افزایش ۷۲۷ درصدی سود در “خاور”
به گزارش بورس امروز، شرکت ایران خودرو در پی کاهش هزینه های تامین مواد اولیه خود و افزایش درآمدزایی و سوداوری خود در شرکت های بورسی و غیر بورسی زیادی سرمایه گذاری نموده است. از جمله شرکت های فرعی پذیرفته شده در بورس شرکت ایران خودرو، شرکت هایی همانند شرکت گسترش سرمایه گذاری ایران خودرو، […]
به گزارش بورس امروز، شرکت ایران خودرو در پی کاهش هزینه های تامین مواد اولیه خود و افزایش درآمدزایی و سوداوری خود در شرکت های بورسی و غیر بورسی زیادی سرمایه گذاری نموده است. از جمله شرکت های فرعی پذیرفته شده در بورس شرکت ایران خودرو، شرکت هایی همانند شرکت گسترش سرمایه گذاری ایران خودرو، شرکت لیزینگ خودرو غدیر، شرکت تولید محور خودرو، شرکت صنعتی نیرو محرکه، شرکت ایران خودرو دیزل، و شرکت سرمایه گذاری صبا تامین می باشند.شرکت ایران خودرو به ترتیب ۴۵، ۵۹، ۸۵، ۳۰، ۴۰ درصد از سهام این شرکت ها را در اختیار دارد.
ایران خودرو دیزل که یکی از شرکت های فرعی ایران خودرو قلمداد می گردد وظیفه ساخت انواع خودروهای سنگین و نیمه سنگین را در اختیار دارد و همچنین به کشورهایی همچون ارمنستان، قزاقستان، ترکمنستان، آذربایجان، اوکراین، عربستان، عراق، اردن، کویت، امارات متحده عربی، سوریه، لیبی، سودان، بروندی، بورکینافاسو، ساحل عاج، سنگال، گینه، گامبیا، و غنا، محصولات خود را صادر می کند.
ایران خودرو دیزل در دوره ۶ ماهه منتهی به شهریور ۱۴۰۱ توانست نسبت به عملکرد خود در نیمه نخست سال ۱۴۰۰ با افزایش چشمگیر ۲۴۳ درصدی درآمد حاصل از فروش محصولات خود همراه گردد. در همین راستا درآمد این شرکت از ۳۳ هزار میلیارد و ۲۶۲ میلیون و ۱۳۱ هزار ریال به ۱۱۴ هزار میلیارد و ۱۶۰ میلیون و ۴۱۲ هزار ریال افزایش یافته است.
نیمه نخست ۱۴۰۱ | نیمه نخست ۱۴۰۰ | |
حاشیه سود(زیان) ناخالص | ۲۷% | ۳۰% |
حاشیه سود(زیان) عملیاتی | ۲۲% | ۱۶% |
حاشیه سود(زیان) خالص | ۲۰% | ۸% |
در جدول بالا می توان عملکرد این شرکت را در نیمه نخست سال جاری نسبت به دوره مشابه در سال گذشته مقایسه نمود. این شرکت در سال جاری با کاهش هزینه های خود اعم از کاهش ضایعات غیر عادی تولید، هزینه های جذب نشده در تولید و زیان ناشی از تسعیر بدهی های ارزی، و همچنین با افزایش درآمدهای خود همچون درآمد های حاصل از کارمزد فروش اقساطی، فروش ضایعات و سود ناشی از تسعیر دارایی های ارزی عملیاتی خود از ۳۸۹ میلیارد و ۴۱۳ میلیون ریال به یک هزار میلیارد و ۳۳۱ میلیون و ۲۲۲هزار ریال توانسته سود عملیاتی خود را افزایش دهد.
این شرکت فرعی بورسی توانسته در نیمه نخست سال جاری با کاهش هزینه های مالی خود نسبت به دوره مشابه در سال گذشته و افزایش درآمدهای غیر عملیاتی، سود خالص خود را ۷۲۷ درصد افزایش داده و از ۲ هزار میلیارد و ۷۷۹ میلیون و ۶۱۸ هزار ریال به ۲۲ هزار میلیارد و ۹۹۳ میلیون و ۱۷ هزار ریال برساند. مسلما شرکت ایران خودرو نیز از افزایش چنین سود چشمگیری بی بهره نخواهد ماند.
بر اساس گزارش عملکرد شرکت در مهر ماه سال جاری، شرکت ایران خودرو دیزل از فروش قطعات، اتوبوس، ون و پیکاپ، مینی بوس، کامیون سبک و کامیون سنگین توانسته درآمدی ۳۵ هزار میلیارد و ۷۴۴ میلیون و ۹۱ هزار ریالی کسب نماید که نسبت به مهر ماه سال گذشته که تنها ۲ هزار میلیارد و ۵۲۳ میلیون و ۶۱۵ هزار ریال بوده است با رشدی ۱,۳۱۶ درصدی همراه گردد.
ایران خودرو دیزل نیاز کشور ما را به واردات کشنده و کامیون های دست دوم را برطرف کرده و با حمایت از تولید این کارخانه سازنده خودروهای سنگین و نیمه سنگین، به راحتی می توان ظرفیت تولید را به ۷ هزار و ۵۰۰ دستگاه کامیون در یک شیفت و بدون کسری قطعه افزایش داد و اگر این شرکت بخواهد تولید خود را از این میزان نیز به ۱۵ هزار دستگاه کامیون برساند می تواند با کار کردن در دو شیفت و بدون کسری قطعه نیز به این هدف هم برسد.