغالآفرین» نامگذاری فرمودند. این شعار برای خیلی از ارگانها، سازمانها و شرکتهای خصوصی و دولتی که خود بر همین مبنا فعالیت میکردند جای بسی خوشحالی داشت و برای بسیاری دیگر که از این فضا بدور […]
به گزارش بورس امروز؛ رهبر معظم انقلاب اسلامی در سخنرانی تبریک فرارسیدن سال نو، سال ۱۴۰۱ را «سال تولید، دانشبنیان و اشتغالآفرین» نامگذاری فرمودند. این شعار برای خیلی از ارگانها، سازمانها و شرکتهای خصوصی و دولتی که خود بر همین مبنا فعالیت میکردند جای بسی خوشحالی داشت و برای بسیاری دیگر که از این فضا بدور بودند خط مشی ویژهای برای حرکت در مسیر رشد و توسعه بود.
اما دانشبنیانشدن اقتصاد و صنعت ایران چه الزاماتی دارد؟ آیا شرکت های بزرگ نیز توانسته اند در این مسیر قدم قابل توجهی بگذارند؟
شرکتهای دانشبنیان عمدتا فعالیت و تولیداتی بر پایه دانش فنی دارند. این محصولات علاوه بر دانشمحور بودن باید قابلیت تجاریسازی نیز داشته و از سویی دارای مزیتهای اقتصادی لازم جهت عرضه در بازار باشند. شعار انتخاب شده برای سال جاری، با توجه به شرایط کلان اقتصاد کشور، بسیار مناسب است، چرا که در صورت اجرای صحیح، میتواند از مسیر سیاستهای حمایتی، زمینهساز توسعه شود.
برای درک بهتر چرخش اقتصاد به سمت دانش بنیانها می توانیم به شرکتهایی مانند سنگ آهن گهرزمین، به عنوان یکی از شرکتهای معتبر در این زمینه اشاره کنیم. این شرکت در راستای اجرای منویات مقام معظم رهبری در زمینه توسعه زیر ساختی دانش بنیانها اقدامات شایانی را پیش برده که بررسی و ارزیابی آنها خالی از لطف نیست. فعالیتهای دانشبنیان در این شرکت، بهصورت بنیادی و با راهکارهای بدیع، مبتنی بر همکاری و همیاری فنی بخشهای مهندسی کارفرما، پژوهشگر و پیمانکار با پذیرش ریسکهای عدم موفقیت توسط کارفرما، توانسته، منتج به رفع نیازهای اساسی این شرکت مانند: ساخت قطعات و تجهیزات اساسی مورد نیاز با سطح کیفی قابل مقایسه و در مواردی، برتر از نمونههای غربی،در سطح شرکتهای معدنی گردد.
این شرکت در سال پروژه های خود را بیشتر و بیشتر در زمینه دانش بنیان ها پیش برده که شامل طیف گسترده ای از فعالیت ها میباشد. از جمله این فعالیتها میتوان به اکتشاف، استخراج و بهرهبرداری از معادن سنگآهن و تولید کنسانتره، گندله و فولاد از آن؛ نصب و راهاندازی، تعمیرات، نگهداری، بازرسی و سرویس تجهیزات و ماشینآلات موردنیاز شرکت است؛ خرید و تهیه انواع ماشینآلات، تجهیزات، تاسیسات و مصالح موردنیاز؛ انجام خدمات مهندسی، مشاوره، آموزش، مدیریت و فراهمکردن دانش فنی از داخل و خارج برای تحقق موضوع شرکت و مشارکت و سرمایهگذاری در سایر شرکتها و طرحهای معدنی و صنعتی و انعقاد قراردادهای پیمانکاری بهمنظور ارائه خدمات فنی و مهندسی اشاره کرد.
ایرانیزه کردن اصول «دانش بنیان» در گهر زمین
دانش بنیان بودن به تنهایی یک فضیلت نیست گاهی ممکن است بسته به کشور و شرکت و فعالیت مضر هم باشد. برای مثال برای کشورهایی با جمعیت زیاد بیکار این نوع نگاه به اقتصاد می تواند مضر واقع شود. یکی از ایرادات اصلی در محوریت قرار دادن بخش دانشبنیان مربوط به نیروی انسانی موجود در کشور است. عمده اشتغالزایی صنایع دانشبنیان برای افراد متخصص و تحصیلکرده است؛ در صورتی که مزیت اصلی کشورهای در حال توسعه از جمله ایران در نیروی انسانی ساده و نیمهماهر است. برخلاف باور مرسوم، ایران مانند بسیاری از کشورهای در حال توسعه، مملو از نیروی کار ساده و غیرمتخصص است. با توجه به سطح نهچندان مناسب آموزش عالی بهجز در چند دانشگاه مطرح کشور، میتوان ذهنیتی از کیفیت نیروی کار دارای مدرک دانشگاهی نیز داشت. همچنین بخش زیادی از ۳۷میلیون جمعیت غیرفعال کشور فاقد تحصیلات تکمیلی هستند.
اما شرکت سنگ آهن گهر زمین ، با بهره برداری از بزرگترین معدن سنگ آهن خاورمیانه، تبدیل منابع طبیعی به محصولات با ارزش افزوده با بهره گیر از علم و تکنولوژی جدید و بر مبنای دانش فنی روز با هدف تامین نیازهای زنجیره فولاد و افزایش نرخ اشتغال و رشد درآمد ملی و چشم انداز شرکت نیز، نقش آفرینی فعال در آینده صنعت فولاد کشور و اشتغال بیش از ۸ هزار نفر داشته است. این طرح در نوع خود هم دانش بنیان است و هم با بکارگیری صحیح نیرو در جای جای آن توانسته از ساده ترین نیرو تا ماهر ترین آنها بیشترین بهره وری انسانی را در طرح داشته باشد و توانسته بر مشکل بیکاری منطقه نیز تا حد قابل توجهی فائق آید.
علاوه بر این شرکت گهر زمین در راستای تحقق فرمایش مقام معظم رهبری و شعار سال در کنار اشتغال آفرینی برای افراد زیادی از جامعه، تحریم ها را کنار زده و با بومی سازی تولیدات خود با ارتقا دانش فنی و توسعه زیر ساختی آن، باعث شده برخی از محصولاتی که در گذشته وارد کشور می شد، اکنون در داخل کشور تولید و تامین شود و به نوعی به سمت خودکفایی حرکت کند. در حوزه تامین انرژی نیز، علاوه بر راه اندازی دو نیروگاه ترکیبی ۵۰۰ مگاواتی، یک نیروگاه خورشیدی ۶۰ مگاواتی نیز در حال آماده سازی است.
همه این آمارها گواهی است بر تحقق عینی شعار سال در شرکت سنگ آهن گهر زمین و نگاه تیز بین این شرکت به بومی سازی برگ زرینی است از مدیریت درست آن که به نوبه خود قابل تقدیر است.