نقشه راه فولاد در دقایق پایانی
به گزارش بورس امروز؛ سند چشم انداز ۱۴۰۴مهم ترین سند بالادستی کشور است که باید به عنوان مرجع و الگویی جهت ساز در تدوین سایر برنامه های کشور قرار گیرد. در افق چشم انداز ۱۴۰۴، ایران کشوری توسعه یافته با جایگاه اول اقتصادی؛ علمی فناوری در سطح منطقه، با هویت اسلامی و انقلابی، الهام بخش […]
به گزارش بورس امروز؛ سند چشم انداز ۱۴۰۴مهم ترین سند بالادستی کشور است که باید به عنوان مرجع و الگویی جهت ساز در تدوین سایر برنامه های کشور قرار گیرد. در افق چشم انداز ۱۴۰۴، ایران کشوری توسعه یافته با جایگاه اول اقتصادی؛ علمی فناوری در سطح منطقه، با هویت اسلامی و انقلابی، الهام بخش در جهان اسلام و با تعامل سازنده و موثر در روابط بین الملل تصویر شده است. مروز، یکی از اساسی ترین پایه های اقتصادی کشورهای جهان را صنایع آهن و فولاد تشکیل داده و تولید و مصرف فولاد یکی از شاخص های اصلی توسعه یافتگی کشورها و جوامع به شمار می آید. افزایش مصرف فولاد، افزایش تولید و رقابتی شدن بازار را به همراه داشته و تولید کنندگان را به آن داشته تا با بالا بردن بهره وری و استفاده از امکانات موجود سهم بیشتری از بازار را به خود اختصاص دهند. در سند چشم انداز نیز که با هدف هدایت ایران به سمت کشوری توسعه یافته با جایگاه اول اقتصادی،علمی و فناوری در سطح منطقه تدوین شده،افزایش تولید این کالای استراتژیک مورد توجه خاص قرار گرفته و دستیابی به ظرفیت ۵۵میلیون تن فولاد به عنوان یه هدف مهم عنوان شده است. در حال حاضر فولاد سهم ۵.۲درصدی از تجارت جهانی را به خود اختصاص میدهد و تولید آن در جهان بالغ بر یک میلیارد و ۹۰۰میلیون تن است. این میزان در مقایسه با تقاضای جهانی فولاد هنوز جای رشد دارد و با فرض حفظ روند کنونی میزان تولید و تقاضای آن در پایان سال ۱۴۰۴(۲۰۲۵) به بیش از دو میلیارد و ۱۰۰ تن می رسد.لذا افزایش فولاد دارای توجیه اقتصادی است.
در ایران برسی روند عرضه و تقاضا نشان میدهد مصرف فولاد نسبت به تولید بیشتر بوده است. باتوجه به این روند ظرفیت روند فولاد در سند چشم انداز کشور به گونه ای هدف گذاری شده است که با تحقق ظرفیت تولید ۵۵میلیون تن با فولاد تا پایان سال ۱۴۰۴ میزان تولید از مصرف پیشی گرفته و توسعه صادرات را نیز به همراه خواهد داشت. باتوجه به اینکه ایران در رتبه دوم جهان از میزان ذخایر گازی قرار گرفته است دسترسی به چشم انداز ۱۴۰۴ چندان دور از دسترس نخواهد بود. چشم انداز تعیین شده مستلزم عوامل مختلفی است که غفلت از هر یک از آنها می تواند کشور را از دستیابی به این مهم باز دارد. از جمله عوامل مهم جهت رسیدن به ظرفیت ۵۵ میلیون تن تولید فولاد می توان به برنامه ریزی مناسب، تعریف و اجرا پروژه های فولادی متناسب با شرایط اقلیمی ایران، تامین منابع مالی، توسعه صنعت و حمل و نقل، توسعه معادن و بنادر و پایش و تجزیه و تحلیل مستمر عملکرد تا تحقق کامل چشم انداز اشاره نمود. نظر به روند توسعه صنعت فولاد در کشور، ضرورت استفاده از سیستم های پیشرفته برنامه ریزی بیش از پیش احساس می شود. تنوع نیاز مشتریان، بالا بود حجم سرمایه گذاری و منابع لازم جهت توسعه و احداث کارخانه جات تولید آهن و فولاد و لزوم استفاده موثر از ظرفیت های موجود، برنامه ریزی را به عنوان عاملی تاثیر گذار در افزایش تولید فولاد بدل نموده است. نگاهی کلی به مسیر چشم انداز و روند موجود نشان می دهد چنانچه پروژه های توسعه با برنامه ریزی بهتر و سرعت بیشتر پیش نرود تحقق چشم انداز مسیر نخواهد شد. برای رساند مقدار تولید فولاد در کشور به مقدار افق ۱۴۰۴ که ۵۵ میلیون تومان در پایان سال ۱۴۰۴ است، باید نرخ رشد سالانه معادل ۱۱.۵ درصد باشد. لذا بایستی برنامه ریزی لازم جهت سرعت بخشیدن به روند رشد تولید کنونی ۱۱.۵ درصد صورت گیرد تا به توان چشم انداز را محقق نمود.
صنایع فولاد در زمره صنایعی هستند که میاز به سرمایه گذاری اولیه و به تبع آن سرمایه در گردش بالا دارد؛ بنابرین تامین منابع مالی و سرمایه گذاری نقش کلیدی در توسعه صنعت فولاد داشته و نباید ان را نادیده گرفت. بررسی بودجه عمرانی سالهای اخیر کشور نشان می دهد سرمایه لازم جهت توسعه صنعت فولاد از توان مالی دولت خارج است و بایستی از هم اکنون تمهیدات لازم جهت تامین اعتبار از منابع دیگر مانند مشارکت بخش خصوصی و جذب سرمایه های خارجی انجام گیرد.