شرکت های تولید کننده روغن نباتی همچنان درگیر ارز جهانگیری
نیما جوادیان کارشناس بازار سرمایه در گفتگو با خبرنگار بورس امروز عنوان کرد: رشد نرخ ارز تا حدود زیادی تاثیر خود را بر قیمت سهام اغلب صنایع بورسی گذاشته است و در حال حاضر صنعت دارو و روغن خوراکی از معدود صنایعی هستند که همچنان درگیر ارز ۴۲۰۰ تومانی می باشند. سالانه در کشور حدود […]
نیما جوادیان کارشناس بازار سرمایه در گفتگو با خبرنگار بورس امروز عنوان کرد: رشد نرخ ارز تا حدود زیادی تاثیر خود را بر قیمت سهام اغلب صنایع بورسی گذاشته است و در حال حاضر صنعت دارو و روغن خوراکی از معدود صنایعی هستند که همچنان درگیر ارز ۴۲۰۰ تومانی می باشند. سالانه در کشور حدود ۱،۶۰۰،۰۰۰ تن روغن خوراکی مصرف میگردد که ۳۲ درصد آن (۵۲۰،۰۰۰ تن در سال) توسط صنعتی بهشهر (غبشهر) و ۱۲ درصد آن (۱۸۲۰۰۰ تن) توسط مارگارین (غمارگ) تامین می گردد.
وی افزود: بخش عمده روغن خام که نود درصد بهای تمام شده ی شرکتهای روغنی را تشکیل می دهد از محل واردات تامین می گردد که در حال حاضر این واردات با دلار ۴۲۰۰ تومانی انجام می شود . سناریو های مختلفی برای حذف ارز دولتی کالاهای اساسی مطرح است اما چیزی که محرز است حذف قریب الوقوع ارز ۴۲۰۰ تومانی از اقتصاد است. این مهم می تواند موجب رشد بیش از ۱۰۰ درصدی مبالغ فروش شرکتهای روغنی گردد به طوریکه صنعتی بهشهر با سرمایه ۳۰۰ میلیارد تومانی میتواند فروش بالای ۷۰۰۰ میلیارد تومانی و غمارگ با سرمایه ۸۴ میلیارد تومانی می تواند فروش بالای ۲۵۰۰ میلیارد تومانی ثبت نماید. این امر موجب کاهش شدید نسبت قیمت به فروش این شرکت ها و تاثیر پذیری بالای سود آنها از تغییرات اندک در حاشیه سود خواهد گشت.
کارشناس بازار سرمایه خاطرنشان کرد: با وجود عدم حذف دلار ۴۲۰۰ تومانی در صنعت روغن خوراکی ، قیمتهای فروش شرکتهای روغنی در فروردین ماه به نسبت اسفند ماه سال گذشته حدود ۱۰ درصد و در اردیبهشت ماه با ثبت قیمت فروش هر کیلو روغن ۷،۲۰۰ تومان توسط صنعتی بهشهر ۱۰ درصد دیگر رشد نموده است . با حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی در این صنعت و لحاظ دلار ۱۰۰۰۰ تومانی برای واردات روغن خام و محاسبه ی تورم بخش تولید، قیمت هر کیلو روغن خوراکی بین ۱۳۰۰۰ تا ۱۴۰۰۰ تومان خواهد بود که این امر تاثیرات قابل توجهی بر سوداوری شرکتهای روغنی خواهد داشت . به نظر توجه بازار به سهام این شرکتها بر همین اساس می باشد.
وی در انتها اضافه کرد: نرخ ارز با کاهش هیجانات مردم ناشی از اخبار بد سیاسی کاهش یافته و در حال یافتن نقطه ی تعادلی جدید می باشد. به نظر در بازار سرمایه هم زین پس صرفا سهام شرکتها و صنایعی که توانایی فروش محصول در شرایط رکود احتمالی و سود سازی مناسب با لحاظ دلار ۱۰ تا ۱۲ هزار تومانی دارند پتانسیل رشد داشته و باقی بازار تا حدودی وارد فاز نوسانی گردد. گرچه با توجه به کاهش نرخ سود بانکی در کنار نزدیکی مجامع تقسیم سود شرکتهای بورسی همچنان بازار سرمایه جذاب ترین بازار برای سرمایه گذاری میان مدت و بلند مدت بین بازارهای موازی قلمداد می گردد .