سال گذشته “هنری هاب” حذف شد
به گزارش بورس امروز؛ با توجه به بند الف تبصره ۱۴ بودجه ۱۴۰۲ ، قیمت خوراک ۷۰ هزار ریال در متر مکعب در نظر گرفته شده است. در واقع نرخ خوراک پتروشیمی ها ۱۰ واحد درصد نسبت به سال گذشته اضافه شده است. به عبارتی خالص نرخ خوراک پتروشیمی به ۷ هزار تومان در هر متر […]
به گزارش بورس امروز؛ با توجه به بند الف تبصره ۱۴ بودجه ۱۴۰۲ ، قیمت خوراک ۷۰ هزار ریال در متر مکعب در نظر گرفته شده است. در واقع نرخ خوراک پتروشیمی ها ۱۰ واحد درصد نسبت به سال گذشته اضافه شده است. به عبارتی خالص نرخ خوراک پتروشیمی به ۷ هزار تومان در هر متر مکعب و خالص قیمت سوخت نیز به ۳۵۰۰ تومان افزایش یافته است.
با اخذ عوارض و مالیات نیز نرخ خوراک و خالص قیمت سوخت به ترتیب به ۸ هزار و ۵۰ تومان و ۴هزار و ۳۷۵ تومان می رسد. همچنین ۱۵ درصد مالیات بر ارزش افزوده بر خوراک و ۱۵ درصد هم مالیات ارزش افزوده بر سوخت به اضافه ۱۰ درصد عوارض روستایی برای سوخت لحاظ شده است. در حال حاضر صنعت پتروشیمی با ۷۵ درصد افزایش قیمت سوخت پتروشیمی و ۴۰ درصد قیمت خوراک مواجه شده است.
این موارد ذکر شده دارای دو جنبه است؛ با افزایش نرخ خوراک تقریبا می توان گفت که تمام واحدهای متانولی تعطیل خواهند شد، هزینه مصرف گاز به ازای هر تن متانول ۲۵۰ دلار است. بر این اساس خوراک با نرخ ۲۸ هزار و ۵۰۰تومانی با مالیات ۲۸.۲درصد شده است. لذا می توان به این نتیجه رسید که قیمت گاز در این صنعت به تنهایی بیش از قیمت صادرات است و این امر متانول سازها را با زیان همراه می سازد و میزان مدیریت این زیان مشخص نیست.
از سوی دیگر به نظر می رسد که هزینه گاز در سطح جهانی رابطه ای معکوس با ایران دارد، در حالی در سطح جهانی قیمت هاب رو به کاهش است که مجلس قیمت گاز را افزایش داده است. هنری هاب در طول چند ماه گذشته روند نزولی داشته است و در چند هفته ی اخیر به طور هفتگی از کاهش ۴ تا ۳ سنتی برخوردار شد و به ۸.۵ سنت رسیده است.
در سطح جهانی محصولات ناشی از گازطبیعی و پتروشیمی ناشی از گاز طبیعی (عمدتا اوره و متانول) بر اساس قیمت های گاز قیمت گذاری می شوند؛ بر این اساس با کاهش قیمت گاز قیمت اوره هم در سطح جهانی با افت تقریبا بین ۳۰۷ تا ۳۱۰ دلار رسیده است. و به نظر می رسد که این روند ادامه داشته باشد. با وجو د چنین روندی در قیمت گاز در بازار بین المللی، قیمت اوره نیز کاهشی خواهد بود. لذا اگر این قیمت در نرخ های کم تر از۶۰ تا ۷۰ دلار قرار گیرد، شرکتهای اوره ساز وارد حاشیه زیان خواهند شد.
به موجب مصوبه مجلس شورای اسلامی در پایان سال ۹۳ مجلس، وزارت نفت مکلف است نرخ خوراک مایع و گاز تحویلی به پترو پالایشی ها و صنعتی ها را بر اساس بعضی شاخص ها و چارچوب ها مانندن تناسب قیمت خوراک با میانگین وزنی، مصارف داخلی و واردات و صادرات تعیین و اجرا کند.
بر این اساس به موجب فرمول وزارت نفت ۲۵ درصد از قیمت گاز صنایع بر اساس هنری هاب اروپایی، ۲۵ درصد نیز هاب امریکایی و کانادایی و در نهایت ۵۰ درصد هم سهم و میانگین مصارف دیگر مانند مصارف خانگی، صادراتی و وارداتی لحاظ کرده بود.
به طور معمول انجمن صنفی پتروشیمی و فعالان صنعت از ابتدا مخالف حضور هاب اروپایی در فرمول بود با این استدلال که در هاب اروپایی قیمت گاز براساس گاز وارداتی تعیین می شود که با هزینه های انتقال گزافی به اروپا می رسد.
لذا منطقی نیست برای کشوری که صاحب انرژی است، یک هاب وارد کننده ملاک قیمت گذاری قرار گیرد. با وجود مخالفت با هاب اروپایی و همچنین جنگ روسیه و اوکراین هاب اروپایی روند صعودی پیدا نمود و با این رشد قیمت هاب در ایران نیز برای پتروشیمی ها به شدت بالا رفت و و به ۴۰ سنت رسید.
سال گذشته این قیمت به شکل غیرمتعارف افزایش یافته بود؛ بنابراین برای حفظ بازار سرمایه و صنعت پتروشیمی نرخ گاز ۵ هزار تومان از بهمن سال گذشته تا به امروز در نظر گرفته شد؛ بنابراین چیزی تحت عنوان هنری هاب وجود ندارد.
درخواست صنعت پتروشیمی اعلام این فرمول است. ضمن آنکه همچنان بر مواضع قبلی مبنی بر حذف هاب اروپایی از فرمول وجود دارد تا قیمت ها متعادل تر شود. نمی توان بدون در نظر گرفتن روند تغییرات در عرصه جهانی قیمت گذاری را انجام داد.