تولید روغن در ایران همچنان در دست عربستانیها است؟
به گزارش بورس امروز، وابستگی بیش از ۹۰ درصدی کشور به خارج در زمینه تولید روغن نباتی باعث شده تا این روزها و با توجه به تحریمها، روغن نباتی تبدیل به کالایی نایاب و گرانقیمت شود. با نگاهی به آمار تولید شرکتهای تولیدکننده روغن نباتی متوجه میشویم که تولید در این شرکتها به شدت افت […]
به گزارش بورس امروز، وابستگی بیش از ۹۰ درصدی کشور به خارج در زمینه تولید روغن نباتی باعث شده تا این روزها و با توجه به تحریمها، روغن نباتی تبدیل به کالایی نایاب و گرانقیمت شود. با نگاهی به آمار تولید شرکتهای تولیدکننده روغن نباتی متوجه میشویم که تولید در این شرکتها به شدت افت کرده و این شرکتها در معرض تعطیلی قرار داده است.
در حال حاضر بهای تمام شده ساخت محصولات شامل ۹۳درصد روغن خام و سایر مواد اولیه شیمیایی و بستهبندی است که به طور عمده از طریق واردات تامین میشود. به همین دلیل نوسانات قیمتهای جهانی روغن خام موجب افزایش قیمت تمام شده محصولات و کاهش سودآوری شرکتها شده است.
تحریمها باعث شده تا واردات مواد اولیه از دیگر کشورها با مشکل مواجه شود و همین مساله سبب شده تا موجودی مواد اولیه شرکتها نیز به شدت کاهش پیدا کند. به طوری که موجودی مواد و کالای شرکت مارگارین که به نوعی زیر مجموعه توسعه صنایع بهشهر است تا پایان سال قبل بیش از ۳۳درصد کاهش پیدا کرده است. بررسی تولید روغن نباتی شرکت مارگارین در سه ماهه منتهی به اسفند ۹۷ نشان از کاهش ۱۰درصدی آن دارد. در بخش کره گیاهی نیز شرکت مارگارین با کاهش تولید ۲۷درصدی مواجه شده است.
افزایش قیمت واردات مواد اولیه روغن نباتی در حالی است که پیش از این بحث وابستگی بالای ایران به عربستان به منظور تولید این محصول وجود داشت. سرمایهگذاری شرکت صافولای عربستان در شرکت مارگارین و جدا شدن این شرکت سبب شد تا در حال حاضر شرکت توسعه صنایع بهشهر با در اختیار داشت بیش از ۸۰درصد شرکت مارگارین رسما اداره این شرکت را در اختیار بگیرد.
نکته اصلی در این خصوص این است که با وجود واگذاری سهام شرکت مارگارین به توسعه صنایع بهشهر که شرکتی صد در صد ایرانی است اما همچنان در بین سهامداران این شرکت ایرانی شرکت صافولا بهشهر دیده میشود. نام یوسف عزیز رامجو به عنوان نماینده شرکت صافولا بهشهر(سهامی خاص) به عنوان رئیس هیات مدیره این شرکت دیده میشود. مدیرعامل این شرکت نیز نماینده شرکت شکر صافولا بهشهر است.
در حال حاضر، شرکت صنعتی بهشهر «سهامی عام» جزو واحدهای تجاری فرعی شرکت صافولا بهشهر( سهامی خاص) است. صافولا بهشهر بیش از ۷۹درصد سهام شرکت صنعتی بهشهر را در اختیار دارد. بیش از ۲ درصد سهام این شرکت متعلق به شرکت سرمایهگذاری سپه و ۱.۷۱درصد سهام به شرکت سرمایهگذاری پارس توشه تعلق دارد.
به نظر میرسد با وجود تغییراتی که در سالهای گذشته در بحث سهام این دو شرکت بزرگ تولیدکننده روغن در کشورمان رخ داده اما همچنان سرمایهگذار عربستانی نقش ویژه ای در این شرکتها دارد.
عدم تامین مواد اولیه و اخلال در تولید این شرکتها باعث شده تا روغن نباتی رسما به عنوان یک کالای نایاب و دور از دسترس برای مشتریان ایرانی باشد.
شرکت صافولا عربستان در سال ۱۹۷۹ به عنوان یک شرکت متخصص در روغن غذا و روغن های گیاهی تاسیس شده است. این شرکت در سالهای گذشته به تولید مارگارین، شکر و ماکارونی نیز در کشورهای مختلف پرداخته است. حجم دریافتی این شرکت از بازار ایران طی سالهای گذشته در نوسان بوده است. اما طی ۱۰ سال گذشته بازار ایران همواره جزو بزرگترین بازارهای این شرکت بوده است. به طوری که در سال ۲۰۱۲ حدود ۵۰درصد از درآمد این شرکت از سه کشور ایران با ۲۶.۸ درصد، مصر با ۱۹.۳ درصد و سودان با ۳٫۷ درصد بوده است.
طی سال ۲۰۱۰ شرکت عافیه اینترنشنال به عنوان یکی از شرکتهای زیرمجموعه صافولا، ۳۱ درصد سهام صافولا بهشهر را به دست میآورد و در مجموع سهام این شرکت در صافولا بهشهر به ۸۰درصد افزایش پیدا می کند.
هر چند طی این سالها سهم صافولا در ایران در حال تغییر بوده اما به نظر میرسد این شرکت همچنان رکن اصلی بزرگترین تولیدکننده روغن در ایران است.
مقامات این شرکت با وجود تنشها و قطع روابط دیپلماتیک بین ایران و عربستان، امیدوار به ادامه حضور در بازار ایران بودهاند. یک مدیر ارشد شرکت صافولا پیش از این اظهار کرده بود که گروه صافولای عربستان یکی از معدود شرکتهای فعال موادغذایی در ایران است که با وجود بحرانهای دیپلماتیک بین دو کشور قصد حفظ سرمایهگذاریهای خود را دارد.