سودآوری زمینه ساز جذب سرمایه گذاران
به گزارش بورس امروز، هلدینگ خلیج فارس به عنوان بزرگ ترین و سودآورترین شرکت تجاری پتروشیمی کشور شناخته می شود که در زمینه سرمایهگذاری و مدیریت بر مجتمعهای پتروشیمی و کارخانجات شیمیایی، همچنین تولید مواد و محصولات پتروشیمی فعالیت دارد. حجم عظیم اقدامات این شرکت نیازمند سرمایه گذاری های گسترده بود و در این میان […]
به گزارش بورس امروز، هلدینگ خلیج فارس به عنوان بزرگ ترین و سودآورترین شرکت تجاری پتروشیمی کشور شناخته می شود که در زمینه سرمایهگذاری و مدیریت بر مجتمعهای پتروشیمی و کارخانجات شیمیایی، همچنین تولید مواد و محصولات پتروشیمی فعالیت دارد. حجم عظیم اقدامات این شرکت نیازمند سرمایه گذاری های گسترده بود و در این میان بخشی از پروژه های آن از جمله پروژه های تامین مالی این هلدینگ توسط شرکت سرمایه گذاری ایرانیان تامین می شود. از این رو با «رسول اشرف زاده، مدیر عامل گروه پتروشیمی سرمایه گذاری ایرانیان» به گفتگو نشسته ایم. اشرف زاد بر این باور است که برای تحقق حمایت از تولید ملی و رونق آن بایستی نگاه ها را به سمت دورن تغییر جهت داد و استعدادها را باور کرد. آنچه در پی می آید حاصل این گفتگو است:
طرح ها و پروژه های شرکت در سال آتی
در ابتدای امر باید گفت که سهامداران برای کسب سود به خریداری سهام روی آورده اند و هر گونه تغییر در بازار ممکن است فقط برای برخی از افراد سوددهی داشته باشد و سهامدارانی که نسبت به بازار دورتر هستند را متضرر کند. در این میان اطلاع رسانی شفاف، منطقی و توام با یک تفکر کامل می تواند موجب حاکم شدن اقتصاد بهینه در تمام گزارشات بخصوص گزارشات بورسی شود. هم اکنون پترول با سرمایه ۴ هزار میلیارد تومانی اجرای طرح های توسعه ای هلدینگ خلیج فارس است. در حال حاضر ۶ طرح در شرکت در حال اجرا است که با حجم سرمایه گذاری ۲٫۷ میلیارد یورویی، حدود ۴ میلیون تومان ظرفیت آنهاست که می تواند به ظرفیت پتروشیمی اضافه شود. طرح های شرکت از ۳۴ درصد تا ۹۶ درصد پیشرفت را داشته اند. از سوی دیگر یک برنامه ۵ ساله نیز در دستور کار قرار گرفته که طبق آن در سال ۹۸، دو طرح شرکت افتتاح و راه اندازی می شوند.
طرح های قابل بهره برداری در سال ۹۸
طرح «اوره آمونیاک لردگان» با یک میلیون و ۷۰۰ هزار تن ظرفیت و «الفین» با ظرفیت با ۵۰۰ هزار تن. لردگان در منطقه ای کاملاً دور افتاده قرار گرفته و فاینانس آن از طریق چین انجام شد. ایلام هم یکی از قدیمی ترین طرح ها با قدمتی ۱۸ ساله است. در ایلام هم یک طرح در حال اجراست. اما این طرح خود شامل ۲ واحد است که یکی از آنها واحد شیرین سازی بوده که عملیات شیرین سازی پروپان و سندبلاست انجام می دهد. واحد دیگر نیز خوراک شیرین سازی الفین است. الفین هم از شهریور ماه آماده دریافت خوراک است که امیدواریم که امسال طبق برنامه زمانبندی و تنظیم شده، افتتاح آن انجام شود. زمانی که این دو طرح پایان یابد حجم کار ما نیز کاهش خواهد یافت. با تاخیر در اجرای طرح در حالی با سررسید پرداخت وام ها مواجه می شویم که طرح هنوز به بهره برداری نرسیده است. از سوی دیگر هزینه سرمایه گذاری آن نیز بیشتر می شود.
منابع ارزی تامین مالی
کل طرح های در حال اجرای شرکت حدود ۲٫۷ میلیارد یورو است که ارزش بورسی آن به ۱۵ هزار میلیارد تومان می رسد. طرح های دیگری نیز مانند گچساران با یک میلیون تن ظرفیت تعریف شده اند که با ۶۰ درصد پیشرفت در سال ۹۹ به بهره برداری می رسد. مجموعه صدف به عنوان تولید کننده لاستیک مصنوعی با ظرفیت ۱۰۵ تنی نیز طرح دیگری است که امیدواریم در سال ۹۹ به بهره برداری رسد. افتتاح طرح های ما براساس برنامه زمانبندی شده از سال ۹۸ شروع و تا سال ۱۴۰۰ ادامه دارد.
علت تمایل به سرمایه گذاری در صنایع پایین دستی پتروشیمی
به موجب نیاز به سرمایه گذاری کمتر در این بخش، می توان از ظرفیت ها و مشارکت بخش خصوصی به خوبی استفاده کرد. این درحالی است که در صنایع میان دست و بالا دست سرمایه گذاری از ۵۰۰ میلیون یورو شروع و بتدریج افزایش می یابد. با چنین اعداد و ارقامی مشارکت بخش خصوصی خیلی زیاد نیست. همچنین تکنولوژی مورد استفاده در بخش پایین دست بسیار راحت است و به آسانی می توان از آن استفاده کرد. در صنایع پایین دستی، میزان اشتغال زایی در برخی از موارد ۸ برابر بیشتر از میان دست و بالا دست است. در بخش پایین دست نیز سود آوری بیشتر است و باعث جذب سرمایه گذاران می شود. بر این اساس سعی کردیم به جای پرداختن به طرح های جدید در مناطق مختلف، ویژگی های طرح های موجود را بررسی کنیم تا به سمت موضوعات مهندسی و اجرا گام برداریم. درحال حاضر تصویب ۳ طرح پتروشیمی در دست انجام است که یکی در بخش ایلام و مربوط به محصولات پروپلین است که قابلیت تبدیل به پلی پروپلین دارد. یکی از محصولاتی که می تواند خوراک پایین دست شود، بنزین پیرولیز است که در حال شناسایی و گفتگو با بخش خصوصی برای مشارکت و تولید آن هستیم. مورد پایین دست پروپیلن به عنوان پایین دست پروپیلین مطرح است که به عنوان پارک پروپیلن معروف شده است. اوره و آمونیاک لردگان امسال افتتاح می شود، اوره رزینی هم می تواند در فازهای پایین دست مطرح شود. امیدواریم بتوانیم پارک اوره رزینی را راه اندازی کنیم. دو شرکت تولیدی پلی اتلین ایلام با ۳۰۰ هزار تن ظرفیت در این زمینه فعال است.
علت تاخیر در راه اندازی طرح کود شیمیایی اوره لردگان
در کارخانه بالا دست باید خوراک یعنی الفین تامین می شد. اما آن کارخانه برای تامین خوراک مشکل داشت و افتتاح نشده بود. اکنون تامین خوراک از طریق خط اتلین غرب انجام می شود. طرح شرکت تولیدی ما، راه اندازی شرکت ارومیه است که قرار است ملامین تولید کند. همچنین با توجه به دور افتاده بودن مناطق اقتصادی جنوب و عسلویه اهتمام و توجه ویژه ای به شرکت نشد. به دنبال این امر در بررسی زیان دهی شرکت، متوجه شدیم یکی از مشکلات تامین خوراک شرکت از جاهای مختلف بود که باعث افزایش هزینه ها می شود. مشکل دیگر تفکر حاکمیتی بود که نیاز به تغییر داشت. از سال گذشته این واحد در مدار سود قرار گرفت و دو سال دیگر این واحد سود ده خواهد شد. در صددیم که با سودده شدن شرکت سهام آن را در بورس عرضه کنیم.
علت اهمیت پارک ملامین
یکی از کارهایی که می توانست در منطقه اقتصادی جنوب و عسلویه مورد توجه قرار گیرد، ایجاد کارخانه پودر تولید ملامین است. بخشهای مختلفی وجود دارد که به موجب آنها می توان از ملامین به عنوان خوراک استفاده کرد، این محصول با کمی تغییر، ۱۰۰ تا ۱۵۰ نوع تولید را به دنبال دارد. بر این اساس یکی از اقدامات در دست مطالعه ما، ایجاد پارک ملامین در آن منطقه است.
فاز دوم سرمایه گذاری های پترول
نگاه سرمایه گذاری در فاز دوم تکمیل زنجیره ارزش است. اکنون متانول را در نظر بگیرید. اتانول می تواند تبدیل به یک واحد پایین دستی پرو پیلین شود، خود پروپیلن هم به صنایع پایین دست تبدیل می شود، از این رو این زنجیره بایستی سریع تر تکمیل شود. از نگاه کلان پس از تولید پلی اتلین، متانول، اوره و آمونیاک بایستی به سمت زنجیره ارزش که سود آوری بیشتری برای کشور دارد، حرکت کرد.
منابع مالی برای سرمایه گذاری
بخش ارزی منابع مالی مورد نیاز بعضا ً از صندوق توسعه ملی یا فاینانس از چین تامین می شود.
میزان پایبندی چین به تعهدات خود
همکاری ما با چین در پتروشیمی لردگان بود. برای طرح های جدید هم با آنها وارد مذاکره می شویم. در بخش ریالی تامین مالی شرکت از طریق بورس، انتشار اوراق مشارکت و بانک ها انجام می شود. پیشتر در مورد گچساران نیز چنین تجربه ای داشتیم، امسال هم برای لردگان و گچساران از طریق انتشار اوراق سلف موازی اقدام می کنیم.
اوراق پتروشیمی لردگان
اوراق پتروشیمی لردگان و طرح گچساران در خردادماه انجام می شود.
پتروشیمی ایلام
موافقت اولیه، پذیرش و مکاتبات اوراق سلف موازی استاندارد ایلام انجام شده است. اما بازار مختصات خاص خود را دارد. در طرح صدف نیز تسهیلات بانکی را دنبال می کنیم.
فرصت های تحریم نفت
با توجه به سابقه فعالیتم در حدود ۲۷ سال در صنعت پتروشیمی، اعتقاد قلبی، باور و تخصصم بر برنامه استراتژیک است. تحریم به معنای محدودیت است اما اینکه چطور شد این تحریم ها مشکل ساز شدند به نوع نگاه باز می گردد. زمانی که نگاه می تواند به سمت داخل باشد ارزشمند است. در سال ۶۵ تا ۶۹ که در پتروشیمی بندر امام فعالیت می کردم، پیچ و مهره هم از ژاپن وارد می شد، اما در در حال حاضر در کشور کمپرسور، کاتالیست و پمپ می سازیم و با کشورهای بزرگ دنیا در حال رقابت هستیم. به نظر من این یکی از برکات تحریم است. شاید اگر تحریم ها نبود، هیچ وقت به فکر ساخت داخل نبودیم. استعدادهایی زیادی در کشور وجود دارد لذا باید با شناسایی و پرورش نیروها، آنها را نگه داشت. بنابراین تحریم ها برای ما هم محدودیت است و هم فرصتی برای شکوفایی استعدادها.
تحرکات پترول در بازار سرمایه
یک برنامه ریزی پنج ساله و اهداف سالیانه داریم. با توجه به اینکه اقتصادی بودن بنگاه ما، در برنامه های سالیانه، نگاه در برنامه ریزی کوتاه مدت و شرکت ها متمرکز شده است. ماندگاری ما با شرکت هایی است که بیشتر با پتروشیمی در ارتباط بودند. خریداری سهام دیگر جزء سیاست های شرکت نیست. در برنامه بلند مدت نگاه بیشتر بر شرکت هایی است که با پتروشیمی در ارتباطند. ورود به سهام دیگر صنایع مانند سیمانی جزو سیاست های ما نیست. در نظر داریم در همان حوزه پتروشیمی درگیر شویم.
تاثیر تورم بر دارایی های شرکت
البته همه عوامل تاثیر گذار هستند، بیشترین حجم بازار بورس متعلق به مردم است، گرانی خودرو و دلار منجر به حرکت نقدینگی به آن سمت می شود. بنابراین باید با ایجاد فرصت های جدید سرمایه را به سمت این بازار جذب کرد. بر این اساس این مجموعه با تخصص و آگاهی در این راستا گام بر می دارد. به ازای هر هدفی که در دست داریم استراتژی ها و برنامه های مختلف برای آن تعریف شده است.
افزایش سرمایه در پترول
یکی از برنامه های شرکت افزایش سرمایه است. این افزایش سرمایه در مجمع مصوب و در اختیار هیات مدیره قرار داده شده است.