چندو چون ضریب اطمینان برق
قیمت برق قاعدتا باید آزاد شود و رقابت کامل بر اساس عرضه و تقاضا باید تعیین کننده قیمت برق باشد. بر این اساس قیمت برق باید در یک بازار کاملا رقابتی تعیین گردد نه در یک بازار انحصاری. با توجه نقش دولت در تعیین قیمت برق از یک سو و سهم بالای بخش خصوصی در تولید برق، اما قیمت مناسب نیست.
به گزارش بورس امروز، قیمت برق قاعدتا باید آزاد شود و رقابت کامل بر اساس عرضه و تقاضا باید تعیین کننده قیمت برق باشد. بر این اساس قیمت برق باید در یک بازار کاملا رقابتی تعیین گردد نه در یک بازار انحصاری. با توجه نقش دولت در تعیین قیمت برق از یک سو و سهم بالای بخش خصوصی در تولید برق، اما قیمت مناسب نیست. به گونه ای که این امر انگیزه سرمایه گذاری در این صنعت را از میان برده است و براین اساس طی چند سال اخیر هیچ واحد خصوصی ای در این صنعت وارد نشده است. با توجه افزایش تقاضای سالانه حدود ۵ درصدی، باید این افزایش تقاضا با افزایش تولید جواب داده شود اما عدم پاسخگویی به تقاضای موجود در جامعه و کمبود تولید سبب شده است تا در چندسال اخیر با خاموشی ها مواجه شویم.
این درحالیست که با آزاد شدن قیمت برق، شرایط بهتر خواهد شد. با توجه به تقاضای بیش از عرضه، افزایش تولید، نیاز به زمان دارد؛ چرا که ساخت یک نیروگاه به طور متوسط ۲ الی ۵ سال زمان خواهد برد لذا رفع کسری تولید در کوتاه مدت امکان پذیر نخواهد بود.
۷ سال است که بازار با این مشکل مواجه است و حل آن در کوتاه مدت امکان پذیر نخواهد بود. اما تعیین قیمت مناسب و رقابتی که دولت دستی در آن نداشته باشد سبب ساز انگیزه ورود افراد و شرکت های زیادی به این صنعت خواهد شد. با سیاست اخیر دولت مبنی بر تعیین سقف مصرفی برق خانگی، سقف مصرف برق در زمستان ۲۰۰ مگا وات و در تابستان ۳۰۰ مگاوات تعیین گردیده است.
لذا اگر فردی از بیش از این الگوی تعیین شده برق مصرف کند ضریب بالایی به صورت پلکانی به آن تعلق می گیرد؛ و در پله آخر قیمت برق ناگهان نسبت به پله اول شاید از افزایش حدود ۱۰ برابری برخوردار شود. دولت با این تکنیک سعی کرده که اولا به خانوار فشار اقتصادی ای وارد نشود و مصرف برق خانوارها طبق الگو باشد. اما در خصوص صنایع بحث متفاوت است و صنایع به سمت آزاد سازی حرکت می کنند و قاعدتا این آزادسازی به نفع صنایع خواهد بود؛ قطعی برق برای صنایع زیانی را برای آنها به همراه خواهد داشت.
بر این اساس بسیاری از صنایع حاضرند مبالغ بسیار بالاتری را پرداخت کنند ولی برق آن ها قطع نشود و از یک ضریب اطمینانی در خصوص تامین برق مورد نیاز خود در کل سال برخوردار باشند. سال گذشته صنایع ضرر هنگفتی را بابت قطع برق در تابستان و قطع گاز در زمستان متحمل شدند. و بر اساس پیش بینی ها، خاموشی ها در سال جاری باید از سال های گذشته به مراتب بیشتر باشد اما با توجه به کسب تجربه دولت، مدیریت ها غالبا بهتر صورت خواهد گرفت.
ظرفیت نیروگاه های برق تقریبا مشخص است و تولید نیروگاه ها با اعمال برخی شرایط خاص شاید کمی افزایش یابد ولی تغییر آنچنانی را نمی توان در ظرفیت تولید ایجاد نمود مگر آنکه یک نیروگاه جدید با کلاس بالاتری ایجاد گردد که هم ضمن برخورداری از ظرفیت بالاتر، راندمان بالاتری هم داشته باشد که این همان ساخت نیروگاه های جدید است.