عبور ایران خودرو از پیچ های خطرناک با هدایت خطیبی
به گزارش بورس امروز، ایران خودرو در حالی شاهد استقبال از سومین محصول خود پژو ۲۰۷ بعد از هایما اس۵ و اس ۷ بود که سال گذشته در همین ایام،شرایط بسیار بغرنجی را تجربه می کرد. بیش از ۹۰ هزار خودرو مانده در پارکینگ،تعهدات معوق،افزایش زیان تولید،بدهی های سنگین به زنجیره تامین بخشی از مشکلات […]
به گزارش بورس امروز، ایران خودرو در حالی شاهد استقبال از سومین محصول خود پژو ۲۰۷ بعد از هایما اس۵ و اس ۷ بود که سال گذشته در همین ایام،شرایط بسیار بغرنجی را تجربه می کرد.
بیش از ۹۰ هزار خودرو مانده در پارکینگ،تعهدات معوق،افزایش زیان تولید،بدهی های سنگین به زنجیره تامین بخشی از مشکلات و موانعی بودند که در پیش پای این شرکت قرار داشت.به نظر می رسید این مسیر باعث به بن بست رسیدن بزرگترین خودروساز کشور خواهد و دوباره باید باز هم دست یاری به سوی دولت دراز کند.اما این شرایط با با تغییر مدیر ارشد این گروه دگرگون شد.هر چند در ابتدا کمتر کسی فکر می کرد که مهدی خطیبی بتواند از پس این کار بر بیاید.با این حال امروز کار به جایی رسیده است که برخی شرایط امروز این شرکت را با دوران طلایی یکی از خوشنام ترین مدیران خودرویی کشور،یکه زارع مقایسه می کنند.
به بیان ساده خطیبی با درک شرایط کشور و نیاز بازار و همچنین شناسایی ظرفیت ها ایران خودرو،برنامه های متنوعی را برای عبور از بحران تدوین کرد.یکی از اصلی راهکارهایی که وی در پیش گرفت،انتخاب معاونان و مشاورانی متخصص بود.در واقع خطیبی به جای اینکه بخواهد خودش نقش اول تمام فصل های یک داستان را ایفا کند،به تجربه و تخصص افراد تکیه و اعتماد کرد.نیتجه اینکه در حال حاضر دیگر هیچ خودروی ناقصی در ایران خودرو تولید نمی شود.
عبور مستقیم این شرکت از مرز ۹۰درصد گذشته است. یکی دیگر از اقداماتی که وی انجام داد پرهیز از هیاهو جو سازی رسانه ای بود.بر عکس وی با ارتباط صحیح و گسترده با رسانه ها،برنامه های خود را عنوان می کرد.مساله ای که می توانست برای وی مسئولیت بیاورد.چرا در صورت عدم تحقق هر یک از وعده های عنوان شده،از سوی آنها بازخواست می شد. با این حال خطیبی بدون توجه به حاشیه و مشکلات پیش رو،روح یکدلی و همدلی را در ایران خودرو ایجاد کرد.این امر موجب شد که وی بتواند وعده های خود را عملی کند.
در کنار این موضوع اتفاق دیگری که وی در ایران خودرو رقم زد،توقف خطوط تولید خودروهای پرطرفدار و پرتیراژ و پرفروش بود.سمند و پژو۴۰۵ محصولاتی که به دلیل عدم پاس کردن استانداردها باید از خط تولید کنار می رفتند.با این حال با توجه به وضعیت بازار و تولید،ایران خودرو می توانست همانند دوران گذشته تا عادی شدن شرایط زمان خریده و تولید را ادامه بدهد.ولی نکته قابل توجه این است که نه تنها از مساله استقبال کرد بلکه آن را به عنوان یک فرصت تلقی کرد.یعنی به جای اینکه برای ادامه تولید بهانه های مختلف بیاورد سعی کرد با توقف تولید این خودروها،ظرفیت های ایجاد شده را به سمت مسیر تولید محصولات جدید هدایت کند.این نوع تفکر بود که باعث شده است ایران خودرو بعد از تولید تارا در انواع مختلف،محصولات جدید دیگر از حمله ری را و TF21 را در دستور کار قرار بدهد.به نحوی که پس از رونمایی قرار است هر دوی آنها اوایل آینده به تولید انبوه رسیده و روانه بازار شوند.
در همین حال ایران خودرو با سکانداری خطیبی برای هم افزایی بیشتر دست به اقدامی زد که پیشتر سابقه نداشت؛گسترش همکاری با رقیب دیرینه خود سایپا در قالب ادغام خدمات پس از فروش یکی از این برنامه ها بود.در واقع این مسیر برای این گشوده شد که طرفین بتوانند از ظرفیت ها و توانمندی یکدیگر برای افزایش قوا و توان استفاده کنند.چرا که از یک سو بازار داخلی همراه با افزایش تنوع،کیفیت و تیراژ مد نظر قرار داشت و از سوی دیگر برنامه ها و اهداف صادراتی باید محقق می شد.این مساله موجب شد که آبی پوشان جاده مخصوص با دیدی بلند مدت به سراغ یکی از تولید کنندگان کشور رفته و برای تقویت قوا پیش قدم شدند.
از دیگر اقدامات در دوره خطیبی می توان به برنامه های توسعه و افزایش کیفیت محصولات این شرکت اشاره کرد.جایی که آنها برای تحقق اهداف کیفی ۲۷۹برنامه کوتاه،میان و بلند مدت تدوین و اجرای آن را آغاز کردند.
با این حال اگر بخواهیم یکی از موثر ترین اقدامات انجام شده را نام ببریم، بی تردید باید به «ایرانخودرو پاورترین» (IKPT) اشاره کرد.شرکتی که قرار برای بسیاری از تولید کنندگان داخلی از جلمه سایپا، قوای محرکه تولید کند.
در همین رابطه ،مدیرعامل ایران خودرو معقتد است:” یکی ازمشکلات موجود در صنعت قوای محرکه نبود حلقه تجاری بازرگانی است و در چنین شرایطی سفارش دهنده قوای محرکه باید دیدگاه اقتصادی داشته باشد و در مرحله اول باید این حلقه مفقوده را اصلاح کنیم.
مهدی خطیبی، در بازدید از شرکت تحقیق، طراحی و تولید موتور ایران خودرو، با اشاره به توجه ویژه شرکتهای خودروساز بزرگ دنیا در راهاندازی شرکتهای قوای محرکه گفته است: شرکتهایی مانند فیات، اشکودا و تویوتا برای فروش و درآمدزایی بالاتر و دریافت سفارش از کشورهای مختلف، به راه اندازی شرکتهای تولید موتور و قوای محرکه اقدام کردهاند.
وی با بیان اینکه ایرانخودرو ظرفیت رهبری قوای محرکه در ایران را دارد، گفت: از محورهای اصلی و برنامه مهم ایران خودرو راهاندازی «ایرانخودرو پاورترین» (IKPT) است که این شرکت با نام شرکت توسعه و تجارت و خدمات قوای محرکه ایرانخودرو فعالیت خواهد کرد تا ایران خودرو پیشقراول تولید موتور و قوای محرکه در ایران و منطقه خاورمیانه باشد.”
این دیدگاه نشان می دهد که خطیبی نقاط ضعف و قوت صنعت خودروسازی کشور و شرکت متبوع خود را می داند.در واقع الگو برداری صحیح از حرکت های شرکت های بزرگ دنیا را می توان یک هنر دانست که وی به خوبی در حال اجرای آن است؛مانند ایجاد ایران خودروپاور ترین و یا ادغام با سایپا و تولید موتور برای خودروسازان دیگر.در این میان آنچه که شاید بیش از هر مساله بتواند ایران خودرو را در تحقق اهداف و برنامه یاری کند،ثبات در مدیریت است.چرا که تمام این ارکان درست در کنار هم چیده شده اند؛نتیجه نیز این ادعا را ثابت می کند و به قول معروف به ترکیب برنده دست نمی زنند،مگر اینکه قصد خراب کردن داشته باشند.