صندوق سرمایه گذاری شاخصی چیست؟
به گزارش بورس امروز، صندوق سرمایه گذاری شاخصی نیز یکی از انواع صندوقهای سرمایه گذاری است که در این مطلب میخواهیم با آن آشنا شده و به بررسی مزایا و معایب آن بپردازیم. اگر به یک سرمایهگذاری اصولی علاقهمند هستید، پیشنهاد ما این است که در گام اول سطح دانش سرمایهگذاری خود را افزایش دهید. […]
به گزارش بورس امروز، صندوق سرمایه گذاری شاخصی نیز یکی از انواع صندوقهای سرمایه گذاری است که در این مطلب میخواهیم با آن آشنا شده و به بررسی مزایا و معایب آن بپردازیم.
اگر به یک سرمایهگذاری اصولی علاقهمند هستید، پیشنهاد ما این است که در گام اول سطح دانش سرمایهگذاری خود را افزایش دهید. برای این کار پیشنهاد ما وبسایت آکادمی دانایان است، جایی که شما میتوانید از بروزترین اطلاعات و آموزشها در زمینهی سرمایهگذاری استفاده کنید.
مقدمه
همیشه در بازارهای مالی مانند بورس ایران شرکتهای بزرگ وجود دارند که تعیین کننده شاخص کل بورس هستند. به اصطلاح به این شرکتها شاخص ساز میگویند.
اگر با خود مفهوم صندوقهای سرمایهگذاری آشنایی ندارید قبل از خواندن ادامهی مقاله، این مطلب را مطالعه کنید.
از مهمترین هدفهای صندوقهای سرمایهگذاری شاخصی این است که تمام تمرکز خود را بر روی سهام شاخص ساز بازار قرار دهند.
این صندوقها پلن سرمایهگذاری خود را بر اساس یکی از سهام شاخص ساز بازار تعیین میکنند، که میتواند شاخص بازار سهام، شاخص طلا یا شاخص کل بازار سرمایه باشد.
در این نوع صندوق سرمایه گذاری شاخصی، زمانی که سرمایه جدید وارد صندوق میشود از این سرمایه جهت خرید سهام جدید استفاده میشود و زمانی که سرمایه بخواهد از صندوق خارج شود این کار با فروش سهام انجام میشود.
صندوقهای سرمایه گذاری شاخصی همیشه برای خود یک سهم شاخص ساز را انتخاب میکنند و منطبق بر آن رفتار میکنند.
به زبان سادهتر صنوقهای سرمایه گذاری شاخصی دقیقاً رفتار و عملکرد یک شاخص مهم بازار را که به عنوان پایه انتخاب میشود را عیناً تکرار میکنند.
تفاوت صندوق شاخصی و صندوق سهامی
عملاً شباهت بسیار زیادی بین صندوقهای سهامی و صندوقهای شاخصی وجود دارد. اما تنها تفاوت این دو این است که صنوقهای سرمایه گذاری شاخصی فقط حدود ۸۵ درصد سرمایه در دسترس خود را بر روی سهام شاخص ساز بازار سرمایه گذاری کرده و ۱۵ درصد دیگر را در بخشهای دیگر مانند اوراق قرضه استفاده میکنند. در مقابل صندوق سهامی تمام سرمایه در دسترس خود را هر جایی که تشخیص دهد که امکان سود دهی وجود دارد سرمایه گذاری میکند.
مزیتهای صندوق سرمایه گذاری شاخصی
در این قسمت میخواهیم بررسی کنیم که سپردن سرمایه خود به صندوقهای سرمایه گذاری شاخصی چه مزایایی میتواند داشته باشد و علت محبوبیت این صندوقها در بین سرمایه گذاران چیست؟
هزینههای سبد گردانی کاهش مییابد
ریسک مدیریتی تا حد زیادی کاهش پیدا میکند
سرمایه گذاری در این نوع صندوقها بسیار ساده است
دلیل سود دهی صندوق سرمایه گذاری شاخصی
یکی از اصلیترین دلایلی که باعث سوددهی همیشگی صندوق سرمایه گذاری شاخصی میشود این است که، چون این صندوقها تا حد ممکن سعی میکنند خود را با روند بازار و شاخص کل آن همراه سازد و به دلیل اینکه احتمال نزولی بودن شاخص کل بازار سرمایه بسیار پایین است در نتیجه باعث میشود که سرمایه گذاران این صندوقها همیشه در حال سود باشند.
افراد مناسب برای صندوق سرمایه گذاری شاخصی
صندوقهای زیادی در بازار سرمایه وجود دارد که هر کدام مزایا و معایب خودش را دارد. اما به دلیل اینکه ریسک سرمایه گذاری در صندوقهای شاخصی به حد زیادی کم است، افرادی که میخواهند یک سرمایه گذاری قابل اطمینان داشته باشند میتوانند سرمایه خود را در این صندوقها قرار دهند.
روشهای سرمایه گذاری در صندوق شاخصی
اگر قصد سرمایه گذاری در این صندوقها را دارید میتوانید به دو طریق اقدام کنید:
خرید به صورت سهام
بعضی از صندوقهای سرمایه گذاری شاخصی مانند دیگر سهام بازار سرمایه عرضه میشود و شما برای سرمایه گذاری در این صندوقها کافی است که به سایت کارگزاری خود مراجعه کنید. داشتن کد بورسی از پیشنیازهای این روش است.
سایت صندوق سرمایه گذاری شاخصی
برای سرمایه گذاری در برخی دیگر از صندوقهای شاخصی شما نیاز دارید که به صورت حضوری به نمایندگیهای آنها در سراسر کشور مراجعه کنید یا اینکه به صورت غیر حضوری از طریق سایت شرکت، سهام مورد نظر خود را خریداری کنید.
معایب سرمایه گذاری در صندوق شاخصی
صنوقهای سرمایه گذاری شاخصی در کنار تمام مزایایی که دارند، دارای یک سری معایب نیز هستند که در ادامه به بررسی آنها میپردازیم.
یکی از اصلیترین معایب و ریسکهای سرمایه گذاری در صندوقهای شاخصی این است که به دلیل اینکه بخش زیادی از سرمایه گذاری بر روی سهام بازار بورس انجام میشود، و بازار بورس نیز وابستگی زیادی به شرایط سیاسی، اجتماعی و… دارد، در نتیجه اگر بنا به دلایلی ارزش سهام در بازار بورس کاهش پیدا کند به همان نسبت نیز اصل دارای سرمایه گذاران نیز کم میشود.
دومین ریسک سرمایه گذاری در صندوق شاخصی، نوسان قیمت است. به دلیل اینکه قیمت سهام در بازار سرمایه وابسته به عرضه و تقاضا است به دلایلی ممکن است واحدهای سرمایه گذاری با قیمتی پایین یا بالاتر از ارزش واقعی قیمت گذاری شود.
چگونه بهترین صندوق سرمایه گذاری شاخصی را انتخاب کنیم؟
شاید شما نیز جزو افرادی باشید که قصد سرمایه گذاری در صندوقهای شاخصی را داشته باشید. انتخاب از میان چندین صندوق سرمایه گذاری شاخصی ممکن است برای شما سخت باشد. برای این که بهترین انتخاب را از بین صندوقهای شاخصی داشته باشید به نکات زیر توجه کنید.
نکته اول
حتماً از افراد متخصص در این زمینه مشورت بگیرید. اگر دانش کافی در این زمینه ندارید و صرفاً صاحب سرمایه هستید پیشنهاد میکنیم که از افراد خبره کمک بگیرید تا بهترین انتخاب را داشته و بازدهی بالایی برای سرمایه خود به ارمغان بیاورید.
نکته دوم
حتماً عملکرد گذشته صندوق شاخصی مورد نظر خود را در مورد تجزیه تحلیل و بررسی قرار دهید. این کار به شما کمک میکند که اطلاعات مفیدی در مورد نحوه عملکرد این صندوق در بازههای زمانی گذشته به شما میدهد.
سرمایه گذاری بلند مدت در صندوق سرمایه گذاری شاخصی
یکی از نکات مهم در زمان سرمایه گذاری در صندوقهای شاخصی این است که هرچه صبر و تحمل شما بیشتر باشد، سرمایه شما در بلند مدت میتواند بازدهی نسبتاً خوبی برای شما داشته باشد و سود بالایی را کسب کنید. در نتیجه اگر شما جزو افرادی هستید که در بلند مدت نیاز به سرمایه خود ندارید، سرمایه گذاری در صندوقهای شاخصی میتواند گزینه منطقی و معقولی برای شما باشد.
جمعبندی
یکی از کم ریسکترین و پربازدهترین صندوقهای موجود در بازار سرمایه، صندوقهای سرمایه گذاری شاخصی است. به دلیل اینکه این صندوقها تلاش میکنند که رفتار و عملکرد سهام شاخص ساز بازار سرمایه را عیناً تکرار کنند، میتوانند گزینه خوبی جهت سرمایه گذاری باشند.
در این مطلب به طور کامل به بررسی صندوقهای سرمایه گذاری شاخصی پرداختیم و مزایا و معایب هر کدام را بیان کردیم. اگر تمایل دارید تا اطلاعات بیشتری دربارهی صندوقهای شاخصی داشته باشید و از جزئیات آن مطلع شوید وارد این لینک شوید.