پلی اتیلن، کم رونق در ایران
پلی پروپیلن یکی از پرمصرف ترین و اساسی ترین پلیمرهای مورد استفاده در دنیا و بزرگ ترین مصرف کننده پروپیلن است. پلی پروپیلن یک پلیمر گرما نرم است که کاربردهایی شامل فیلم و ورق، قالب گیری دمشی، قال گیری تزریقی، بسته بندی غذایی، نساجی، تجهیزات آزمایشگاهی و پزشکی، لوله، کاربردهای صنعتی و ساختمانی و ساخت اجزا خودرو را دارد.
به گزارش بورس امروز، پلی پروپیلن یکی از پرمصرف ترین و اساسی ترین پلیمرهای مورد استفاده در دنیا و بزرگ ترین مصرف کننده پروپیلن است. پلی پروپیلن یک پلیمر گرما نرم است که کاربردهایی شامل فیلم و ورق، قالب گیری دمشی، قال گیری تزریقی، بسته بندی غذایی، نساجی، تجهیزات آزمایشگاهی و پزشکی، لوله، کاربردهای صنعتی و ساختمانی و ساخت اجزا خودرو را دارد.
دوسوم از پروپیلن تولید شده در دنیا به پلی پروپیلن تبدیل می شود و پیش بینی می گردد در بازه سال های ۲۰۲۱ تا ۲۰۲۸ تقاضا برای این نوع پلیمر پرمصرف سالانه ۵.۲ درصد رشد کند. در سال های اخیر نرخ رشد تقاضا برای پلی پروپیلن بیشتر از نرخ رشد عرضه آن بوده است و دلیل آن هم قیمت پایین تر آن نسبت به دیگر فرآورده های شیمیایی رقیب پلی پروپیلن است.
پیشرفت های ایجاد شده در تکنولوژی تولید انواع پل پروپیلن زمینه را برای ایجاد ثبات در قیمت پلی پروپیلن در بازار جهانی فراهم کرده و این مساله می تواند عاملی در جهت افزایش تقاضا برای این محصول باشد. پلی پروپیلن با تقاضای سالانه حدود ۷۶ میلیون تن و اختصاص ۲۸ درصد ازمصرف بسپارهای اساسی، دومین بسپار پرمصرل جهان است.
قابلیت افزودن انواع پرکننده، تقویت کننده و دیگر اصلاح کننده ها، پلی پروپیلن را تبدیل به بسپاری پرمصرف و پرطرفدار کرده است. پلی پروپیلن در سه دسته اصلی هموپلیمرها، کوپلیمرهای تصادفی و کوپلیمرهای ضربه پذیر در بازار عرضه می گردد و در این بین، هموپلیمرها با ۷۰ درصد تقاضا، بیشترین حجم تقاضا را در سال های اخیر داشته است.ظرفیت تولید اسمی این بسپار در سال ۲۰۲۱ حدود ۹۸ میلیون تن بوده و پیش بینی می گردد به حدود ۱۲۹ میلیون تن در سال ۲۰۲۹ برسد. در سال های ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۴ میلادی نرخ رشد تولید پلی پروپیلن در آمریکای شمالی برابر ۵.۷ درصد است.
بالاترین نرخ رشد تولید پلی پروپیلن در سالهای ۲۰۱۹ تا ۲۰۱۴ میلادی برای کشورهای اروپای شرقی پیش بینی می شود. در میان کشورها بالاترین نرخ رشد به کشورهای حوزه بالتیک و CIS اختصاص دارد که نرخ رشد بالغ بر ۱۴ درصد است. در منطقه خاورمیانه نرخ رشد تولید پلی پروپیلن در بازه ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۴ میلادی در حدود ۲.۴ درصد است و کشور ایران در این بازه با پیش بینی راه اندازی واحدهای در حال احداث رشد تولید ۳.۴ درصدی خواهد داشت.
در کشورهای اروپای مرکزی ضعف نرخ رشد تقاضا برای پلی پروپیلن و محصولات تولید شده با آن سبب شده تا تولید پلی پروپیلن روند رشد بسیار کمی در حدود ۰.۵ درصد داشته باشد. شرکت هایی که در ایران پلی پروپیلین تولید می کنند، پلی پروپیلن جم در عسلویه است که ظرفیت تولیدی معادل با ۳۰۰هزار تن را دارد، در بندر ماهشهر، پتروشیمی مارون با ظرفیت اسمی ۳۰۰ هزار تن، پتروشیمی رجال با ۱۸۰ هزار تن، و پتروشیمی نویدرز شیمی با ۱۶۰ هزار تن، در شهر اراک نیز پتروشیمی پلی نار با ۸۰ هزار تن و در شهر تبریز نیز پتروشیمی شازند با ۷۵ هزار تن در سال فعالیت دارند.
از بین این شرکت های تولید کننده پروپیلن، شرکت های پلی پروپیلن جم، پتروشیمی مارون، و پتروشیمی شازند در بازار بورس اوراق بهادار تهران به فعالیت نیز مشغول می باشند و سهام خود را در بازار سرمایه به متقاضیان و علاقه مندان به این صنعت واگذار می کند. شرکت پروپیلن جم صورتهای مالی ۱۲ ماهه منتهی به اسفند ۱۴۰۰ را درسامانه کدال منتشر نموده است که برطبق این صورت وضعیت در ۱۲ ماهه منتهی به اسفند سال ۱۳۹۹ درآمدی معادل با ۶۵ هزار میلیارد و ۶۲۳ میلیون و ۸۵۴ هزار ریال کسب نموده است که در ۱۲ ماهه سال ۱۴۰۰ با رشدی حدود ۴۲ درصد به ۹۳ هزار میلیارد و ۱۸۸ میلیون و ۹۷ هزار ریال رسیده است.
در نهایت این شرکت با رشد ۴۲ درصدی در درامدهای حاصل از فروش تولیدات خود به سود خالصی معادل با ۴۸ هزار میلیارد و ۳۸۴ میلیون و ۱۹۲ هزار ریال رسیده که نسبت به ۱۲ ماهه سال گذشته که برابر با ۲۱ هزار میلیارد و ۲۵۹ میلیون و ۲۶۸ هزار ریال بوده است با رشدی معادل با ۱۲۸ درصد همراه گشته است.
شرکت های پتروشیمی مارون و پتروشیمی شازند هنوز صورت های مالی ۱۲ ماهه خود را ارائه نداده اند اما بر طبق گزارش ماهانه منتهی به ۱۲ اسفند ۱۴۰۰، شرکت پتروشیمی مارون درآمدی معادل با ۳۲۵ هزار میلیارد و ۵۶۷ میلیون و ۶۳۶ هزار ریال از فروش محصولات خود حاصل نموده که نسبت به ۱۲ ماهه سال گذشته که ۲۱۱ هزار میلیارد و ۳۴۳ میلیون و ۴۵۱ هزار ریال بوده رشدی در حدود ۵۴ درصد را ایجاد کرده است. پتروشیمی شازند نیز در ۱۲ ماهه سال ۱۳۹۹ درآمدی معادل ۱۱۱ هزار میلیارد و ۴۹۲ میلیون و ۵۹۳ هزار ریال کسب کرده بود که با رشدی معادل با ۸۴ درصد در ۱۲ ماهه سال ۱۴۰۰ به ۲۰۵ هزار میلیارد و ۳۹۵ میلیون و ۲۵۸ هزار ریال میرسد.