رونق در معاملات اما به شرط
حداکثر قیمت اعلامی برابر با میانگین موزون کشف شده در ۴ هفتهی قبل به علاوهی ۵ درصد خواهد بود؛ افزایش در قیمت پایه برای هر نماد معاملاتی حداکثر ۱۰ درصد بالاتر از قیمت پایهی قبلی لحاظ میشود. لازم به ذکر است پیش از این و بر اساس فرمول قبلی، قیمت پایهی هر گرید سیمان (با توجه به نوع بستهبندی) برابر با میانگین قیمت در ۴ هفتهی قبلی معاملاتی کالا محاسبه میشد.
به گزارش بورس امروز، به موجب ابلاغ نحوهی محاسبهی قیمت پایهی سیمان از سوی بورس کالا به شرکتهای کارگزاری، در صورت عدم معامله، قیمت پایهی محاسبه شده، ۵ درصد کاهش خواهد یافت.
همچنین اگر مقدار معامله شده کمتر از ۵۰ درصد باشد، قیمت پایهی محاسبه شده ۳ درصد کاهش خواهد یافت.
در این ابلاغیه همچنین آمده است: حداکثر قیمت اعلامی برابر با میانگین موزون کشف شده در ۴ هفتهی قبل به علاوهی ۵ درصد خواهد بود؛ افزایش در قیمت پایه برای هر نماد معاملاتی حداکثر ۱۰ درصد بالاتر از قیمت پایهی قبلی لحاظ میشود. لازم به ذکر است پیش از این و بر اساس فرمول قبلی، قیمت پایهی هر گرید سیمان (با توجه به نوع بستهبندی) برابر با میانگین قیمت در ۴ هفتهی قبلی معاملاتی کالا محاسبه میشد.
طبق نظر فعالان بازار سیمان، کاهش ۳ درصدی قیمت پایه در صورت عدم فروش ۵۰ درصد عرضه شده، منجر به ضرر کارخانجات سیمان خواهد شد. همچنین خریدارانی که در هفتهی بعد، محصول را با قیمت پایهی ۳ درصد کمتر خریداری نمایند، احساس متضرر شدن در خریدهای قبل را خواهند داشت. این ابلاغیه همچنین احتمال همدستی خریداران عمدهی بورسی برای عدم خرید در یک هفته، برای کاهش ۳ درصدی قیمت خرید در هفتهی بعد را قویتر مینماید.
در کنار این احتمال، کارشناسان فروش شرکتهای سیمان نیز به سمت عدم صداقت با مشتریان سوق داده میشوند و برای حفظ بازار به اجبار باید اطلاعات نادرست از کاهش تولید و عرضه و نابسامانی بازار در هفتههای بعد را به مشتریان انتقال دهند.
بر اساس نظرسنجی انجام شده از مشتریان خرد و خریدارانی که از واسطه سیمان خریداری مینمایند، این قبیل فرمولهای قیمتگذاری نه تنها تاثیری در کاهش مبلغ پرداختی توسط مصرف کنندهی نهایی ندارد، بلکه خریدار عمدهی بورسی برای جبران ضرر فرضی خود (در معاملات هفتههای قبل) سیمان را با قیمت بالاتری به مشتری نهایی میفروشد. از دیدگاه تحلیل اقتصادی، در فرمول جدید به دلیل شرایط داینامیک حاکم بر تالار سیمان، متغیرهای تعیین قیمت پایهی سیمان افزایش یافته و جزئیتر شده است (برخلاف فرمول قبلی ).
به نحوی که عدم معامله یا معاملهی کمتر از ۵۰ درصد تاثیر منفی بر قیمت پایه خواهد داشت. در فرمول اخیر، بازار تاثیر موثری بر کشف قیمت پایه خواهد داشت و کاهش قیمت پایه بهعنوان محرک خرید سیمان تلقی میشود. بر اساس فرمول جدید، افزایش قیمت پایه نیز در بازهی ۵ الی ۱۰ درصد تحت کنترل خواهد بود.
در مجموع به نظر میرسد بهدلیل مازاد عرضه سیمان در کشور و شرایط فعلی حاکم بر ساخت و ساز (کاهش تحریمها و ارایه تسهیلات موثر، موتور محرک ساخت و ساز خواهد بود) صرف کاهش قیمت سیمان نمیتواند موجب رونق بازار سیمان در بورس کالا شود.