یک بام و دو هوای بازار با ربع سکه!
به گزارش بورس امروز، طلا از دیرباز یکی از فلزات گرانبها بوده و زمان کشف در داد و ستدها بعنوان پول و یکی از محل های ذخیره ثروت افراد و دولت ها بوده است. بعد از رواج پول کاغذی و بالاخص پس برداشته شدن پشتوانه طلا برای اسکناس تورم و حباب کالا موضوعی بوده بیشتر […]
به گزارش بورس امروز، طلا از دیرباز یکی از فلزات گرانبها بوده و زمان کشف در داد و ستدها بعنوان پول و یکی از محل های ذخیره ثروت افراد و دولت ها بوده است. بعد از رواج پول کاغذی و بالاخص پس برداشته شدن پشتوانه طلا برای اسکناس تورم و حباب کالا موضوعی بوده بیشتر قشر مختلف مردم را تحت الشعاع قرار داده است.
در زمان حاضر عموم مردم جهت پس انداز خود مخصوصا در کشورهای با تورم بالا از دارایی های امن از جمله طلا، مسکن ارز خارجی و … جهت حفظ قدرت خرید خود استفاده میکنند.
خرید هر دارایی در قیمتی که به ارزش ذاتی خود نزدیک باشد متضمن سود بیشتری خواهد بود. اصطلاح حباب سکه مساله ای است که به فاصله ارزش ذاتی سکه از قیمت آن اشاره دارد.
برای شناخت آن به اجزای ارزش ذاتی سکه باید اشاره کنیم. هر سکه طرح جدید شامل ۸.۱۳۳ گرم طلای عیار ۱۸ میباشد. از حاصلضرب قیمت جهانی طلا در قیمت دلار به اضافه هزینه ضرب قیمت ذاتی سکه استخراج میگردد. البته باید توجه داشت انس جهانی دارای عیار ۲۴ یا ۹۹۹ بوده و عیار سکه طرح جدید ۱۸ میباشد لذا تعدیلی از این بابت نیز لازم است.
با توجه به توضیحات عیار روزانه سکه طرح جدید در نمودار زیر آورده شده است:
همانطور که میبینیم عموما سکه دارای حباب بوده البته در برخی برهه ها این حباب به سمت صفر میل نموده و در برخی مواقع به ۱۵ درصد قیمت سکه نیز رسیده است. با توجه به نمودار درخواهیم یافت مواقعی که انتظارات تورمی شدت گرفته و دلار در بازار نقدی رشد میکند حباب سکه نیز رشد بالاتری میکند که یکی از دلایل آن محدود بودن تهیه و خرید اسکناس دلار بوده در حالیکه خرید سکه محدودیت کمتری داشته و با افزایش تقاضا مواجه میگردد.
حباب در ربع سکه نیز همانند سکه وجود دارد اما اختلاف آن بیشتر از سکه کامل میباشد که در نمودار ذیل قابل مشاهده است.
همانطور که مشاهده میشود نسبت حباب ربع سکه به قیمت آن در محدوده ۴۰ درصد بوده در حالیکه این نسبت برای سکه تمام در محدوده ۱۵ درصد میباشد که دلیل آن اقبال بیشتر سرمایه های خرد به آن میباشد که با افزایش تقاضا مواجه میگردد.
با توجه به محدود بودن منابع و ذخایر بانک مرکزی در عرضه طلا و ارز مادامی که رشد نقدینگی متناسب با درآمد ارزی کشور نباشد نمیتوان امیدوار بود که در بلند مدت روش هایی همانند عرضه در بورس کالا بتواند راه حل مناسبی برای تقاضای جامعه به خرید دارایی های امن در راستای حفظ قدرت خرید باشد.