چیستی حجم مبنا
به گزارش بورس امروز؛ نهادهای نظارتی بازار سرمایه اکثر کشورها بر حسب شرایط خود، ابزارهایی را برای کنترل بازار تعیین می کنند. هدف از تغییرات در حجم مبنا جلوگیری از سفته بازی و فرصت طلبی در بازار است تا با تنظیم در بازار از بروز هرگونه سوء استفاده جلوگیری شود. حجم مبنا از سال ۱۳۸۲ […]
به گزارش بورس امروز؛ نهادهای نظارتی بازار سرمایه اکثر کشورها بر حسب شرایط خود، ابزارهایی را برای کنترل بازار تعیین می کنند. هدف از تغییرات در حجم مبنا جلوگیری از سفته بازی و فرصت طلبی در بازار است تا با تنظیم در بازار از بروز هرگونه سوء استفاده جلوگیری شود. حجم مبنا از سال ۱۳۸۲ با همین هدف مانند اکثر بازارهای جهانی وارد بازار سرمایه کشور ما شد. نحوه ی محاسبه هم مشخصا توسط سازمان بورس انجام می شود. ملاک تعیین حجم مبنای هفته ی آتی، قیمت پایانی آخرین روز کاری هفته است. حجم مبنا بر اساس تعاریف موجود، آن تعداد از یک نوع سهامی است که باید مورد داد و ستد قرار گیرد تا تمام درصد تغییرات مجاز در آن روز مشخص شود، همچنین ملاکی برای تعیین قیمت روز بعد باشد.
کارکرد حجم مبنا به نوعی روند رشد نمادها با وضعیت نقدینگی در بازار محسوب می شود. با توجه به نقدینگی که در هر سهمی وارد می شود، سهم کنترل می شود. با توجه به در نظر گرفتن قیمت پایانی آخرین روز معاملاتی هفته، در محاسبه ی حجم مبنا هرچه قیمت افزایش یابد، به نوعی نیاز به حجم مبنای کمتری وجود دارد. با افزایش قیمت از قفل شدن سهام در صف های فروش جلوگیری می شود. آخرین تغییر در حجم مبنا مربوط به اسفند ۱۳۹۸ است. در دوره ای حجم مبنا در فرابورس معادل یک ریال بود اما در حال حاضر با تبعیت از بازار بورس و پایه عدد حجم مبنا تغییر کرده است. در هر بازه زمانی با به روز رسانی این ابزار، تلاش می شود تا با تنظیم بازار و حفظ امنیت از سفته بازی و پروژه سازی برخی سهم ها ی کوچک جلوگیری شود. در سهم های بزرگ جهت دهی کار به مراتب دشوارتر است اما در سهم هایی با شناوری پایین تری، حجم مبنا روش بسیار مناسبی است. با به روز رسانی حجم مبنا در روزهایی که بازار در شرایط خاص قرار دارد از تشنجات بازار جلوگیری می شود.