به بهانه ی روز صنعت و معدن با شرکتهای ذوب آهن،ایمیدرو و گهر زمین
مدیرعامل ذوب آهن اصفهان به مناسبت روز صنعت و معدن عنوان کرد: به بهانه ی دهم تیرماه روز صنعت و معدن در گفتگو با منصور یزدی زاده مدیرعامل ذوب آهن اصفهان دستاوردهای نخستین تولیدکننده فولاد کشور در دوران تحریم، اهمیت حمایت همه جانبه مسئولین از به ظرفیت رسیدن تولید در این کارخانه عظیم ، فعالیت […]
مدیرعامل ذوب آهن اصفهان به مناسبت روز صنعت و معدن عنوان کرد: به بهانه ی دهم تیرماه روز صنعت و معدن در گفتگو با منصور یزدی زاده مدیرعامل ذوب آهن اصفهان دستاوردهای نخستین تولیدکننده فولاد کشور در دوران تحریم، اهمیت حمایت همه جانبه مسئولین از به ظرفیت رسیدن تولید در این کارخانه عظیم ، فعالیت تخصصی در حیطه معدن با نگاه به آینده و مباحثی از این دست را مورد کنکاش قرار دادیم که مشروح آن را در ادامه می خوانید :
یزدی زاده گفت : حدود چهل سال است که با تحریم های ظالمانه غرب مواجه هستیم، شدت آن طی این سالیان متفاوت بوده است.در این دوران سخت که فشارهای اقتصادی بسیاری بخش های گوناگون کشور از جمله صنعت فولاد را زیر تاثیر قرار داده بود،ذوب آهن اصفهان با همت و تلاش شبانه روزی کارکنان و سایر مجموعه هایی که در این زمینه مسئولیت دارند، همچون گذشته طرح ها و پروژه های ملی بسیاری را به بهره برداری رساند و تلخی تحریم ها را به شیرینی ایستادگی مبدل ساخت.
دستاوردهای ذوب آهن اصفهان در دوران تحریم،میراثی ماندگار برای آیند گان است
وی افزود : تولید محصول استراتژیک ریل با ارزش افزوده بالا در ایران که در گذشته آرزویی بیش نبود، در دوران تحریم به همت پولادمردان ذوب آهن اصفهان به ثمر نشست،طرح تزریق پودر زغال به کوره بلند ( PCI ) که هم اکنون مراحل پایانی را سپری می کند ، ریومپینگ ایستگاه هفت ریخته گری بدون حضور کارشناسان خارجی ، افزایش آمار صادرات محصولات ، رکوردهای مستمر تولید و … دستاوردهای بسیار بزرگی است که در دوران تحریم در کارنامه پرافتخار ذوب آهن اصفهان ثبت گردید و میراثی ماندگار برای آیندگان به شمار می رود.
پای آرمان های مان ، مجدانه ایستاده ایم
مدیرعامل شرکت ادامه داد : البته تحریم ها تا حدودی هزینه صادرات محصولات را افزایش داد اما کشوری که می خواهد پای آرمان های خودش بایستد،طبیعتاً باید هزینه هایی را به ازای آنچه می خواهد بدست آورد ، داشته باشد که این در مقابل آرمان هایش چیزی نیست و انشاا… از این دوران نیز با همدلی و هم افزایی همه بخش ها عبور خواهیم کرد.
اهمیت تدوین استراتژی مدون برای تولید و صادرات در صنعت فولاد
این مقام مسئول تصریح کرد : برخی از کارشناسان می گویند کشورهایی مانند برزیل،استرالیا و … ارقام بالایی از صادرات سنگ آهن را از آن خود نمودند. در این خصوص باید گفت این کشورها با وجود وسعت بسیار و دارا بودن معادن گسترده،استراتژی مدونی برای تولید و صادرات خود مشخص نموده اند و بر پایه آن حرکت می کنند. کشور چین با آن عظمت به عنوان قطب دوم صنعتی دنیا پس از آمریکا ، مواد اولیه را از کشورهای مختلف وارد می کند. همین کشور در سال های گذشته لجن کنورتور موجود در سایت هواشناسی را خریداری کرد که پس از بررسی های صورت گرفته در این خصوص پروژه آب گیری از لجن کنورتور به روش BOT تعریف شد و با موفقیت عملیاتی گردید ، ضمن اینکه این محصول به چرخه تولید بازگشته است.
ضرورت توجه به فعالیت تخصصی در حیطه معدن
یزدی زاده ادامه داد : اگر با شرایط فعلی صادراتی انجام نگیرد،تولید ۵۵ میلیون تن فولاد در افق ۱۴۰۴ بعید است محقق شود. طی دورانی که در شرکت ملی فولاد بودم به اتفاق همکاران گزارش مشروح در این خصوص تهیه شد که برای ایمیدرو و وزارت صمت ارسال گردید. با شرایط فعلی در حدود سال ۱۴۱۰ شاید سنگ آهنی برای تولید نداشته باشیم و به یک وارد کننده این ماده معدنی استراتژیک تبدیل شویم زیرا معادن به جای اینکه در عمق فعال باشند و اکتشافات جدید را به بهره برداری برسانند از حیطه تخصصی فرایندهای معدنی فاصله گرفته اند و به سمت تولید شمش و محصولات فولادی گرایش یافته اند و این نشان می دهد که متاسفانه استراتژی مشخصی در این زمینه وجود ندارد وبه بیراهه رفته ایم.
با صادرات سنگ آهن منافع بلند مدت ،فدای منافع کوتاه مدت می شود
مدیرعامل شرکت خاطر نشان کرد : صادرات سنگ آهن در کشوری که این ماده معدنی یکی از اجزای اصلی فرایند تولیدش است به واقع هیچ توجیهی ندارد. متاسفانه منافع بلند مدت ، فدای منافع کوتاه مدت می شود . سنگ آهنی که جزو انفال است، به همه مردم تعلق دارد و مجوز بهره برداری از معادن آن صادر شده تا اشتغال زایی ایجاد شود و همگان از ارزش آفرینی آن منتفع شوند،صادر می شود و مردم و صنایع کشور که اقتصاد منهای نفت را باید تحقق بخشند از سود آن بی بهره می مانند. وی بیان کرد : چندی پیش طی مذاکرات خوبی که با دکتر سرقینی معاون معدنی وزارت صمت داشتیم، ایشان اظهار داشتند تنها تولید کنندگان مجوز صادرات محصولات فولادی را دارند و ارز حاصل از آن هم باید به چرخه تولید باز گردد.
وی بیان کرد : صادرات نهاده های معدنی نظیر سنگ آهن از سود سرشاری برخوردار است و همین عامل گرایش معادن به سمت صادارت این مواد معدنی استراتژیک را سبب شده است. امیدواریم وزارت صمت به عنوان متولی این موضوع هر چه سریع تر اقدام اساسی در این زمینه داشته باشد.
مادر صنعت فولاد کشور ، مستحق بی مهری نیست
این مقام مسئول در بخش دیگری از سخنان خود به ظرفیت تولید در ذوب آهن اصفهان پرداخت و اظهار داشت : این شرکت بزرگ ظرفیت تولید چهار میلیون تن چدن با سه کوره را دارا می باشد. در این زمینه به شش میلیون تن مواد آهن دار شامل سنگ آهن دانه بندی،کنسانتره و گندله نیاز داریم. اکنون شرکتی که از این ظرفیت تولید برخوردار است،تخصص و دانش فنی نیروی انسانی اش به عنوان مادر صنعت فولاد کشور زبانزد است، زیر ساخت های لازم را دارا می باشد و در یک جمله آماده در نوردیدن مرزهای تولید است، به دلیل نداشتن معادنی که خود روزی مدیریت آنها را بر عهده داشت با نیمی از ظرفیت تولید فعال است که به واقع این بی مهری ها سزاوار نیست.
مدیرعامل ذوب آهن اصفهان اضافه کرد : همه تلاش ما در یک سال گذشته بر این موضوع متمرکز بوده که بتوانیم جدا شدن معادن از ذوب آهن و تاثیر منفی آن بر روند تولید این شرکت بزرگ را برای دولت و وزارت صمت شفاف نماییم . حق ذوب آهن اصفهان به عنوان نخستین تولید کننده فولاد در کشور فراتر از این است که به دلیل نداشتن مواد اولیه نتواند تمام ظرفیت خودش را فعال نماید.
یزدی زاده در خصوص انسجام بین تولید کنندگان فولاد برای قیمت نیز افزود : تلاش های بسیار خوبی توسط انجمن تولید کنندگان فولاد در این خصوص انجام گرفت اما همه شرکت های فولادی به صورت مستمر به آن عمل نکردند . در حال حاضر نیز تعداد شرکت های فولادی بسیار افزایش یافته است. زمانی که محصولات فولادی شرکت ها در بورس عرضه شود ، شفافیت موجود اجازه نمی دهد که تغییری انفرادی ایجاد شود.
وی در ادامه به عدم توازن بین زیر ساخت ها و توسعه زنجیره فولاد پرداخت و خاطر نشان کرد : هر سال نیاز است حدود ۶۰۰ میلیون یورو صرفاً سرمایه گذاری ارزی در زیرساخت ها صورت گیرد که عدد قابل توجهی است و برنامه ریزی دقیقی را می طلبد و اگر انجام نشود در افق ۱۴۰۴ اگر چه ظرفیت سازی در فولاد،گندله و DRI شاید اتفاق بیفتد ولی در حوزه سنگ آهن و کنسانتره با مشکل مواجه می شویم. ضمن اینکه چالش هایی را در زیر ساخت ها شاهد خواهیم بود.
مدیرعامل ذوب آهن اصفهان تصریح کرد : تولید محصولات با ارزش افزوده بالا و متفاوت از سایر فولادسازها مانند ریل که هم اکنون در نورد ۶۵۰ تولید می شود در دست اقدام است. تکمیل سبد های تیرآهن های H و I ، تولید فولادهای صنعتی نیز از جمله سایر طرح های تولید ذوب آهن اصفهان است.
صنعت فولاد کشور با ذوب آهن اصفهان شکل گرفت،رشد کرد و شکوفا شد
یزدی زاده گفت : صنعت فولاد کشور با ذوب آهن اصفهان شکل گرفت ، رشد کرد و شکوفا شد. شرکتی که مسئولین کشور در رده های مختلف مدیریتی در کلام شان اذعان می کنند ، دورانی از خدمت و تحصیل خود را در این دانشگاه بزرگ صنعتی سپری نمودند و عنوان می کنند که عصاره اندوخته های شان در این شناسنامه صنعت فولاد کشور را به عنوان دستاوردی ارزشمند در مدیریت شان به کار می گیرند. امید که با استعانت از پروردگار متعال ، همراهی مسئولین ، تلاش و همدلی کارکنان این صنعت متولی صنایع کشور روز به روز موفقیت های فزون تری را در کارنامه صنعت فولاد کشور ثبت نماید.
نگاهی به سیاست ها، برنامه ها و عملکرد ایمیدرو
بخش معدن و صنایع معدنی ایران به عنوان یکی از بزرگ ترین حوزه های تولید و اشتغال، طی سال ۹۷ نقش تعیین کنندهای در تولید، صادرات، توسعه، اشتغال و نیز ایجاد ثبات اقتصادی در شرایط تحریم ایفا کرده است. این حوزه علاوه بر افزایش تولید، سهم قابل توجهی در صادرات (۲۱ درصد کل صادرات) داشت. در این میان سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران – به عنوان بال توسعه ای بخش معدن و صنایع معدنی وزارت صنعت معدن و تجارت – توانست در راستای نقشه راه معدن و صنایع معدنی و نیز استراتژی توسعه و توانمندسازی، با جلب مشارکت بخش خصوصی در سرمایهگذاری، نقش موثری جهت راه اندازی ۲۰ طرح و پروژه عمده معدن و صنایع معدنی ایفا نماید. ارزش سرمایه گذاری این طرح ها از ۲ میلیارد دلار نیز عبور کرد. این سازمان در عین حال با هدف تقویت بخش اکتشاف، انجام ۱۴۹ هزار متر حفاری را در کارنامه سال قبل به ثبت رساند. ایمیدرو از سال گذشته تقویت همکاری ها با بخش خصوصی و همفکری با تشکل های تخصصی را در دستور کار قرار داده است.
نگاهی به عملکرد بخش تولید نشان می دهد بخش اعظم حوزه معدن و صنایع معدنی در سال ۹۷ با رشد تولید همراه بود که این امر حاصل سیاست گذاری ها و اجرای استراتژی مشارکت جویی از بخش خصوصی است.
فولاد
تولید فولاد خام و محصولات فولادی طی سال ۹۷ نسبت به سال ۹۶ به ترتیب ۱۳ و ۹ درصد رشد یافت. شرکت های فولاد ساز کشور در سال ۹۷، حدود ۲۴ میلیون و ۶۷۰ هزارتن فولاد خام تولید کردند. این رقم در مدت مشابه سال ۹۶، ۲۱ میلیون و ۸۸۴ هزار تن بود.
علاوه بر این طی سال ۹۷، حدود ۲۱ میلیون و ۵۴۲ هزار تن انواع محصولات فولادی (کلاف، تیرآهن، ورق عریض، میلگرد، ورق گرم و غیره) در کشور تولید شد که در مقایسه با سال ۹۶ (۱۹ میلیون و ۷۷۶ هزار تن)، حاکی از رشد ۹ درصدی است.
همچنین طی سال ۹۷، ۲۶ میلیون و ۳۵۹ هزار تن آهن اسفنجی تولید شد که نسبت به آمار سال ۹۶ (۲۲ میلیون و ۵۶۰ هزار تن)، ۱۷ درصد رشد نشان می دهد.
سنگ آهن
رقم کلی تولید سنگ آهن در سال ۹۷ به ۸۶ میلیون تن رسید که یک درصد بیش از تولید سال ماقبل محسوب می شود. سال ۹۶ میزان تولید این ماده معدنی به ۸۵ میلیون تن رسیده بود.
زغال سنگ
میزان تولید کنسانتره زغال سنگ در کشور به ۱٫۵ میلیون تن رسید. پیش بینی می شود این میزان تولید در سال ۹۸ به ۱٫۸ میلیون تن افزایش یابد.
زنجیره مس
میزان تولید آند و کاتد مس شرکت صنایع ملی مس ایران طی سال ۹۷ به ترتیب ۵۶ و ۵۴ درصد افزایش یافت.شرکت های زیر مجموعه شرکت ملی صنایع مس ایران شامل «مس سرچشمه» و «مس میدوک» طی سال ۹۷، ۳۱۳ هزار و ۷۸۴ تن مس آند تولید کردند. این رقم در سال ۹۶، ۲۰۱ هزار و ۲۳۴ تن بود.
میزان تولید کاتد شرکت های «مس سرچشمه» و «مس میدوک» طی سال ۹۷، حدود ۲۴۷ هزار و ۳۸۴ تن بود. این آمار در سال ۹۶، ۱۶۰ هزار و ۱۲۸ تن بود.
طی سال ۹۷، شرکت های«مس سرچشمه»، «مس سونگون» و «مس میدوک»، یک میلیون و ۱۷۴ هزار و ۴۸۶ تن کنسانتره مس تولید کردند. میزان تولید سال ۹۶، یک میلیون و ۱۴۱ هزار و ۱۸۹ تن بود که حاکی از افزایش ۳ درصدی این محصول است.
صادرات
طی سال ۹۷، بیش از ۹ میلیارد و ۲۲۶ میلیون دلار محصولات معدنی و صنایع معدنی صادر شد که زنجیره فولاد با ۴٫۱ میلیارد دلار صادرات در رتبه نخست زنجیره معدن قرار دارد. در سال ۹۷، بیش از ۵۷ میلیون و ۷۰۷ هزار تن انواع محصولات معدنی صادر شد. این در حالی است که میزان صادرات وزنی این محصولات در سال ۹۷ ، پنج درصد نسبت به سال ۹۶ کاهش داشته است.
بخش معدن و صنایع معدنی طی مدت مذکور، سهم ۲۱ درصدی از ارزش کل صادرات غیرنفتی را به خود اختصاص داد.
راه اندازی ۲۰ طرح با سرمایه ۲٫۲ میلیارد دلاری
در سال گذشته، ۲۰ طرح و پروژه عمده در بخش معدن و صنایع معدنی راه اندازی شد. این طرح ها مشتمل بر واحد ۸۰۰ هزار تنی احیای مستقیم فولاد استانی سبزوار، گندله سازی ۲٫۵ میلیون تنی مجتمع فولاد خراسان، توسعه فولادسازی و نورد پیوسته ۸۵۰ هزار تنی مجتمع فولاد سبا، فاز نخست ۹۰ مگاواتی نیروگاه هرمز – غدیر و اکسین، باند دوم ۱۲۱ کیلومتری جاده خواف – سلامی در محدوده مجتمع معدنی سنگان، احیای مستقیم ۱٫۵۵ میلیون تنی چادرملو، فولادسازی یک میلیون تنی بردسیر (میدکو)، گندله سازی ۲٫۵ میلیون تنی سیرجان (میدکو)، واحد ۵۰ هزار تنی کاتد مس میدکو، آهن اسفنجی ۱٫۸۵ میلیون تنی گل گهر، طرح سولفوره معدن انگوران، گازرسانی به منطقه ویژه اقتصادی لامرد، احداث دایک و سیل بند ضلع غربی منطقه ویژه اقتصادی لامرد، احداث راه دسترسی به معادن شمال شهرستان خوی، احداث راه اصلی به معادن باریت عبد الصمدی شهرستان مریوان، احداث راه دسترسی ۴٫۷ کیلومتری به معادن طلای زرشوران و طرح احداث کارخانه اسید سولفوریک سرچشمه (ملی مس) است.
میزان سرمایه گذاری طرح های مذکور، ۲ میلیارد و ۱۷۵ میلیون دلار بود که برای ۳۸۹۰ نفر به طور مستقیم و ۲۳ هزار و ۶۷۰ نفر غیر مستقیم اشتغال زایی شد.
۱۰۲ هزار متر حفاری اکتشافی
ایمیدرو در سال ۱۳۹۷ به رغم فشارهای خارجی و تاثیرات تحریم، ۱۴۹ هزار متر حفاری اکتشافی انجام داد. عملیات اکتشافی انجام شده شامل اکتشافات عمومی، شناسایی و پی جویی بوده که عمدتا معطوف به سنگ آهن، زغال سنگ، بوکسیت، عناصر نادر خاکی، طلا و مس است.
مجموع هزینه های اکتشافی سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران و شرکت های تابعه و وابسته در سال ۹۷ از ۱۱۶۸ میلیارد ریال عبور کرد. براساس تقسیم بندی های صورت گرفته، کل عملکرد اکتشافی ایمیدور به دو بخش «پهنه های اکتشافی» و «پروژه های اکتشافی» تقسیم بندی می شود.
توجه به ساختار و تعامل با دستگاه ها و نهادها
یکی از نکات مورد توجه ایمیدرو، توجه به ساختار و ساختار گرایی بوده است. در این میان با همکاری مدیران بخش ها و شرکت های مختلف، کمیته هایی در حوزه های مالی، زیرساختی، محیط زیستی و … با این نگرش شکل گرفته است.
همزمان، ایجاد تعامل با دستگاه های مختلف همچون بانک مرکزی، مجلس شورای اسلامی و تشکل های بخش خصوصی انجام پذیرفته به طوری که تلاش می شود تصمیم گیری های این سازمان در فضای ارتباط دوسویه و خرد جمعی اتخاذ شود. همچنین تاکید بر مسوولیت اجتماعی از اولویت های اجرای طرح های ایمیدرو است که در این میان توجه به حقوق مردم منطقه به ویژه در اشتغال و رفاه اهمیت وافری دارد.
توجه به اکتشاف
یکی دیگر از رویکردهای سال جدید، تمرکز بیش از پیش به اکتشاف است که پایه رشد تولیدات معدن و صنایع معدنی محسوب می شود.
آموزش
اولویت دهی به آموزش کیفی نیروی انسانی بخش معدن و صنایع معدنی، مد نظر این سازمان است به طوری که بتوان با نیاز سنجی، برنامه ها را از پایین به بالا ارایه و تعریف کرد. همکاری هایی که طی سال های گذشته با مراکز علمی و دانشگاهی آغاز شده، خود نوید بخش توجه بیشتر به آموزش و پژوهش کاربردی، با هدف توسعه اشتغال و کارآفرینی است.
روش های نوین تامین مالی
با توجه به موانع خارجی و مشکلات ناشی از تحریم، تعامل بیشتری بین سازمان و ذینفعان در جهت فعال سازی پتانسیل های موجود برقرار شده است. در این میان بهره گیری از توان بازار سرمایه، به منظور تامین مالی با ابزارهای نوین، از دیگر برنامه های در دستور کار ایمیدرو به شمار می آید که در شرایط کنونی اهمیت بیشتری یافته است. هم اینک شرایط اولیه برای اجرای ابزارهای جدید تامین مالی مهیا شده و مقدمات مورد نیاز فراهم شده است. ایمیدرو این اقدام را در راستای توانمندسازی بخش خصوصی انجام می دهد به طوری که میدان داری توسعه در اختیار این بخش قرار گیرد.
افتتاح ۳٫۵ میلیارد دلار طرح و پروژه
طبق پیش بینی های انجام شده تا پایان سال ۹۸ ارزش طرح هایی که در بخش معدن و صنایع معدنی به بهره برداری میرسد از ۳٫۵ میلیارد دلار عبور خواهد کرد که شامل پروژه های زنجیره فولاد، مس، آلومینیوم و به ویژه زیر ساخت ها خواهد بود.هم اینک دو طرح آلومینیوم جاجرم و آهن اسفنجی بافت ( که از فروردین ۹۸ به تولید رسیده اند) آماده افتتاح رسمی هستند.
علیاکبر پوریانی، مدیرعامل شرکت سنگ آهن گهرزمین نیز طی پیامی فرارسیدن روز صنعت و معدن را به تلاشگران این عرصه تبریک گفت.
در متن پیام پوریانی، مدیرعامل شرکت سنگ آهن گهر زمین آمده است:
فرا رسیدن روز بزرگ صنعت و معدن فرصتی است برای قدردانی از کسانی که با عزم و اراده والای خود میکوشند تا پایههای رشد و شکوفایی را در میهن عزیزمان تقویت نمایند.
خدا را شاکریم که با دستهای توانمند و اندیشههای پویای کارکنان گرانقدر شرکت سنگ آهن گهرزمین و در راستای منویات مقام معظم رهبری(مدظلهالعالی) و با توجه به سال رونق تولید توانستهایم پلکان ترقی و پیشرفتهای روزافزونی را در حوزه گسترده صنعت و معدن، تولید و اشتغالزایی طی نموده و پیشرو در این امر باشیم.
به همین بهانه و به مناسبت دهم تیرماه که به نام روز صنعت و معدن نامگذاری شده و برگ زرینی از تقویم کشور عزیزمان است، شایستهترین تقدیرات و تبریکات خود را نثار مقام والا و شامخ تلاشگران عرصه صنعت و معدن به خصوص کارکنان شریف مجموعه بزرگ گهرزمین نموده، از خداوند منان برای این عزیزان آرزوی توفیق و سربلندی را خواستارم.