سناریو های محتمل برای شاخص سازها
شاخص بازار در این روزها با محدوده یک میلیون و ۵۰۰ واحدی بسیار در کلنجار است. همانطوری که بسیاری از فعالان بازار سرمایه منتظر رسیدن شاخص به این محدوده بودند، شاخص کل با رسیدن به این محدوده چند روزی مثبت شد. با توجه به وجود احتمال توافق، شاخص می تواند کم کم این محدوده را به محدوده حمایتی قابل قبولی تبدیل کند.
به گزارش بورس امروز، شاخص بازار در این روزها با محدوده یک میلیون و ۵۰۰ واحدی بسیار در کلنجار است. همانطوری که بسیاری از فعالان بازار سرمایه منتظر رسیدن شاخص به این محدوده بودند، شاخص کل با رسیدن به این محدوده چند روزی مثبت شد. با توجه به وجود احتمال توافق، شاخص می تواند کم کم این محدوده را به محدوده حمایتی قابل قبولی تبدیل کند.
با این حال محدوده یک میلیون و ۵۰۰ واحدی از سوی فعالین بازار به عنوان کف حمایتی برای شاخص در نظر گرفته شده است اگرچه با توجه به شرایط موجود، نمی توان سقف بالایی را برای شاخص متصور شد. لذا به نظر می رسد که شاخص کل در همین محدوده نوساناتی را انجام دهد. لذا برای تحلیل شاخص کل باید به بنیاد بازار به ویژه شرکت های شاخص ساز و سهم های بزرگ بازار توجه داشت.
در این میان بازار سرمایه شروع سیکل نزولی قیمت های جهانی در تمام صنایع اعم از فلزات، محصولات پتروشیمی و پالایشی و غیره را پیش روی خود دارد. لذا باید با مدنظر قراردادن قیمتهای جهانی، شاخص و سودآوری شرکت ها مورد تحلیل قرار گیرد.
اگرچه این سیکل نزولی از اثرات منفی بر قیمت های فروش دلاری برخوردار است. در این میان تحقق یا عدم تحقق برجام و تعامل با سایر کشورها با تاثیر گذاری بر صادرات و قیمت ارز از مهم ترین مولفه ها برای بازار سرمایه محسوب می شود.
در حال حاضر بازار سرمایه با دو سناریو متفاوت از توافق و عدم توافق مواجه است. مذاکرات هسته ای و قیمت ارز و به تبع آن نرخ ارز بازار آزاد و ارز نیمایی و تصمیم دولت مبنی بر رابطه و تفاوت قیمت ارز بازار آزاد و ارز نیمایی از جمله موضوعاتی است که در سناریوهای برجام قرار می گیرند.
اگرچه قیمت های جهانی کامودیتی ها، قطعی برق، افزایش قیمت انرژی، افزایش هزینه های ثابت، حقوق و دستمزد شرکت ها و صنایع بزرگ نیز به نوبه خود در برخی فصول تولید بنگاه های اقتصادی را تحت تاثیر قرار می دهند. و اما در صورت حصول توافق به نظر نمی رسد که شاهد کاهش چندان باثبات وتعادلی در نرخ ارز در بازار باشیم. لذا پیش بینی ها حاکی از کاهش موقت و کوتاه مدت قیمت ها به صورت هیجانی در بازار است.
اگرچه در بلندمدت نمی توان قیمت تعادلی پایینی را برای ارز متصور بود. به نظر می رسد که قیمت بازار آزاد و دلار نیمایی، در همین محدوده پس از توافق باقی بماند.
تسهیل در امر فروش های صادرات بعد از توافق در برجام به عنوان موضوعی می تواند سبب امیدواری نزدیک شدن قیمت ارز نیمایی به ارز بازار آزاد و یا حتی تک نرخی شدن ارز شود. با تحقق این امر در صورت کاهش قیمت های جهانی، نرخ ارز می تواند بخشی از آن کاهش را پوشش دهد.
به طوری که بنگاه های اقتصادی که درپی کاهش قیمت های جهانی با کاهش مبلغ فروش دلاری مواجه می شوند، قادر خواهند بود که دلارهای خود را با نرخ بهتری به فروش رسانند. به نظر می رسد شاید تکرار سودهای شرکت ها در سال ۱۴۰۰، سناریوی محتمل تری برای اکثر صنایع شاخص ساز باشد. بنابراین شاخص را نباید چندان برای سال جاری بالا و یا چندان پایین در نظر گرفت.
بر این اساس به نظر می رسد که شاخص در همین محدوده در نوسان خواهد بود. با توجه به اخبار و اطلاعات منتشره باید در صنایع مختلف به صورت دوره ای کار کرد. بدون توافق فضا از این حیث که بازار مجددا در سیکل بازارهای موازی (نسبت به افزایش قیمت احتمالی ارز ناشی از عدم توافق) وارد می شود، کمی نگران کننده خواهد بود. در واقع سرمایه گذاران و پول های هوشمند با فرض عدم توافق با افزایش احتمالی قیمت ارز به سمت بازار ارز، ملک و یا بازار دارایی های فیزیکی حرکت خواهند کرد. در صورت بروز ثبات در این بازارها این منابع به سمت بازار سرمایه حرکت خواهند کرد و برای مدتی بازار سرمایه را تحت تاثیر قرار می دهند.