رشد دلاری هر متر مربع مسکن
هم اکنون در بازار سرمایه ۳۴ شرکت در این حیطه فعالیت دارند که این شرکت ها عبارتند از: ثتران، ثاخت، ثنوسا، ثبهساز، ثامید، ثالوند، ثنام، ثشاهد، ثفارس، کرمان، ثفارس، آ س پ، ثپردیس، ثجوان، ثغرب، ثنور، ثباغ، کیسون، ثمسکن، ثرود، وساخت، وتوس، ثعتما، ثشرق، ثاصفا، ثعمرا، ثاباد، و ثخوز، ثاژن، ثتوسا، وآذر، ثامان، ثزاگرس، ثنظام، و ثقزوی. این نمادها در بازارهای اول و دوم بورس، بازارهای اول یا بازار دوم فرابورس و یا در بازار پایه زرد فرابورس مورد معامله قرار می گیرند.
به گزارش بورس امروز، هم اکنون در بازار سرمایه ۳۴ شرکت در این حیطه فعالیت دارند که این شرکت ها عبارتند از: ثتران، ثاخت، ثنوسا، ثبهساز، ثامید، ثالوند، ثنام، ثشاهد، ثفارس، کرمان، ثفارس، آ س پ، ثپردیس، ثجوان، ثغرب، ثنور، ثباغ، کیسون، ثمسکن، ثرود، وساخت، وتوس، ثعتما، ثشرق، ثاصفا، ثعمرا، ثاباد، و ثخوز، ثاژن، ثتوسا، وآذر، ثامان، ثزاگرس، ثنظام، و ثقزوی. این نمادها در بازارهای اول و دوم بورس، بازارهای اول یا بازار دوم فرابورس و یا در بازار پایه زرد فرابورس مورد معامله قرار می گیرند.
شرکت های گروه انبوه سازی املاک و مستغلات به طور مستقیم در ساخت و ساز پروژه ها فعالیت دارند، برخی از این شرکت ها به سرمایه گذاری در این امر مبادرت می ورزند. برخی دیگر که معمولا شرکت های بزرگ تری هم هستند هم دارای پروژه های ساختمانی هستند و در سایر شرکت های فعال در ساخت و ساز سرمایه گذاری می کنند.
عوامل بسیار زیادی بر سودآوری و عملکرد شرکت های فعال در حوزه انبوه سازی تاثیر دارد و هرکدام از این شرکت ها باید متناسب با پروژه ها یا سرمایه گذاری هایشان تحلیل کرد. نوع سودآوری این شرکت ها با شرکت های تولیدی فعال در صنایعی مانند فلزات، پتروشیمی ها و… متفاوت است؛ به همین دلیل پیش بینی سودآوری شرکت های انبوه سازی، نسبت به سایر شرکت های تولیدی پیچیده تر است. اما جدا از تفاوت شرکت های انبوه سازی در انجام پروژه ها و سرمایه گذاری های مختلف، به طور کلی می توان گفت که چهار عامل اصلی بر رشد یا کاهش سودآوری شرکت های گروه انبوه سازی املاک و مستغلات تاثیر گذار است که این عوامل عبارتند از سرمایه گذاری دولت در حوزه مسکن، تحریم های اقتصادی، رونق و رکود اقتصادی و در نهایت قیمت مصالح ساختمانی.
سرمایه و ارزش بازار صنعت انبوه سازی و املاک و مستغلات
در بین شرکت های فعال در حیطه انبوه سازی املاک و مستغلات نماد ثالوند با سرمایه ۸۰۰ میلیارد ریالی ارزش بازاری معادل با ۱۹۰ میلیارد و ۱۶۰ میلیون ریال، نماد کرمان با سرمایه ۴۲ هزار میلیارد و ۶۲۰ میلیون و ۱۷۸ هزار ریال ارزش بازاری معادل با ۱۶۹ میلیارد و ۵۹۴ میلیون ریال، ثشاهد با سرمایه ۴ هزار میلیارد و ۶ میلیون و ۶۳۲ هزار ریال ارزش بازاری معادل با ۸۸ میلیارد و ۷۷۷ میلیون ریال دارند.
همچنین ثفارس با سرمایه یک هزار و ۸۰۰ میلیون ریالی ارزش بازار ۷۹ میلیارد و ۱۰۸ میلیون ریال، ثاخت با سرمایه ۹ هزار میلیاردی ارزش بازار ۶۷ میلیارد و ۹۷ میلیون ریال، وآذر با سرمایه ۲۰۰ میلیارد ریال ارزشی معادل با ۵۲ میلیارد و ۲۶۱ میلیون ریال دارند.
ثمسکن هم به عنوان شرکت تابعه بانک مسکن در بازار سرمایه با سرمایه ۵ هزار میلیارد و ۵۰۰ میلیون ریال از ارزش بازاری معادل با ۲۹ میلیارد و ۶۹۹ میلیون ریال برخوردار است. همچنین می توان به ثنوسا با سرمایه ۲ هزار میلیارد و ۶۳۰ میلیون ریال و ارزش بازاری معادل با ۲۳ میلیارد و ۱۹ میلیون ریال، ثباغ با سرمایه ۱ هزار میلیارد و ۳۲۰ میلیون ریالی و ارزش بازار ۱۳ میلیارد و ۷۳۹ میلیون ریال، ثامان با سرمایه ۲۲۱ میلیارد و ۹۴۱ میلیون ریالی و ارزش بازاری معادل با ۱۳ میلیارد و ۳۶۱ میلیون ریال اشاره کرد.
وتوس با سرمایه ۱ هزار میلیارد و ۶۰۰ میلیون ریال ارزش بازاری معادل با ۱۱ هزار میلیارد و ۸۲۹ میلیون ریال، آ.س.پ با سرمایه یک هزار میلیارد ریالی ارزش بازار ۱۰ میلیارد و ۶۵۳ میلیون ریالی، ثشرق با سرمایه یک هزار میلیارد و ۱۰۰ میلیون ریال ارزش بازار ۹ میلیارد و ۷۹۳ میلیون ریال، ثعمرا با سرمایه ۱ هزار میلیارد و ۳۰۰ میلیون ریال ازش بازار ۵ میلیارد و ۳۷۸ میلیون ریال و نماد ثرود نیز با سرمایه ۵۰۰ میلیارد ریالی توانسته ارزش بازاری معادل با ۲ میلیارد و ۸۲ میلیون ریال نیز از دیگر نمادهای ساختمانی فعال در بازار سرمایه محسوب می شوند.
مهم ترین ریسک های صنعت انبوه سازی
از مهم ترین ریسک های موجود بر سر راه این صنعت می توان به تأثیر ارز بر قیمت هر متر مکعب، ریسک قدرت خرید، ریسک افزایش قیمت مواد اولیه و افزایش حقوق و دستمزد کارکنان اشاره کرد. همبستگی و ارتباط زیادی بین نرخ ارز و قیمت هر متر مربع ساختمان وجود دارد؛ به طوری که در ۳ سال اخیر همبستگی ۹۴ درصدی بین این دو مولفه مشاهده شده است.
با توجه به این همبستگی، به نظر می رسد که قیمت دلاری مسکن تغییرات قابل ملاحظه ای نداشته است. به عنوان مثال، ارزش هر متر مربع ساختمان در تهران به طور متوسط بین ۹۰۰ تا ۱۰۰۰ دلار باقی مانده و این نوسانات قیمت ارز و ایجاد تورم است که باعث افزایش بی رویه قیمت ساختمان شده است. و اما در خصوص ریسک قدرت خرید می توان گفت که یکی از مهم ترین ریسک هایی که این صنعت با آن مواجه است، افزایش قیمت مسکن و کاهش قدرت خرید است که می تواند موجب افزایش کشش قیمتی تقاضای مسکن شود. و ریسک افزایش قیمت مواد اولیه مصرفی که مهم ترین هزینه ساخت ساختمان را بهای زمین تشکیل می دهد که بین ۵۰ تا ۶۰ درصد قیمت ساخت را شامل می شود. همانند قیمت ساختمان، بهای زمین نیز همبستگی زیادی با نرخ ارز و تورم دارد و در صورت افزایش بیش از پیش نرخ ارز در گذشته می تواند باز هم شامل رشد قیمتی شود.