مجامعی پرسود برای سهامداران
هرساله با نزدیک شدن به فصل مجامع با افزایش تقاضا در بازار مواجه می شویم. این افزایش تقاضا عموما مربوط به شرکت هایی است که رشد سودآوری بالایی را نسبت به دوره قبل دارند و دارای جریانات نقدی بیشتر باشند تا قادر به پرداخت سود محقق شده خود باشند.
این شرکت ها برای بازار از جذابیت بالایی برخوردارند. معمولا در فصل مجامع تقاضا برای شرکت هایی با فعالیت های نقدی و برخوردار از جریانات نقدی زیاد افزایش می یابد. این شرکت ها که معمولا جزو شرکت های بزرگ بازار سرمایه اند با اثرگذاری مثبت بر شاخص، عمدتا سبب رشد بازار هم می شوند. معمولا به صورت لیدر این رشد را به بقیه بازار هم انتقال می دهند؛ این امر سبب ایجاد افزایش تقاضا در بازار خواهد شد.
به گزارش بورس امروز، هرساله با نزدیک شدن به فصل مجامع با افزایش تقاضا در بازار مواجه می شویم. این افزایش تقاضا عموما مربوط به شرکت هایی است که رشد سودآوری بالایی را نسبت به دوره قبل دارند و دارای جریانات نقدی بیشتر باشند تا قادر به پرداخت سود محقق شده خود باشند.
این شرکت ها برای بازار از جذابیت بالایی برخوردارند. معمولا در فصل مجامع تقاضا برای شرکت هایی با فعالیت های نقدی و برخوردار از جریانات نقدی زیاد افزایش می یابد. این شرکت ها که معمولا جزو شرکت های بزرگ بازار سرمایه اند با اثرگذاری مثبت بر شاخص، عمدتا سبب رشد بازار هم می شوند. معمولا به صورت لیدر این رشد را به بقیه بازار هم انتقال می دهند؛ این امر سبب ایجاد افزایش تقاضا در بازار خواهد شد.
صنایع پیشرو
در سه ماه آخر سال گذشته شاهد رشد بالای قیمت های جهانی بودیم و رشد قیمت های جهانی سبب تغییرات زیادی در رشد و سود آوری شرکت ها به ویژه شرکت های کامودیتی محور و صادراتی به وجود آورد. روند افزایش نرخ کامودیتی ها در بازار جهانی از پایان سال ۱۴۰۰، به نظر در سال ۱۴۰۱ نیز ادامه دار خواهد بود و شکست خاصی در نرخ کامودیتی ها تا پایان سال جاری نخواهیم داشت.
به نظر می رسد که نرخ کامودیتی ها تا پایان سال جاری در همان حدود نرخ پایان سال ۱۴۰۰ باقی خواهد ماند. بر این اساس با در نظر گرفتن این مفروضات به صورت کاملا محتاطانه می توان سودآوری شرکت ها را برای سال ۱۴۰۱، تقریبا معادل با سال ۱۴۰۰ برآورد نمود؛ شرکت های فعال در صنایع پالایشی و پتروشیمی و اوره سازه و در نهایت صنعت سرب و روی از جمله صنایعی هستند که پیش بینی می شود در پایان سال ۱۴۰۱ از یک جهش سودآوری مناسب برخوردار شوند.
صنعت فولاد نیز با شمش ۵۸۰ دلاری و ورق گرم ۸۵۰ دلاری و ورق سرد ۹۵۰ دلاری ودلار ۲۶ هزار تومانی تقریبا سودی معادل سال گذشته را خواهد شد. صنعت پالایشی هم برای سال ۱۴۰۱ با همان کرک اسپرد اواخر سال ۱۴۰۰ نیز رشد و سود آوری خوبی خواهد داشت و درصد تقسیم سود آنها هم تقریبا رو به بالاست. با توجه به این که در بخش بازار آنها رشد خاصی حاصل نشده از جمله صنایع پتانسیل دار خواهند بود. صنعت غذایی و لبنی و دامپروری هم با توجه به حذف ارز ترجیحی و نرخ بازار جهانی برای سال جاری پر بازده خواهند بود. به ویژه صنعت لبنی که درصد تقسیم سود بالایی هم خواهند داشت.
در خصوص صنعت سیمان هم برآورد می گردد که رشد خوبی را در سال جاری نسبت به سال گذشته حاصل کنند. عموما شرکت های سیمانی در مجامع خود درصد تقسیم سود خوبی دارند. در صنعت نیروگاهی با درنظر گرفتن افزایش نرخ دریافت شده، سودآوری مناسبی برای نیروگاه ها برآورد می شود. همچنین این صنعت تقسیم سود بالایی هم خواهند داشت.
صنعت قند و شکر نیز که جزو صنعت های خوب سال جاری خواهند بود، با دریافت افزایش نرخ درصد سود خوبی را در مجامع خود تقسیم خواهند کرد. اوره سازها هم با اوره ۵۰۰ دلاری و البته نرخ خوراک ۵ هزار تومانی می توانند جزو پرپتانسیل های سال ۱۴۰۱ باشند. در این میان برای متانول سازها که جزو صنایع پرچالش بازار به حساب می آیند رشد خاصی برآورد نگردیده است. در صنعت متانول سازی اگر افزایش نرخ یوتیلیتی ها را هم داشته باشیم با کاهش سود خالص همراه خواهیم بود. ولی در مجموع و با توجه به بررسی های انجام شده در حدود ۱۵۰ شرکت که نزدیک به ۷۰ درصد ارزش بازار را تشکیل می دهند برای سال جاری رشد خوبی را خواهند داشت. بر این اساس به نظر می رسد تا پایان سال ۱۴۰۱ اتفاقات خوبی برای بازار سرمایه رخ خواهد داد و شاهد بازاری متعادل و روبه رشد خواهیم بود.
مجامع و محدودیت های کرونایی
با توجه به تجربه ی چندین ساله از حضور در مجامع مشهود است که برخی از شرکت ها به صورت مستقل عمل می کنند؛ به گونه ای که اگر قصد انجام موضوع و یا سیاست های خاصی داشته باشند سهامداران خود را قانع خواهند کرد؛ درصد آرا تصمیمات خود را بالامی برند تا موفق به پیاده سازی تصمیمات خود شوند.
توجه به نظر سهامداران اگر به سود و نفع شرکت باشد در اولویت قرار می گیرد. چه بسا مجامعی که درصد تقسیم سود را سهامدار خرد را از ۹۰ به ۴۰ درصد کاهش داده اند. نمی توان گفت از اهمیت مجامع بعد از غیرحضوری شدن مجامع کاسته شده است اما به طور قطع بیماری کرونا و غیرحضوری شدن مجامع تأثیراتی را بر تصمیمات و نحوه برگزاری مجامع و در نهایت در آینده شرکت ها به همراه داشته است به خصوص در سال ۱۴۰۰؛ در سال ۱۳۹۹ تازه اوایل انتشار بیماری کووید بود و مجامع خیلی محدود نبوده اند. در سال جاری هم بعید است که محدودیت مجامع مانند سال ۱۴۰۰ چندان زیاد باشد. اما در کل در سال ۱۴۰۰ مجامع بیشترین آسیب را از کرونا دیدند. این آسیب اینگونه بود که مجامع به صورت آنلاین برگزار می شدند و تعداد کمی از سهامداران به صورت حضوری در مجامع حاضر می شدند و بقیه بصورت آنلاین در مجامع حضور به هم می رساندند و بالاخره در تشکیل حضوری شرایط ارتباط سهامداران خرد و دیگر سهامداران حقوقی با شرکت در مجامع متفاوت است. برای سال جاری امیدواریم که محدودیت ها مانند سال ۱۴۰۰ سخت گیرانه نباشد تا تمام سهامداران قادر به حضور در مجامع باشند و نظرات خود را اعمال کنند تا مجامع پویایی را مانند سال های پیش از کرونا شاهد باشیم.