نظارت برالگوریتم های بازار
به گزارش بورس امروز؛ بالاترین میزان استفاده از الگوریتم در بازار سرمایه بین ۵/۱ تا ۲ درصد از حجم معاملات بوده است. در حال حاضر حدود یک درصد معاملات آنلاین از طریق ماشین ها و یا الگوریتم ها صورت می پذیرد. جنبه عملیاتی، نظارتی، فنی و آی تی از سوی سازمان بورس به عنوان یک نهاد […]
به گزارش بورس امروز؛ بالاترین میزان استفاده از الگوریتم در بازار سرمایه بین ۵/۱ تا ۲ درصد از حجم معاملات بوده است. در حال حاضر حدود یک درصد معاملات آنلاین از طریق ماشین ها و یا الگوریتم ها صورت می پذیرد. جنبه عملیاتی، نظارتی، فنی و آی تی از سوی سازمان بورس به عنوان یک نهاد ناظر مورد بررسی قرار می گیرد.
در این میان غالبا در معاملات الگوریتمی مجری و ناظر یکسان نیست، مجری شرکت آی تی طراح وناظر آن سازمان بورس است. اگرچه هیچ سامانه ی نظارتی توسط تیم های داخلی از سوی نهاد ناظر یا همان سازمان بورس نوشته و شکل نگرفته است. در واقع سامانه نظارتی موجود بر معاملات الگوریتمی یا توسط شرکت های آی تی یعنی طراحان الگوریتم ها تحت نظر سازمان بورس تهیه شده است و یا از کشورهای دیگر خریداری شده است.
در تمامی شرکت های نرم افزاری، یک سامانه ی کنترل نظارت داخلی وجود دارد، این سامانه علاوه بر نظارت سازمان بورس برای نظارت بر مشتری طراحی شده است تا تخلفی صورت نگیرد. این نظارت ها به معنای یکسان بودن ناظران نیست. نظارت از سوی سازمان بورس به شکل مجزا صورت می پذیرد و کارگزار نیز بر اعمال مشتری خود نظارت دارد. در واقع دو محل برای نظارت وجود دارد و به هیچ وجه سازمان بورس سامانه های نظارتی خود را از طراحان سامانه دریافت نمی کند.
اشخاص حقوقی باید برای استفاده از معاملات الگوریتمی درخواست خود را به سازمان بورس ارائه دهند. اما افراد حقیقی به عنوان مشتریان شرکت های کارگزاری نیاز به اخذ مجوز ندارند به واسطه مجوزی که شرکت های کارگزاری از سازمان بورس دریافت کرده اند می توانند از شرکت های کارگزاری معاملات الگوریتمی را دریافت کنند.
نظارت بر معاملات الگوریتمی از سوی سازمان بورس و شرکت های بورس و فرابورس صورت می پذیرد. هم زمان شرکت مدیریت فناوری بورس نیز به عنوان یکی از شرکت های تابعه سازمان بورس بر نحوه ی ارسال سفارشات نظارت دارد. لذا نظارت بر معاملات الگوریتمی شامل حداقل ۴ واحد مستقل است.