تولد بازار بدهی؛ نتیجه نبود بازارهای مولد
به گزارش بورس امروز؛ اوراق گام، نوعی از اعتبار اسنادی ( Lc)ریالی است. تنزیل این اوراق توسط بازار سرمایه صورت میگیرد و بانک تنها وظیفهی تضمینی آن را برعهده دارد. عموما شرکتها به دلیل تامین مالی که از محل مطالبات انجام دادهاند از اوراق گام استفاده می نمایند. این اوراق با نرخ هایی که اخیرا در […]
به گزارش بورس امروز؛ اوراق گام، نوعی از اعتبار اسنادی ( Lc)ریالی است. تنزیل این اوراق توسط بازار سرمایه صورت میگیرد و بانک تنها وظیفهی تضمینی آن را برعهده دارد. عموما شرکتها به دلیل تامین مالی که از محل مطالبات انجام دادهاند از اوراق گام استفاده می نمایند. این اوراق با نرخ هایی که اخیرا در مقایسه با بازدهی که شرکت ها از محل عملیات تولیدی دریافت می نمایند رقمی نسبتا بالایی دارد و در مقابل با تورم فعلی رقم ناچیزی را در بازار سرمایه تنزیل می نمایند.
نکته مورد توجه در خصوص مجموعههای اقتصادی آنست که بنگاه های اقتصادی از محل تورم، درآمدی کسب نمیکنند بلکه سود آنها بیشتر از محل فعالیت های عملیاتی شان است. نرخ های بهره ۳۰ درصدی اوراق گام موجب شده است تا سایر اوراق نیز به سمت نرخ های بین ۲۷ تا ۳۰ درصدی میل داشته باشند.
سال ۱۴۰۰ انتشار هر اوراق توسط شرکتهای بورسی با نرخ ۲۴.۵ درصدی صورت می گرفت و بهرهی موثر آنها نیز بین ۲۶ تا ۲۷ درصد بود. در سال ۱۴۰۱ انتشار اوراق توسط شرکتهای بورسی با نرخ های اولیه بالای ۲۷ تا ۲۸ درصدی است که به نظر میرسد بخشی از این روند صعودی قیمتها به دلیل بالا بردن سطح توقع بازار بدهی از طریق اوراق گام است .
از اینها گذشته اوراقگام ویژگی غیرقابل معامله مکرر در بازار سرمایه را دارا هستند. روند صعودی نرخ بهره در بازار و همچنین وضعیت رخوت و سکون حاکم بر بازار سرمایه طی یک سال گذشته باعث حرکت پول از بازار سرمایه به عنوان بازاری مولد به سمت بازار بدهی شده است.
برخلاف ادعای مطرح شده توسط این بازار که هدفش رونق بخشی به فعالیت های اقتصادی است اما به نظر می رسد که گویا بیشتر حفظ حیات شرکت ها را برعهده دارند. درحقیقت پول در اقتصاد فعلی به وسیله ای نه برای رشد تولید بلکه برای باقی ماندن شرکت های تولیدی تبدیل شده است. این امر بازار بدهی را تبدیل به بازاری قدرتمند در مقابل بازارسرمایه ساخته است.