بورس کالا ظرفیت بسیار بالایی دارد که اگر سیاست‌های بالا دستی، سیاست‌های کلان اقتصادی از مسیر کارشناسی و اقتصادی جلو برود، ظرفیت‌های بالایی مانند بورس کالا تا حدود زیادی می‌توانند فعال شوند و به ورود فعالین اقتصادی و تولیدکنندگان به بورس کالا در راستای خرید و فروش محصولات و نیازهایشان کمک کنند

مهدی رباطی مدیرعامل کارگزاری بورس بیمه ایران در گفتگو با خبرنگار بورس امروز عنوان کرد:سال گذشته برای بورس کالا واقعا سال خاصی بود. این هم به دلیل مسائلی بود که در بحث نرخ ارز به‌وجود آمد و محدودیت‌هایی که در بحث سقف‌گذاری برای خرید‌ها وجود داشت. همچنین محدودیت عرضه و یک مقدار فضای امنیتی و غیراقتصادی بر بورس کالا حاکم شد. به همین دلیل در یک سال اخیر ما شاهد این بودیم که بورس کالا نتوانست آن رسالتی که در شفافیت فضای اقتصادی کشور و قیمت‌گذاری کالاها و سیاست عرضه و تقاضا را انجام دهد. به نظر من یک سال گذشته سال پرچالش و همراه با حاشیه‌های فراوان برای بورس کالا بوده است.

وی افزود: بورس کالا ظرفیت بسیار بالایی دارد که اگر سیاست‌های بالا دستی، سیاست‌های کلان اقتصادی از مسیر کارشناسی و اقتصادی جلو برود، ظرفیت‌های بالایی مانند بورس کالا تا حدود زیادی می‌توانند فعال شوند و به ورود فعالین اقتصادی و تولیدکنندگان به بورس کالا در راستای خرید و فروش محصولات و نیازهایشان کمک کنند.اما این موضوع مستلزم این است که آن سیاست‌های بالادستی سازوکار بازار را برهم نزند. اگر این اتفاق بیافتد بورس کالا در شرایط فعلی اقتصادی پتانسیل بسیار بالایی دارد. بورس کالا می‌تواند برای دور زدن تحریم‌ها و فروش محصولات شرکت‌های ما به متقاضیان داخلی و خارجی کمک کند.

رباطی خاطرنشان کرد:اگر ما یک فضایی داشته باشیم که فروشنده و خریدار احساس ثبات و امنیت داشته باشند و بدانند سازوکار بازار مورد دخالت عوامل بیرونی قرار نخواهد گرفت، می‌توان به توسعه این بخش امیدوار بود. در یک سال گذشته شاهد بودیم که خیلی از افرادی که به عنوان تولیدکننده یا به عنوان دلال و سفته‌دار فعال بودند بعد از مدتی مورد پیگیری قضایی قرار گرفتند و مشکلاتی برای‌ اینها به‌وجود آمد.

بیشتر بخوانید:  ضرورت‌های تشکیل مجامع مجازی در بازار سرمایه

وی در ادامه افزود: ما اگر قصد دور زدن تحریم‌ها را داریم باید یک فضای بازی را بوجود بیاوریم تا فروشنده بتواند جنس خود را در بورس کالا به فروش رساند. چه در بخش پتروشیمی و چه در بخش فلزات. از آن‌طرف هم خریدار یا فروشنده می‌تواند این محصول را خریداری کند و به خارج کشور صادر یا در داخل مصرف کند.

مدیرعامل کارگزاری بورس بیمه ایران اظهار داشت: این به‌خودی خود البته کاری را پیش نمی‌برد و مستلزم این است که دولت سیاست‌های کلان اقتصادی خود را تغییر دهد. از جمله بحث ارز ۴۲۰۰ تومانی، ارز ترجیحی، قیمت گذاری دستوری برای تولیدکنندگان را تغییر دهد. یعنی فضا باید باز باشد تا آن‌ها با همان قیمتی که صادرات انجام می‌دهند در بازارهای داخلی هم با حاشیه سود پایین‌تر محصولاتشان را به فروش برسانند. وقتی این محصولات را به افراد و بنگا‌ه‌های کوچک بفروشند، بحث ردگیری آن‌ها و مورد تحریم قراردادن آن‌ها خیلی سخت‌تر است تا زمانی که شرکت راسا بخواهد صادرات انجام دهد. اگر این فضا بوجود بیاید بسیار به شرکت‌های پتروشیمی و تولیدکنندگان بزرگ فولاد کمک کند.