محرکهای اثرگذار بر صنعت پتروشیمی کدامند؟
به گزارش بورس امروز؛ هر صنعت دارای ویژگیهای خاصی است. در صنعت پتروشیمی ، این ویژگی در افزوده بالای آن صدق میکند و بدین معنی است که اگر تغییراتی بر هیدروکربنهای نفتی و گازی به طور شیمیایی و فیزیکی صورت بگیرد، ارزش محصول ۱۰ الی ۱۵ درصد افزایش پیدا میکند. آنچه که در صنعت پتروشیمی […]
به گزارش بورس امروز؛ هر صنعت دارای ویژگیهای خاصی است. در صنعت پتروشیمی ، این ویژگی در افزوده بالای آن صدق میکند و بدین معنی است که اگر تغییراتی بر هیدروکربنهای نفتی و گازی به طور شیمیایی و فیزیکی صورت بگیرد، ارزش محصول ۱۰ الی ۱۵ درصد افزایش پیدا میکند.
آنچه که در صنعت پتروشیمی مطرح است وجود تنوع بالای محصولات و تأمین مواد اولیه هزاران کارگاه و کارخانه صنایع پایین دستی است که به اشتغال زایی و کسب درآمد های ارزی ، قطع وابستگی از منابع خارجی و کمک به اقتصاد نقش موثری دارد.
برای آشنایی بیشتر به طور کل صنایع پتروشیمی را میتوان به چهار دسته تقسیم نمود؛ واحد های بالادستی، واحد های بنیادی، واحد های واسطهای یا نهایی و واحد های پایین. در دنیا شرکت های مطرح در این صنعت شرکت های شیمیایی، شرکت های بزرگ نفتی و گازی خصوصی و شرکت های ملی نفت کشور دانست و طبق گزارشی که در سال ۲۰۲۱ از HS منتشر شد بزرگترین فعالان این صنعت دارای ملیت های آمریکایی، چینی، آلمانی، هلندی و عربستان هستند.
کشور های در حال توسعه دارای محرک های در صنعت پتروشیمی است که به شرح ذیل است:
محرک های فناوری، محرک های اقتصادی، محرک های اجتماعی، محرک های زیست محیطی و محرک های سیاسی
و در ادامه بودن صنعت پتروشیمی به پایداری محرکهای ذکر شده بستگی دارد و این صنعت در بلندمدت نیازمند رشد و پایداری این محرک ها است و نیازمندی آشنایی با آن باید باشیم.
- عمده ترین محرک ها در حوزه فناوری
توسعه تکنولوژی بهره برداری، توسعه فناوری بهرهبرداری از خوراک های زیستی، توسعه فناوری بهرهبرداری از آب های عمیق، توسعه فناوری بهرهبرداری از منابع فسیلی قطب شمال، پیشرفت تکنولوژی انتقال گاز، بهبود اقتصاد جهانی، رشد تقاضای جهانی، افزایش همکاری های اقتصادی، شکلگیری بازار های نو ظهور
ظهور رقبای جدید، سرمایه گذاری در نوآوری های تکنولوژیکی برای کاهش انتشار گاز های گلخانه ای
- عمده ترین محرک در حوزه اقتصادی
در هر کشور میزان جمعیت یک مسئله متغیر کلیدی برای تقاضای مصرف کننده است، درک مشخصات و نمایه جمعیت شناختی برای درک مسائل آتی روند جمعیت، رشد بهرهوری و ملزومات هزینه ای دولت یک ضرورت در این مورد به حساب میآید. تجزیه و تحلیل جمعیت شناختی یکی از عمده ترین محرک ها در حوزه اقتصاد است که شامل موارد زیر میشود:
شروع روند کاهشی در جمعیت کل کشور، کاهشی شدن درصد جمعیت فعال کشور، افزایش چشمگیر جمعیت مستمر بگیر، تغییر عزم سنی جمیعت ایران جوان به جمعیتی میانسال و سالخورده
بیشترین افزایش ظرفیت تولید اتیلن طی پنج سال آینده متعلق به چین خواهد بود و اگر روابط میان این دوکشور بیشتر بشود مشکلات صنعت پتروشیمی بهبود میابد ولی نباید به درازا بکشد چرا که باعث ایجاد وابستگی به بازاری را همراه میباشد که به شکل روزافزونی رو به خودکفایی است.
- عمده ترین محرک ها در حوزه زیست محیطی
افزایش توجه جهانی به بهداشت، ایمنی و محیط زیست، سختگیرانه تر شدن قوانین محیط زیست، افزایش بحرانها و آلودگی های زیست محیطی، کنوانسیون ها و توافق نامههای جهانی زیست محیطی، در صورت وضع مالیات بر بازار کربن، ممکن است شرکت ها متحمل هزینه سنگینی بشوند (بالغ بر ۶/۵ تریلیون دلار ) شوند.
با توجه به وجود کمبود مسئله آبی به گونه ای پیشینی میشود که به علت عدم دسترسی مجمتع های در حال ساخت صنعت پتروشیمی محقق نشود. صنعت پتروشیمی با کشاورزی برای آب رقابت دارد و در مناطق دارای کمبود آب این مسئله به دشواری انجام میشود، دولت نیز در این راستا تصمیم دارد واحد های که قرار بود در مناطق خشک مرکزی ساخته شود با مناطق ساحلی جابجا شود تا بتوان از آب شیرین شده استفاده نمود البته این تصمیم با چالش های در دولت مواجه است زیرا برخی قصد دارند به دنبال استفاده از این صنعت برای صنعتی متوازن تر باشند.
- عمده ترین محرک ها در حوزه سیاسی
افزایش رقابت بینالمللی بر سر منابع انرژی منطقه، افزایش توجه به امنیت بازار انرژی، توافق های منطقه ای در صنعت بالادستی نفت و گاز
در بین جمعیت تقاضای محصولات پتروشیمی به علت ارتباط مستقیم آن با صنعت و زندگی ما وجود دارد. با توجه به انتشار مطالعات مرکز pew متناسب با افزایش جمعیت جهان تا سال ۲۰۲۴ انتظار میرود که تقاضای مردم برای محصولات پتروشیمی افزایش یابد.
و نیز طبق گزارشات موسسه اف.جی.ای در سال ۲۰۱۷ تقاضای نفت به عنوان خوراک پتروشیمی ها ۵.۶ میلیون بشکه در روز تا سال ۲۰۴۰ افزایش خواهد یافت ، به علت وجود این مسئله تقاضای نفت در حوزه پتروشیمی،حمل و نقل جادهای و حمل و نقل هوایی بیشترین رشد تقاضا را خواهد داشت.