جولان ناتمام ریسک در بازار پالایشیها
به گزارش بورس امروز؛ پالایشی ها از سال گذشته بیشترین شتاب رشد را داشته و تا به امروز میانگین رشدی این گروه ۸۰ درصد بوده است. گروه های پالایشی یکی از بهترین و پر پتانسیل ترین گروه ها هستند . اما به دلیل کمبود نقدینگی در بازار همه ی گروه ها با سرعت در کنارهم روند […]
به گزارش بورس امروز؛ پالایشی ها از سال گذشته بیشترین شتاب رشد را داشته و تا به امروز میانگین رشدی این گروه ۸۰ درصد بوده است. گروه های پالایشی یکی از بهترین و پر پتانسیل ترین گروه ها هستند . اما به دلیل کمبود نقدینگی در بازار همه ی گروه ها با سرعت در کنارهم روند صعودی و رشد خود را طی نمی کنند . قطعا پالایشی ها رشد دوباره ای در آینده ی نزدیک خواهند داشت .
این نکته حائز اهمیت است که روند نموداری نفت در میان مدت و بلند مدت صعودی نیست. پیش بینی برخی از تحلیل گرها براین است که قیمت نفت تا سال آینده در کانال بین ۷۰ تا ۸۰ دلار باقی بماند . عده ای نیز معتقدند از آنجایی که اوپک پلاس قصد کنترل عرضه نفت را دارد ممکن است که نفت به کانال بین ۹۰ تا ۱۰۰ دلار بازگردد .اما در حال حاضر پیش بینی غالب این است که قیمت نفت زیر ۸۰ دلار باقی بماند و همین امر موجب می شود که نتوان با فراغ بال پالایشی ها را مورد خرید قرار داد . اگرچه پالایشی ها از پر پتانسیل ترین گروه ها هستند و دیر یا زود به روند صعودی خود باز خواهند گشت اما در حال حاضر در دوره ی اصلاح زمانی خود هستند.
نکته ی دیگر در رابطه با p/s وحاشیه ی سود این است که پالایشی ها حاشیه ی سود نسبتا پایینی دارند این حاشیه سود پایین باعث میشود که پر ریسک باشند و موجب شوند که اگر قیمت سهم دچار ریزش بشود به میانگین سال ها ی قبل که منفی بوده است برسند ودر نتیجه زیان ده خواهند بود.
در سال های گذشته قبل از جهش های نفت و دلار گروه پالایشی معمولا جز گروه های زیان ده بازار بوده اند. یکی از دلایل شرایط فعلی این گروه که p/e کمتر از ۵/۴ است وجود همین ریسک ها ست اما این ریسک ها رفع خواهد شد و به زودی این گروه به مدار صعود بازگشت خواهند داشت . به هر حال در هرسبدی باید یک سهم پالایشی مناسب مانند شبندر، شاوان ، شتران، شپنا، شراز وجود داشته باشد .
در تمامی گروه ها در بازار عدم اقبال در خرید وجود دارد. در فولادی ها p/e کمتر از ۵/۴ است، گروه اوره نیز به همین ترتیب است اما به دلیل اینکه این ذهنیت وجود دارد که ممکن است اوره روند کاهشی داشته باشد وهمچنین مسئله ی قطعی گاز پتروشیمی ها، موجب می شود که خریداری صورت نگیرد.
این نکته باید در نظر گرفته شود که گروه های پالایشی شرایطی متفاوت از سایر بازار ندارند و این چشم انداز مطرح است که نفت ممکن است رکودی باشد. به این دلیل که افزایش نرخ بهره در آمریکا منجر به رکود در بعضی از ایالت ها شده است و همچنین در چین اگر که از موج کرونایی خود خارج نشود ممکن است تقاضا بنزین و گازوئیل روند نزولی پیدا کند. شاید این ها عواملی باشد مبنی برا ین که نگاه به گروه پالایشی منفی و خریداری صورت نگیرد.
پیش بینی می شود که کرک های محصولات پالایشی (بنزین، گازوئیل، نفت کوره) بتوانند نسبت به بهار و تابستان ۱۴۰۱ که افت شدیدی داشته اند. با رسیدن به کرک ها ی فصل پاییز که کف قیمتی بوده است معادل ۸۰ درصد سود ۱۴۰۱ را رقم زنند. شرکت شپنا در گروه پالایشی به دلیل طرح کیفی سازی گازوئیل و گوگرد زدایی ازگازوئیل سود صعودی خواهد داشت. به این دلیل که محصولات پالایشی گازوئیل کرک اسپرید بهتری نسبت به سایر گروه را دارد می تواند سود بیشتری را به همراه داشته باشد. در مجموع در سال ۱۴۰۲ پالایشی ها ۸۵ درصد از سال ۱۴۰۱ سود خواهند ساخت.