اصلاحیه ای بر شاخص سازان
به گزارش بورس امروز؛ در سامانه کدال و انتشار گزارش های مربوط به شرکت ها، گاهی اوقات گزارشاتی مبنی بر اصلاحات گزارش های قبلی ارائه شده، ارائه می گردد که در بسیاری از موارد، این اصلاحات قبل از انجام سبب ایجاد مشکلاتی در تحلیل ها و تصمیمات فعالان بازار سرمایه خواهند شد. ما در اینجا […]
به گزارش بورس امروز؛ در سامانه کدال و انتشار گزارش های مربوط به شرکت ها، گاهی اوقات گزارشاتی مبنی بر اصلاحات گزارش های قبلی ارائه شده، ارائه می گردد که در بسیاری از موارد، این اصلاحات قبل از انجام سبب ایجاد مشکلاتی در تحلیل ها و تصمیمات فعالان بازار سرمایه خواهند شد.
ما در اینجا در میان ۳۰ شرکت شاخص ساز که بر روند شاخص بسیار تأثیرگذار هستند، تعدادی را از ابتدای سال ۱۴۰۱ بررسی کردیم که چه اصلاحاتی و به چه عللی بر گزارشات این شرکت ها وارد گردیده است.
۱- شرکت مخابرات ایران یکی از شرکت های بزرگ فعال در بازار سرمایه با ارزش بازاری معادل با ۳۴۵ هزار میلیارد ریال است. این شرکت از ابتدای سال ۱۴۰۱ تاکنون( ۳ آذر ۱۴۰۱)، ۶ گزارش خود را اصلاح نموده است. یکی از این اصلاحات مربوط به گزارش ماهانه منتهی به خرداد ۱۴۰۱ بود. دلیل این اصلاحیه عدم درج درآمد سال پایه یا به عبارتی یکسال مالی ۱۴۰۰ بود. یکی دیگر از این اصلاحات مربوط به مجمع عادی فوق العاده و دیگری نیز مربوط به مجمع عمومی عادی سالیانه منتهی به اسفند ۱۴۰۰ این شرکت بود که پیوست خلاصه تصمیمات مجمع در نسخه های قبلی ارائه نگردیده بود.
افشای اطلاعات با اهمیت گروه “الف” شرکت به علت فروش تعدادی از املاک این شرکت منتهی به ۲۹ اسفند ۱۴۰۰ نیز موضوع دیگری بود که به دلیل عدم وجود برخی از پیوست ها برچسب اصلاح خورد. صورت های مالی ۳ ماهه منتهی به خرداد ۱۴۰۱ نیز به علت تغییر برآورد درآمد ۹ ماهه منتهی به ۲۹ اسفند ۱۴۰۱، ۲۹ هزار میلیارد و ۴۵۸ میلیون و ۶۰۵ هزار ریال به ۸۸ هزار میلیارد و ۳۷۵ میلیون و ۸۱۵ هزار ریال، اصلاح گردید. همچنین گزارش ماهانه منتهی به شهریور این شرکت نیز به علت اضافه نمودن درآمد جدید در سایر درآمدهای عملیاتی این شرکت که از ابتدای شهریور ۱۴۰۱ مقرر گردیده بود با اضافه نمودن درآمدی ۲ هزار میلیارد و ۸۸۶ میلیون و ۳۵۴ هزار ریال اصلاح شد.
۲- شرکت فولاد مبارکه اصفهان نیز یکی دیگر از شرکت های تاثیر گذار بر روند شاخص است که اصلاحیه های آن از ابتدای سال جاری شامل، پیشنهاد هیئت مدیره به مجمع عمومی فوق العاده بود که مبلغ درخواستی از ۲۷۷ هزار میلیارد ریال به ۲۳۷ هزار میلیارد ریال تغییر یافت. همچنین گزارش فعالیت ماهانه خرداد ۱۴۰۱ این شرکت به دلیل انتقال درآمد حاصل از فروش بار به سرفصل فروش ضایعات در حساب سایر درآمدهای عملیاتی نیز موضوع اصلاحیه بعدی آن بود. تغییر در گزارش ماهانه فروردین ۱۴۰۱ که به سبب تفکیک مقدار فروش صادراتی این شرکت رخ داد، یکی دیگر از اصلاحیه های مالی این شرکت را در سال جاری رقم زد. تصمیمات مجمع عمومی عادی سالیانه منتهی به اسفند ۱۴۰۰ نیز به سبب اضافه نمودن دو عامل حق حضور اعضای غیر موظف هیئت مدیره و تعیین سامانه کدال و روزنامه دنیای اقتصاد و صمت بابت درج آگهی های این شرکت، آگهی زمانبندی پرداخت سود به سهامداران و اصلاح اهم سوابق، مدت زمان محل و موضوع سابقه فعالیت اعضای کمیته حسابرسی نیز منجر به ایجاد اصلاحبه دیگری در گزارشات “فولاد” در سامانه کدال شد.
۳- شرکت ایران خودرو نیز یکی از شرکت های بزرگ فعال در بازار سرمایه قلمداد می گردد که از ابتدای سال ۱۴۰۱، اصلاح گزارش های ماهانه اسفند ۱۴۰۰ را به سبب فروش صادراتی محصولات CBU که در بخش فروش داخلی لحاظ گردیده بود را در گزارش ۱۲ ماهه اصلاح و به صورت یکجا درج نمود. همچنین گزارش ماهانه اسفند ۱۴۰۰ به علت درج مبلغ فروش قطعات داخلی در جداول اصلاح شد. این شرکت گزارش ماهانه خرداد و شهریور ۱۴۰۱ را نیز دستخوش اصلاحاتی کرد که در خرداد ماه مبلغ فروش ۳ ماهه ابتدای سال از ۳۳۷ هزار میلیارد و ۸۷۹ میلیون و ۸۷۰ هزار ریال را به ۴۲۲ هزار میلیارد و ۳۹۰ میلیون و ۲۷۴ هزار ریال تغییر داد و در گزارش شهریور نیز اصلاحات و ثبت تعدیلاتی در دفتر شش ماهه شرکت انجام گردید. همچنین آگهی ثبت تصمیمات مجمع عادی سالیانه ۱۲ ماهه منتهی به اسفند ۱۴۰۰ نیز با اصلاح همراه شد.
۴- شرکت سرمایه گذاری توسعه معادن و فلزات نیز از ابتدای سال ۱۴۰۱، با اصلاح آگهی های ثبت تصمیمات مجمع عادی سالیانه منتهی به اسفند ۱۴۰۰، زمان بندی پرداخت سود، آگهی دعوت به مجمع عمومی فوق العاده ۱۲ ماهه منتهی به ۲۹ اسفند ۱۴۰۱ و نتایج حاصل از فروش حق تقدم های استفاده نشده ناشی از تاییدیه بازرس قانونی در خصوص هزینه های فروش حق تقدم های استفاده نشده در قالب فرمت نمونه سازمان بورس، همراه بوده است.
۵- شرکت معدنی و صنعتی گل گهر نیز در گزارش های ماهانه مهر ۱۴۰۱، شهریور ۱۴۰۱، خرداد ۱۴۰۱ و اسفند ۱۴۰۰ با اصلاحاتی اعم از تکمیل و بروز رسانی اطلاعات جدول انرژی، اصلاحات عقد قراردادهای فروش محصول با خریداران داخلی و قطعی شدن برخی از فروش های مربوطه، اصلاح نرخ فروش پیش بینی شده محصولات، و اصلاح نرخ های فروش و عدم تحقق قراردادهای منعقده در اسفند ۱۴۰۰، با اصلاحاتی همراه گردید. همچنین زمانبندی پرداخت سود در ۱۲ ماهه منتهی به اسفند ۱۴۰۰ به سهامداران این شرکت با اصلاح همراه بود.
۶- شرکت سرمایه گذاری غدیر نیز یکی دیگر از شرکت های بزرگ بازار سرمایه است که یکسال مالی آن به پایان آذرماه ختم می گردد. بنابراین اصلاحیه های این شرکت را از ابتدای دی ماه ۱۴۰۰ تا ۳ آذر ۱۴۰۱ مورد بررسی قرار دادیم. این شرکت از ابتدای دوره مالی اخیر خود یعنی از ابتدای دی ماه ۱۴۰۰ تنها یک اصلاح در دی ماه ۱۴۰۰ بابت اصلاح فرم درآمد سود سهام محقق شده مربوط به سال مالی منتهی به آذر ۱۴۰۰ را به همراه داشته است.
۷- شرکت پالایش نفت بندرعباس نیز از ابتدای سال ۱۴۰۱ اطلاعیه و گزارش هایی را همچون آگهی های دعوت به مجمع عمومی فوق العاده و مجمع عمومی عادی سالیانه دوره ۱۲ ماهه منتهی به ۲۹ اسفند ۱۴۰۰ را اصلاح نموده است. این شرکت گزارش های ماهانه اسفند ۱۴۰۰، فروردین ۱۴۰۱، خرداد ۱۴۰۱، تیر ۱۴۰۱، و شهریور ۱۴۰۱ و همچنین صورت های مالی حسابرسی نشده منتهی به پایان اسفند ۱۴۰۰ خود را اصلاح نموده است. تغییرات فروردین ۱۴۰۱ به علت اصلاح اعداد و ارقام تولید و فروش از ابتدای سال مالی تا تاریخ ۳۱ فروردین ۱۴۰۰ بوده است که بر همین اساس میزان فروش این شرکت از یک میلیون ۶۷۴ هزار و ۶۲۸ متر مکعب به یک میلیون و ۶۵۹ هزار و ۷۲۹ متر مکعب تغییر یافته است. اصلاحیه های اسفند ۱۴۰۰ و خرداد ۱۴۰۱ به علت تغییر در اعلام نرخ فروش محصولات توسط شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران بوده است. اصلاحیه تیر ماه نیز به علت اصلاحیه در خرداد ماه و شهریور ۱۴۰۱ نیز به علت تفکیک فروش داخلی از صادراتی و تغییر نرخ فروش بین المللی و تغییرات در محاسبات حسابداری صورت پذیرفته است. صورت های مالی حسابرسی نشده این شرکت که به پایان سال مالی ۱۴۰۰ ختم می گردد به سبب تغییر در مقادیر تسهیم فروش پخش، تغییر در محاسبات مابه تفاوت اعلام صادرات اسفند ۱۴۰۰ و تغییر در میزان موجودی امانی اصلاح گردید که بر همین اساس درآمد عملیاتی این شرکت از ۱,۹۱۵ هزار میلیارد و ۸۶۵ میلیون و ۴۶۹ هزار ریال به ۱,۹۶۹ هزار میلیارد و ۷۰۴ میلیون و ۱۱۸ هزار ریال تغییر یافت.
۸- شرکت ارتباطات سیار ایران نیز به عنوان یک شرکت تاثیر گذار بر شاخص کل بازار، از ابتدای سال ۱۴۰۱، تنها به ۳ گزارش اصلاحی در کدال خود همراه گردید که یکی از آن ها به علت زمانبندی پرداخت سود دوره ۱۲ ماهه منتهی به اسفند ۱۴۰۰، یکی دیگر نیز به علت لغو آگهی دعوت به مجمع عمومی، و دیگری نیز به علت تغییرات در طبقه بندی عناوین درآمدی با توجه به گزارش حسابرسی شده در دوره ۱۲ ماهه منتهی به اسفند ۱۴۰۰، بود.
۹- شرکت ملی صنایع مس ایران نیز از ابتدای سال ۱۴۰۱، گزارش فعالیت ماهانه منتهی به اسفند ۱۴۰۰ خود را به دلیل نهایی شدن صورت حسابهای فروش داخلی و صادراتی اصلاح نمود که سبب تغییر میزان فروش داخلی این شرکت در این دوره یکماه از ۴۳ هزار میلیارد و ۸۱ میلیون و ۱۲۵ هزار ریال و تغییر فروش صادراتی از ۴۲ هزار میلیارد و ۵۶۷ میلیون و ۲۸۵ هزار ریال به ۴۶ هزار میلیارد و ۶۸۹ میلیون و ۱۵۸ هزار ریال گردید. این شرکت صورت های مالی تلفیقی یکسال عملکرد خود را که به ۲۹ اسفند ۱۴۰۰ ختم می گردید را به علت عدم پیوست نمودن گزارش تفسیری مدیریت مربوطه به سال مالی ۱۴۰۰، را اصلاح کرد. زمانبندی پرداخت سود دوره ۱۲ ماهه منتهی به ۲۹ اسفند ۱۴۰۰ و آگهی ثبت تصمیمات مجمع عمومی عادی سالیانه منتهی به اسفند ۱۴۰۰ این شرکت نیز با اصلاح همراه گردید.
۱۰- شرکت سرمایه گذاری نفت و گاز پتروشیمی تامین نیز که دوره یکسال مالی آن به اردیبهشت ماه هر سال ختم می گردد، از ابتدای دوره مالی خود با اصلاح در زمانبندی پرداخت سود دوره ۱۲ ماهه منتهی به اردیبهشت ۱۴۰۱، تصمیمات مجمع عمومی عادی فوق العاده دوره ۱۲ ماهه منتهی به اردیبهشت ۱۴۰۱ و گزارش فعالیت هیئت مدیره در طول دوره ۱۲ ماهه آخر خود همراه گردید.
۱۱- شرکت پالایش نفت تهران نیز به عنوان یکی از شرکت های بزرگ فعال با اصلاح صورت های مالی ماهانه منتهی به اسفند ۱۴۰۰، خرداد ۱۴۰۱، تیر ۱۴۰۱، شهریور ۱۴۰۱ و مهر ۱۴۰۱ همراه گردید. این اصلاحیه ها به دلایلی از جمله یکسان سازی با صورت های مالی نهایی منتشر شده، یکسان سازی ارقام تعدادی و مبالغ فروش با صورت های مالی میان دوره ۳ ماهه ۱۴۰۱ و اصلاح مقادیر نفت سفید و سوخت هوایی اتفاق افتاد. بعلاوه این شرکت با اصلاح در خلاصه تصمیمات مجمع عادی سالیانه دوره منتهی به اسفند ۱۴۰۰ و زمان بندی پرداخت سود دوره ۱۲ ماهه منتهی به اسفند ۱۴۰۰ مواجه شد.
۱۲- شرکت کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران نیز از ابتدای سال مالی خود که منتهی به خرداد هر سال است. اصلاحیه های مالی این شرکت از ابتدای دوره مالی ۱۴۰۱ تاکنون عبارتند از: زمانبندی پرداخت سود در دوره ۱۲ ماهه منتهی به خرداد ۱۴۰۱، خلاصه تصمیمات مجمع عمومی عادی سالیانه دوره ۱۲ ماهه منتهی به خرداد ۱۴۰۱، صورت های مالی سال مالی منتهی به خرداد ۱۴۰۱، صورت های مالی سال مالی منتهی به خرداد ۱۴۰۱ مربوط به فرم نظر سنجش، گزارش کنترل های داخلی در ۳۱ خرداد ۱۴۰۱ بابت قراردادن ارزیابی و اظهار نظر در خصوص ساختار کنترل های داخلی در شرکت های فرعی در گزارش های کنترل های داخلی، فعالیت ماهانه تیر ۱۴۰۱ که مربوط به تکمیل فرم درآمد حاصل از سود سهام محقق شده، افشای اطلاعات با اهمیت گروه “ب” که به ارائه درآمد های عملیاتی سه ماهه نخست منتهی به ۲۹ اسفند ۱۴۰۱ شرکت های مهم این شرکت بوده است. شفاف سازی در خصوص شایعه منتشر شده در خصوص اعلام سیاست تقسیم سود شرکت های تابعه و تاثیرات آن بر عملکرد این شرکت.
۱۳- شرکت پتروشیمی نوری نیز به عنوان یک شرکت شاخص ساز بازار سرمایه از ابتدای فعالیت خود در سال ۱۴۰۱ با اصلاحیه های ماهانه در اسفند ۱۴۰۰، اردیبهشت ۱۴۰۱، خرداد ۱۴۰۱، تیر ۱۴۰۱، مرداد، شهریور و مهر ۱۴۰۱ مواجه بود. اصلاح اسفند ۱۴۰۰ به علت اصلاح مقادیر تولید و فروش و همچنین نرخ های مربوطه، اردیبهشت به علت درج توضیحات تکمیلی در خصوص میزان فروش محصولات شرکت و تفاوت آن با فروردین ماه، خرداد به علت همسان سازی اطلاعات تولید و فروش با صورت های مالی منتهی به خرداد ۱۴۰۱، تیر ماه به علت ارائه توضیحات تکمیلی در خصوص میزان تولیدات و فروش و مبالغ فروش محصولات شرکت، مرداد ۱۴۰۱ نیز به علت درج اشتباهی مبلغ فروش A92 و تغییر آن از یک هزار میلیارد و ۷۹۹ میلیون و ۴۵۷ هزار ریال به ۳ هزار میلیارد و ۴۸۵ میلیون و ۴۵۷ هزار ریال، شهریور به علت همسان سازی اطلاعات تولید و فروش با صورتهای مالی منتهی به شهریور حسابرسی نشده ۱۴۰۱ و در مهر ماه نیز به علت اصلاح ردیف برق در بخش سوخت در جدول انرژی برخوردار بوده است.
۱۴- شرکت معدنی و صنعتی چادرملو نیز به عنوان یکی از شرکت های فعال در زمینه معدن و مهم بازار سرمایه به شمار می رود که این شرکت از ابتدای سال مالی خود در سال جاری دارای ۵ گزارش است که دارای اصلاح بوده است. این شرکت در زمانبندی پرداخت سود دوره ۱۲ ماهه منتهی به اسفند ۱۴۰۰ خود و گزارش فعالیت هیئت مدیره خود در دوره ۱۲ ماهه منتهی به اسفند ۱۴۰۰ با اصلاح در گزارش های سامانه کدال خود همراه گردید. همچنین در گزارش ماهانه منتهی به اسفند ۱۴۰۰ نیز به دلیل تغییر در طبقه بندی و اصلاح سود سرمایه گذاری ها و انتقال آن به درآمدهای عملیاتی شرکت نسبت به گزارش های قبلی، در گزارش ماهانه منتهی به خرداد ۱۴۰۱ به علت اصلاح گزارش فعالیت سه ماهه ارائه شده در سامانه کدال به تاریخ هفتم تیر ماه ۱۴۰۱ بر اساس صورت های مالی سه ماهه ابتدای سال حسابرسی نشده سال ۱۴۰۱، و گزارش ماهانه شهریور ۱۴۰۱ نیز به علت اصلاح گزارش فعالیت های شش ماهه ارائه شده در سامانه کدال به تاریخ ۱۰ مهر ۱۴۰۱ بر اساس صورت های مالی شش ماهه اول سال ۱۴۰۱ حسابرسی نشده، با اصلاح همراه شده است.
۱۵- گزارش های شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس که از ابتدای تیر ۱۴۰۰ تا اواخر آبان ۱۴۰۱، پس از انتشار بر سامانه کدال با اصلاح مواجه گردیدند عبارتند از: زمانبندی پرداخت سود دوره ۱۲ ماهه منتهی به خرداد ۱۴۰۱، و صورت های مالی حسابرسی نشده ۱۲ ماهه منتهی به ۳۱ خرداد ۱۴۰۱ که به سبب این اصلاحیه درآمدهای عملیاتی این شرکت از ۵۲۲ هزار میلیارد و ۱۲۰ میلیون و ۵۶۴ هزار ریال به ۵۲۳ هزار میلیارد و ۱۰۹ میلیون و ۳۰۵ هزار ریال تغییر یافت. بعلاوه این شرکت در گزارش های ماهانه فروردین، خرداد و تیر ۱۴۰۱ و همچنین اسفند ۱۴۰۱ به دلایلی اعم از اصلاح در سرمایه گذاری حق تقدم جم، اصلاح تعداد سهام وثیقه شرکت های غیر بورسی و اصلاح سود سهام شرکت های پالایش گاز بیدبلند خلیج فارس، بندر امام و تجارت صنعت با اصلاح همراه گردید.