زمستان تمام شد! تابستان چه کنیم؟
به گزارش بورس امروز؛ در صنعت فولاد؛ انرژی (گاز، برق) و سنگ آهن به عنوان ماده ی اولیه فولاد جز مصارف اصلی این صنعت محسوب می شود. در سال ۱۴۰۱ فولاد با چالش های زیادی مواجه گردید. در فصل سرما با قطعی گاز بخش عمده ای از تولید در شرکت فولاد مبارکه از بین رفت. […]
به گزارش بورس امروز؛ در صنعت فولاد؛ انرژی (گاز، برق) و سنگ آهن به عنوان ماده ی اولیه فولاد جز مصارف اصلی این صنعت محسوب می شود. در سال ۱۴۰۱ فولاد با چالش های زیادی مواجه گردید. در فصل سرما با قطعی گاز بخش عمده ای از تولید در شرکت فولاد مبارکه از بین رفت. در تابستان هم به دلیل کمبود برق این اتفاق رخ داد. البته فولاد مبارکه برای رفع مشکل با سرمایه گذاری در بخش انرژی، یک نیروگاه هزار مگاواتی را در دست بهره برداری دارد. قاعدتا درآینده حوزه ی برق کمتر آسیب پذیر خواهد بود. دولت با سرمایه گذاری در حوزه گاز تلاش کند تا این مشکل نیز مرتفع گردد؛ در غیر اینصورت هر سال با شرایط فعلی چالش کمبود گاز همواره وجود خواهد داشت.
از مشکلات دیگر این صنعت حوزه ی حمل ونقل است. در زیر ساخت های کشور و بخش حمل و نقل پیشرفت بالایی صورت نگرفته است و هزینه های حمل و نقل نسبت به مشابه جهانی گرانتر است. با برآورد یک کیلو حمل محصولات از فولاد به شمالی ترین نقطه و یا جنوبی ترین نقطه هزینه دو تا سه برابر هزینه های جهانی تعیین شده است.
در سال ۱۴۰۲ به احتمال زیاد مشکل برق نسبت به گاز کم تر خواهد بود؛ اما همچنان چالش گاز وجود خواهد داشت غیر از این موضوع مشکل بزرگ تری که صنعت فولاد را با چالش مواجه می کند نرخ هزینه حامل های انرژی برق و گاز است که به احتمال زیاد با توجه به بودجه کشور افزایش نرخ جدیدی پیش بینی شده است. این افزایش نرخ باعث می شود که بهای تمام شده فولاد نیز افزایش یابد. در حاشیه سود شرکت های فولادی در صورت عدم افزایش قیمت های فروش، حاشیه سود کاهش می یابد. با ایجاد چالش جدیدی در صنعت فولاد، شرکت های فولادی برای جبران ضرر ناچار به افزایش قیمت های محصولات فولادی خود می شوند که این امر هم قاعدتا چالش جدیدی در بازار ایجاد می شود .
در حوزه ی تامین مالی با توجه به این که فولاد، صنعتی است که دوره ی بازگشت سرمایه و دوره ی سرمایه در گردش طولانی تری دارد بنابراین سرمایه گذاری در این صنعت نیاز به تامین مالی از طریق بانک ها به روش های مختلف دارد تا فولادی ها را از طول دوره ی بازپرداخت طولانی تری برخوردار سازد. شرکت های فعال در این صنعت به دلیل برخورداری از سرمایه گردش کم و محدودیت مالی قادر به تولید با حداکثر ظرفیت خود نیستند. بخش عمده ای از ظرفیت های فولادی ها به دلیل عدم توسعه و بهبود منابع نقدینگی راکد مانده است. پیشنهاد بر این است که دولت روش های نوینی در صنعت بانکداری ایجاد کند تا منابع نقدینگی مورد نیاز فولادی ها را در قالب تامین منابع مالی بلندمدت ۴ یا ۵ ساله فراهم شود. باید این موضوع را در نظر گرفت که صنعت فولاد حوزه ی پرچالشی است و نقدینگی در این حوزه باید از طریق طرح های برنامه مالی بلند مدت فراهم شود.