زیان شرکت ها؛ ملاکی بر عملکرد شورای رقابت
به گزارش بورس امروز؛ عملکرد شورای رقابت باید از شکل گیری انحصار به هر ترتیبی جلوگیری کند. با توجه به اینکه انحصارگر این قدرت عمل را دارد که قیمت خود را به بازار تحمیل کند، برای جلوگیری از چنین شرایطی، دولت در قالب شورای رقابت و یا تنبیه های مالیاتی مازاد قیمتی که در شرایط انحصاری حاصل […]
به گزارش بورس امروز؛ عملکرد شورای رقابت باید از شکل گیری انحصار به هر ترتیبی جلوگیری کند. با توجه به اینکه انحصارگر این قدرت عمل را دارد که قیمت خود را به بازار تحمیل کند، برای جلوگیری از چنین شرایطی، دولت در قالب شورای رقابت و یا تنبیه های مالیاتی مازاد قیمتی که در شرایط انحصاری حاصل می شود را از انحصار گر مطالبه و این در آمد را مجدد به جامعه باز می گرداند.
ماهیت و مبنای شکل گیری این قبیل شوراها به موجب قواعد اقتصادی است. شورای رقابت در ایران به دنبال سودآوری نیست، بلکه در صورت وجود انحصار در صنعتی مانند خودرو سازی که در آن تنها دو شرکت خودروساز سایپا وایران خودرو قصد تحمیل قیمت مورد نظر خود به بازار را دارند، تلاش می کند تا مازاد این قیمت را از این دو مجموعه به طرق مختلف در قالب مالیات، تعرفه، جریمه و ….دریافت کند.
البته این برنامه ریزی از سوی شورای رقابت باید به گونه ای باشد که منجر به زیان دهی این شرکت ها نشود. در حال حاضر زیان موجود در صورت های مالی این شرکت ها نشان از عملکرد معکوس شورای رقابت در این صنعت دارد . اگرچه به نظر نمی رسد که در صنعت خودرو با توجه به تعدد خودرو سازها و واردات موجود، انحصاری پایدار حکم فرما باشد.
لذا به نظر می رسد مهم ترین راهکار برای بهبود عملکرد این شورا حضور خبرگان مالی و مشرف بر صنایع در ترکیب آن باشد. نماینده سازمان بورس هم میتواند به عنوان یک خبره مالی در ترکیب این شورا حضور داشته باشد. اما نکته ی حائز اهمیت آنست که شرکت ها ممکن است قیمت تمام شده ی خود را افزایش دهند . بر این اساس باید با تطبیق صورت های مالی این گونه شرکت ها با استانداردهای جهانی باید مانع از فعالیت آنها برای نمایش غیرواقعی قیمت تمام شده خود شد.