فاکتوری به نام اعتماد به بازار و بی توجه به نسبت های مالی
به گزارش بورس امروز؛ پی بر ایی بازار سرمایه رابطه مستقیمی با امنیت بازار دارد، کاهش اطمینان به بازار سرمایه، کاهش پی بر ایی را نیز در بر دارد.به عنوان مثال پی بر ایی “فولاد” در حال حاضر ۹/۲ است. این درحالیست که تا سال گذشته پی بر ایی ۳ برای شرکتی وجود نداشت. با […]
به گزارش بورس امروز؛ پی بر ایی بازار سرمایه رابطه مستقیمی با امنیت بازار دارد، کاهش اطمینان به بازار سرمایه، کاهش پی بر ایی را نیز در بر دارد.به عنوان مثال پی بر ایی “فولاد” در حال حاضر ۹/۲ است. این درحالیست که تا سال گذشته پی بر ایی ۳ برای شرکتی وجود نداشت.
با توجه به شرایط حاکم بر بازار سرمایه به نظر می رسد که عدد پی بر ایی باز هم کاهش یابد،. با این توضییح که شرکت ها در حال اجرای طرح های توسعه ای خود هستند. در چنین فضایی کاهش ارزش پول در آمد این شرکت ها را متاثر می سازد. در این میان افزایش نرخ ها به عنوان یک فاکتور حایز اهمیت می تواند منجر به افزایش سود گردد. کاهش ارزش پول در مواردی پی بر ایی پایین تری را برای برخی از شرکت ها رقم زده است.
اگرچه بازار به این موارد توجهی ندارد و تنها خواستار امنیت سرمایه گذاری است. متأسفانه بازار با دو چالش عدم وجود ثبات ظاهری و عدم تمایل دولت به رونق بازار مواجه است. در حال حاضر ۲۰ درصد بازار به بخش خصوصی و حدود ۸۰ درصد بازار به بخش دولتی تعلق دارد. این جامعه بزرگ دولتی در بازار تمایلی به رونق ندارد. و یا امکان راه اندازی بازار برایش مقدور نیست. مجموعه این عوامل پی بر ایی پایینی را بر بازار سرمایه رقم زده است.
ارزشمندی شرکت های بازار سرمایه
در حال حاضر شرکت های ارزنده ای با پی بر ایی های پایین و با ارزش جایگزینی بالا در بازار حضور دارند. به عنوان مثال برخی از شرکت های سرمایه گذاری تقریبا با ۴۰ درصد خالص ارزش دارایی خود معامله می شوند. در این میان برای بانک ها، صندوق های بازنشستگی و یا شرکت های حمل و نقلی مسئله متفاوت است؛ مانند ریل سیر کوثر برخوردار از ارزش جایگزینی بسیار بالا و طرح های توسعه ای می توان پی بر ایی حدود ۳ را پس از طی روال عادی در سال ۱۴۰۲ پیش بینی کرد.
بر این اساس است که نمی توان از پی بر ایی به عنوان متغیر قوی برای سرمایه گذاری جدید نام برد. در واقع آنچه که در شرایط کنونی برای سرمایه گذار اهمیت دارد، احساس امنیت در بازار است؛ لذا تا زمان شکل گیری این احساس، نقدینگی جدیدی وارد بازار سرمایه نخواهد شد. و تقاضا از عرضه پیشی نخواهد گرفت. تا مادامی که دولت تلاشی برای فعال بودن در بازار سرمایه نداشته باشد، تغییری در بازار رخ نخواهد داد.
سهامداری در شرکت های با پی بر ایی پایین مناسب است
بدون در نظر گرفتن تابلو بورس اوراق بهادار(tse) ، سهامداری در شرکت های با پی بر ایی پایینی که از ارزش جایگزین بالایی نسبت به سرمایه گذاری در صندوق های با درآمد ثابت و یا بانک ها برخوردارند، گزینه مناسبی برای سرمایه گذاری خواهد بود؛ چرا که این احتمال وجود دارد که در آینده نزدیک ارزش جایگزینی آن ها افزایش یابد.
اگرچه سرمایه گذاری و ورود نقدینگی به بازار از توجیه اقتصادی برخوردار است. اما موضوع عدم حمایت دولت و عرضه شرکت های دولتی از جمله ابهاماتی است؛ که مانع از ورود نقدینگی به بازار سرمایه می شود و نمی توان آن را نادیده گرفت؛ در این میان در گزارش های شش ماهه، شاهد پی بر ایی پایین شرکت ها خواهیم بود. حتی این موضوع هم وجود دارد که این ارقام مجدد از کاهش بیشتری نیز برخوردار شود.
زمان حرکت بازار سرمایه
بازار بورس هیچگاه بازار بازدهی نبوده است؛ تاکنون صنایع و بازار از بازدهی مناسبی برخوردار نبوده اند که به واسطه آن شاهد بازدهی مناسبی برای بازار سرمایه باشیم. رشد بازار سرمایه در دوره های مختلف عمدتا مربوط به تورم شدید و افزایش نرخ ارز بوده است. در حال حاضر در حال کسب تجربه از شرایطی بسیار خاص هستیم که همزمان با تورم و گرانی، با کاهش قیمت سهام در بازار سرمایه مواجه ایم.
اگرچه دارایی های شرکت های حاضر در بازار سرمایه مشمول این تورم شده اند؛ اما با افزایش ارزش دارایی های خود مواجه بوده اند. اما این قیمت های پایین سهام اصلا منطقی نیست. و رونق بازار نیازمند ابزارهایی است که دلگرم کننده باشد.