به گزارش بورس امروز، بخش اعظم تعداد تلفنهاي همراه در کشور هوشمند است و استفاده از اينترنت به عنوان مهمترين راه ارتباطي در ايران همانند ساير نقاط دنيا، از طريق شبکههاي مجازي و بسترهاي اينترنتي است. تولد استارتآپها، فينتکها و کسب و کارهاي نوين به ويژه در حوزه پرداختهاي الکترونيک و ورود به عرصه بانکداري از طريق اپليکيشنها، امروز يک واقعيت غيرقابل انکار است وباتغييرات لايههاي مختلف اجتماعي و زايش باورهاي فکري و سياسي جديد در جوامع، تلاش براي تمرکز زدايي از کار و اشتغالهاي وابسه به دولت و حکومتها، افزايش يافته و درعوض ارتباط مستقيم و ارائه خدمات مستقيم به مردم و کاربران بدون استفاده از سازو کارهاي معمول، رونق جديتري يافته است.
اين اتفاق در دنيا روند پر سرعتتري به خود گرفته و با توجه به نرخ رشد ايجاد اشتغال افراد تحصيلکرده و خلاق، يک بايد است. در واقع استفاده از نيروي خلاقيت افراد و استعدادهاي ناشناخته، امروزه منجبر به خلق ارزش افزوده شده و کمک بزرگي به معيشت و رفاه بيشتر مردم جهان خواهد کرد. اگر اين اتفاق را با روشهاي استخدام، کاريابي و التماس براي ارتزاق در سالهاي نه چندان دور در ايران و جهان مقايسه کنيم، درک اين نکته که معيشت و ارتزاق و رفاه آدمي در مسير فرار از استيلاي جوامع سنتي راه خود را به درستي توسط جوانان با ذوق و تحصيلکرده، يافته است، آسانتر است. بسترساز اين موهبت علمي و انساني، فراگيري و سرعت اينترنت است که در دنياي مدرن به مدد تفکرات توسعهاي و حقوقبشري، با فناوري فيبرنوري و امواج ماهوارهاي، راهگشا بوده و دهکده جهاي ارتباطات خواه ناخواه بخشهاي ضعيف و کمرساناي خود را به کمک همين فناوري ترميم خواهد کرد.
گفته شده «کاهش سرعت پهنای باند اینترنت بینالمللی کشور و ثابت ماندن تعرفههای اینترنت، از دلایل دیگری هستند که باعث کاهش سرعت اینترنت شدهاند.»
متولیان، علت کندی سرعت اینترنت تلفن همراه را حجم بالای تقاضا میدانند و معتقداند که با توسعه اینترنت ثابت و فیبر نوری باید بار را از دوش شبکه ارتباطات سیار برداشت. لزوم توسعه شبکه دسترسی اینترنت ثابت در کنار شبکه دسترسی اینترنت همراه، ضرورتی است که بارها مورد تاکید قرار گرفته اما به دلیل افزایش روز افزون تقاضا، همچنان به این خواسته کاربران، پاسخ مناسب داده نشده است.
برخی مشکل کار را از آنجایی میبینند که در سالهای گذشته در توسعه شبکه ثابت در کشور کم کاری شدهاست. طرح توسعه ۲۰ میلیون پورت فیبر نوری در حالی طی سالهای اخیر در دستور کار قرار داشته که ثمرات این تلاشها هنوز خود را بر هزینهکرد بستههای اینترنتی مردم نشان نداده و در واقع کیک اینترنت مردم بزرگتر نشده اما تعداد افراد مشتاق به این کیک روز به روز با ورود نسل جوانتر و تحولخواه در حوزه کسب و کار، بیشتر و بیشتر میشود.
مسئولان در گذشته در خصوص توسعه زیرساختها از جمله گسترش فیبر نوری وعده داده بودند:«اگر این اتفاق بیفتد که شبکه پرسرعت فیبر نوری و اینترنت ثابت را در منازل خانوارها داشته باشیم، سبب میشود که کاربران در محلهای کار و منازل خود از اینترنت پر سرعت استفاده کنند. سرعت دانلود فیبر نوری نیز ۹۰۰ مگابایت بر ثانیه است.». «با این حال ما برای کوتاه مدت اقدامات زیادی را برای افزایش کیفیت ارتباطات سیار پیشبینی کردیم. از جمله برنامه واگذاری فراکانس که در سال گذشته (۱۴۰۰) انجام شد. ما نیز در حال پیگیری هستیم تا اپراتورها این طرح فراکانسها را عملیاتی بکنند.»
اتفاق مهم در جهان، پاندمی کرونا و ناگزیری ملتها و جوامع از یاری جستن از خریدهای اینترنتی و توسعه کسب و کارهای نوین در دو سال گذشته بود که سبب جهش زیرساختهای این صنعت و تجربههای شگفتانگیز شد.
برخی آمارهای سال گذشته مرکز آمار نشان میدهد، 11 میلیون نفر در کشور، مشاغل و تجارتی وابسته به آن دارند و بیش از ۶۵ درصد مردم ایران از شبکههای مجازی و پیامرسانهای استفاده میکنند. نکته جالب اینکه بیش از ۲۰ درصد کاربران از طریق شبکههای مجازی کسب درآمد میکنند. یعنی درآمد و اشتغال حداقل۱۱ میلیون ایرانی وابسته به اینترنت و این شبکههاست و همچنین که ۸۳ درصد کسبوکارهای آنلاین، علاوه بر ارائه خدمات و کالاهای خود بر بستر وب، از اینستاگرام، واتسآپ، تلگرام و … هم برای فروش استفاده میکنند. در تحلیلی گفته شده بود که استفاده از پیامرسانهای داخلی برای کسب درآمد کمتر از ۵ درصد است. اما اینستاگرام با ۸۳ درصد و واتسآپ با سهم ۵۳ درصدی در صدر استفاده کسبوکارها قرار دارد.
این آمار سال گذشته در حالی بخشهای کارشناسی کشور را در گرماگرم مصوبه معروف مجلس به واکنش واداشت، که هر لحظه اقبال مردم در شبکههای اجتماعی به یکدیگر بیش از اعتماد به مراجع رسمی است و نیاز به تفکر فرادولتی و فرابخشی به مقوله اینترنت یک ناگزیر است و البته همانطور که اشاره شد، این تکنولوژی همانند شخصیتهاي بازیهای کامپيوتري، خاصيت خودترميمي دارند و خود را از هر قيد و بندي رها خواهندکرد.
- نویسنده : سید علی رضا بنی هاشمی - رییس خانه صنعت کاران ایران
- منبع خبر : نشریه بورس امروز
Thursday, 1 June , 2023