موتور بازار سرمایه با خودرو حرکت می کند؟
مدیر سرمایه گذاری سبدگردان اندیشه صبا گفت: آن چیزی که برای بازار سرمایه در خصوص صنعت خودروسازی مهم است، عرضه سهام دولت در بازار به بخش خصوصی و شناسایی سود سهامداران این شرکت های خودرویی است.
مدیر سرمایه گذای سبدگردان اندیشه صبا در مصاحبه با خبرنگار بورس امروز، ابهام در واردات خودرو را با طرح سوالاتی چون آیا آزادسازی خودرو به معنای توانایی تمام اشخاص حقوقی در واردات خودرو خواهد بود؟ یا اینکه مانند سنوات گذشته، این واردات می تواند تنها توسط شرکت های خودرویی و یک عده خاصی انجام پذیرد، مورد اشاره قرار داد و اظهار داشت: اگر شرکت های تولید کننده خودرو، خود متولی واردات خودرو باشند، زیان انباشته ای آنها را می تواند رفع کند و وضعیت مطلوبتری را نسبت به قبل برای آنها مهیا نماید.
سید علی خسرو شاهی اظهارداشت: هرچند که صورت سود و زیان این شرکت های خودروساز حاضر در بازار سرمایه چندان قابل اتکا نخواهد بود. اما برخورداری تمامی افراد جامعه و شرکت ها از امکان واردات خودرو، بر هم خوردن معادلات کشور را در پی خواهد داشت.
وی از امکان واردات خودرو در ازای صادرات خودرو، به عنوان موضوع تاثیر گذار بر تقاضای خودرو نام برد که با توجه به عدم وجود متقاضی خارجی برای صادرات خودروی داخلی، امکان افزایش تقاضای خودروهای داخلی با قیمت بالا را برای صادرات فراهم می سازد.
وی ادامه داد: در واقع این تقاضا ناشی استفاده از قطعات این خودروها در تولید خودروهای خارجی است که از سود بیشتری نیز برخوردار است.
مدیر سرمایه گذای سبدگردان اندیشه صبا موضوع مورد اهمیت در مورد صنعت خودروسازی برای بازار سرمایه را عرضه سهام دولت به بخش خصوصی ذکر کرد و گفت: در صورت عرضه سهام دولت سهام به شرکت های خودروسازی، شرکت های سرمایه گذاری برخوردار از پرتفوی خودرو سازها مانند: خگستر، خساپا، ورنا بتوانند سود مناسبی را شناسایی کنند.
تأثیر آزادسازی واردات بر تولید خودروسازهای بازار سرمایه
مدیر سرمایه گذاری سبدگردان اندیشه صبا با بیان اینکه به نظر نمی رسد که میزان تولیدات خودرو در پی آزاد سازی واردات خودرو تغییر چندانی داشته باشد، بر محدود بودن واردات خودرو و افزایش قیمت دلار و عوارض ناشی از این صادرات اشاره کرد که این موضوع در تقاضای دهک های متوسط جامعه که توانایی و قدرت خرید خودروی خارجی را ندارند، تاثیری نخواهد داشت.
وی معتقد است: خودروهای تولیدی شرکت های ایران خودرو و سایپا در حدود قیمتی ۲۰۰ تا ۴۰۰ میلیون تومان همچنان تقاضای خود را خواهند داشت مگر آنکه در بلند مدت، دولت در تعرفه های خود تجدید نظر کند تا قشر متوسط جامعه نیز از استفاده از خودروهای خارجی بهره مند شوند.
قطعه سازی سودآورتر از خودروسازی
خسرو شاهی که مزیت صنعت خودرو در ایران را در قطعه سازی می دانست، عنوان کرد: در صورت متمرکز شدن سرمایه گذاری در صنعت قطعه سازی به جای خودروسازی، ایران نیز مانند ترکیه منفعت بیشتری حاصل میکرد منتهی مسائل سیاسی و تحریم ها مانع از همکاری شرکت های قطعه ساز داخلی با شرکت های قطعه ساز بزرگ یا خودروساز دنیا شده است.
وی از برجام به عنوان عاملی نام برد که با ورود تکنولوژی جدید و همکاری با شرکت های بزرگ دنیا امکان رشد و توسعه صنعت قطعه سازی کشور را خواهد داد.
تأثیر هدفمند شدن یارانه بر بازار سرمایه
مدیر سرمایه گذای سبدگردان اندیشه صبا اظهار داشت: اگر آزادسازی قیمت ها به معنای عدم تعیین قیمت گذاری دستوری قیمت مرغ، روغن و نهاده های کشاورزی باشد و قیمت گذاری ها متناسب با قیمت نهاده ها افزایش یا کاهش یابد، شاهد اثرات مثبتی بر بازار سرمایه خواهیم بود.
وی ادامه داد: اگر یک تا دو سال پس از افزایش روغن، با افزایش احتمالی نرخ ارز و مشکلات تامین نهاده های دامی، بهای تولید دوباره افزایش یابد اما این افزایش قیمت در بهای تولید نهایی اعمال نشود، در بلندمدت شاهد اتفاق های پیشین خواهیم بود. اما در حال حاضر با این افزایش نرخ، سودآوری شرکت ها هم کمی افزایش می یابد و با توجه به تمام فشارهای اقتصادی وارده به مردم، این اقدام از نظر اقتصادی درست بوده و دولت به جز افزایش قیمت محصولات مصرفی چاره دیگری نداشته است.