نگاهی به چرخه تجاری کامودیتی ها در بازار
جنگ روسیه و اوکراین زنجیره ی تامین کالاها را در بازارهای جهانی دچار اختلال کرده است به گونه ای که در حال حاضر تمامی کالاها فضای متفاوتی را تجربه می کنند.
محدودیت کشورهای مختلف بر صادرات اقلام غذایی و افزایش تقاضای این محصولات سبب شده که دولت ها به منظور تامین امنیت غذایی از صادرات اقلام غذایی جلوگیری کنند. بنابرابن اقلام غذایی به طور کلی در بازار های جهانی از شرایط پایدارتر و وصعودی تری برخوردارند. اما وضع تحریم ها علیه روسیه در سایر اقلام مانند نفت منجر به رشد قابل توجهی در قیمت آن در بازار جهانی شد.
به گزارش بورس امروز، جنگ روسیه و اوکراین زنجیره ی تامین کالاها را در بازارهای جهانی دچار اختلال کرده است به گونه ای که در حال حاضر تمامی کالاها فضای متفاوتی را تجربه می کنند.
محدودیت کشورهای مختلف بر صادرات اقلام غذایی و افزایش تقاضای این محصولات سبب شده که دولت ها به منظور تامین امنیت غذایی از صادرات اقلام غذایی جلوگیری کنند. بنابرابن اقلام غذایی به طور کلی در بازار های جهانی از شرایط پایدارتر و وصعودی تری برخوردارند. اما وضع تحریم ها علیه روسیه در سایر اقلام مانند نفت منجر به رشد قابل توجهی در قیمت آن در بازار جهانی شد.
به نظر می رسد که موفقیت روسیه با وضع مکانیزم هایی در بی اثر کردن تحریم ها، همچنان صادرات خود را داشته باشد. بطوری که برخی کشورهای اروپایی از جمله آلمان حاضر به قبول تحریم های بخش نفت و گاز علیه روسیه نشده اند و حتی آلمان تصمیم دارد با ایجاد حسابی در بانک مرکزی روسیه، پرداخت های خود را از طریق ارز رایج روسیه انجام دهد. بر این اساس به نظر می رسد که نگرانی ناشی از کسری نفت در حال کاهش باشد و بالتبع روند قیمت نفت نیز رو به اصلاح است.
اما در هر صورت روند تقاضای فضای فعلی پس از کاهش قرنطینه های برخی از بنادر مهم چین و عبور از این فضا، به نظر می رسد صعودی گردد. در این میان در کامودیتی ها و کالاهای اساسی بالادست شرایط مساعدتری حاکم است. اما محصولات پایین دستی به دلیل کاهش تقاضای مصرف کننده ی نهایی دچار کاهش سود آوری شده و یا به تناسب محصولاتی مانند نفت و فلزات اساسی و یا پلیمری قادر به رشد مناسب نبودند.
از این رو صنایعی که در بالادست محصولات اصلی تولید می کنند با رشد سود مواجه شده اند و روند تقاضا برای این محصولات بالا دستی در بازار جهانی با افزایش همراه شده است. اما تولید کنندگان پایین دستی به عنوان مصرف کننده ی نهایی با قرار داشتن در انتهای زنجیره، با کاهش تقاضا مواجه شده اند.
بر این اساس بازار سرمایه متاثر از تغییر و تحولات قیمت های جهانی بوده است. اما موضوع حائز اهمیت ابهام در باقی مانندن قیمت ها در محدوده فعلی است و یا رکودی شدن بازار جهانی در میان مدت و بلند مدت است؟ بنابراین بازار سرمایه با یک نگاه محافظه کارانه تمام رشد قیمتی موجود درکامودیتی ها را لحاظ نکرده است.
از سوی دیگر نزدیک شدن به فصل مجامع، ارسال گزارش های ۱۲ ماهه تا پایان اردیبهشت ماه و آگاهی بازار از کف نرخ ارز در سامانه ی نیما این انتظار را ایجاد می کند که بازده منطقی در چنین نمادهایی به واسطه ی گزارش های ۱۲ ماهه و تقسیم سودها حاصل شود. به ویژه در صنعت پالایشی به واسطه برخورداری از حاشیه سود بالا در کشور ما و حتی در کل دنیا، به نظر می رسد که این صنعت با اقبال بیشتری در گزارش های ۱۲ ماهه مواجه شود. فلزات اساسی مانند مس، روی و آلومینیوم نیز از دیگر صنایعی اند که انتظار می رود با توجه به رشد قیمتی از بازارهای جهانی گزارش های ۱۲ ماهه مطلوبی را ارائه دهند.
تقریبا نمادهایی که از تقسیم سود مناسبی برخوردارند، مورد توجه بازار خواهند بود. با توجه به تعدیل قیمت سهام متناسب با تقسیم سود، ریسک سرمایه گذاری در چنین نمادهایی کاهش می یابد و این احتمال وجود دارد که بازار پس از فصل مجامع با شرط حفظ محدوده فعلی قیمتی متغیرهایی مانند نرخ ارز، تورم، بهره و قیمت های جهانی بازار در وضعیت متعادل تری قرار گیرد و نگرانی موجود در تابلو معاملات از میان رود. در همین راستا نگرانی از یک اصلاح بزرگ و یا ریزش مشابه سال های قبل نیز از میان خواهد رفت.
در این میان باید در نظر داشت که نگاه بازار، نگاهی تحلیل گرانه است و شرکت های ارزنده را مورد توجه قرار می دهد. با توجه به وجود نرخ بالای تورم در اقتصاد کشور و اثر گذاری این نرخ بر فروش کالاها، بازار سهام به واسطه جبران عقب ماندگی خود از تورم جامعه، رشد خواهد کرد.