صنایع پیشران بورس با مدد بازارهای جهانی کدامند؟
بازارهای جهانی با توجه به تحولات موجود در عرصه بین الملل، هفته پیش رو را با ریزش آغاز کرد. بعد از سیاست های انبساطی دولت ها در مواجه با بحران کرونا، بسیاری از کامودیتی ها سقف های قیمتی را تجربه کردند. بعد از افزایش تورم در کشور ها و فروکش کردن موج کرونا، صحبت هایی پیرامون سیاست ها انقباضی به گوش رسید که افزایش دو مرحله ای نرخ بهره توسط فدرال رزرو بخشی از این اقدامات بود.
به گزارش بورس امروز، بازارهای جهانی با توجه به تحولات موجود در عرصه بین الملل، هفته جاری را با ریزش آغاز کرد. بعد از سیاست های انبساطی دولت ها در مواجه با بحران کرونا، بسیاری از کامودیتی ها سقف های قیمتی را تجربه کردند. بعد از افزایش تورم در کشور ها و فروکش کردن موج کرونا، صحبت هایی پیرامون سیاست ها انقباضی به گوش رسید که افزایش دو مرحله ای نرخ بهره توسط فدرال رزرو بخشی از این اقدامات بود.
البته سیاست های انبساطی تنها بخشی از دلیل رشد کامودیتی ها بود. شاید بتوان مهم ترین وجه افزایش قیمت ها را مربوط به بر هم خوردن زنجیره تامین کالا ها و عدم تعادل بین عرضه و تقاضای جهانی محصولات عنوان کرد. قرنطینه های زیاد و تعطیلی های گسترده در سطح جهان باعث شد که عرضه و تقاضای بسیاری از کامودیتی ها از حالت تعادل خارج شود.
دلیل بعدی که موجب افزایش مجدد قیمت برخی کامودیتی ها بعد از فروکش کردن بحران کرونا شد، درگیری هایی بود که بین اوکراین و روسیه اتفاق افتاد. روسیه به تنهایی چیزی در حدود ۱۱ درصد از نفت تولیدی روزانه جهان را تامین می کند. این درگیری باعث شد تا دوباره زنجیره تامین برخی از محصولات دچار مشکل شود و قیمت های جهانی نوساناتی را تجربه کنند.
این عوامل مهم ترین دایورهای تاثیر گذار بر قیمت های جهانی هستند. مهم ترین دلیلی که باعث شد در هفته جاری اغلب کامودیتی ها قیمت های منفی را تجربه کنند، صحبت های رئیس فدرال رزرو مبنی بر افزایش ناگهانی نرخ بهره در آمریکا بود. دلیل دیگر نیز قرنطینه گسترده ای بود که در چین اتفاق افتاد و باعث شد برخی از فعالان بازار کامودیتی نگرانی هایی را از این بابت تجربه کنند.
با این تفاسیر برای پیش بینی درست وضعیت آتی کامودیتی ها باید وضعیت هر کدام را به صورت جداگانه مورد بررسی قرار داد. طبق آخرین پیش بینی نشریه متال بولتن در خصوص فلزات اساسی، روند قیمتی اغلب کامودیتی ها مثبت ارزیابی شده است. در رابطه با نفت نیز بالا بودن تقاضا برای مشتقات نفتی بیانگر آن است که قیمت نفت نیز همچنان بالا خواهد بود.
در مجموع با روشن تر شدن فضای اقتصادهای جهانی احتمالا شاهد تعادل در قیمت های کامودیتی ها باشیم.
اما در خصوص تأثیرات بازارهای جهانی بر بازار سرمایه میتوان گفت که بازار سرمایه ایران به طور کلی بازاری مبتنی بر کامودیتی هاست. به عبارت دیگر نقش قیمت های جهانی در روند بازار سهام ایران بسیار موثر است. با توجه به ریزش قیمت کامودیتی ها نگران هایی از طرف فعالان بورس ایجاد گردید و باعث شد که بازار سهام تقریبا در سهم های کامودیتی محور روند منفی تجربه کند.
تردید هایی درباره بالا ماندن قیمت های جهانی وجود دارد و همین تردید ها شاید دلیلی بر رفتار محتاطانه معامله گران این بازار باشد. با این وجود پیش بینی می شود که شرکت های کامودیتی محور تا زمان برقراری تعادل نسبی در بازار، وضعیت خنثی را تجربه کنند. سهم هایی که در این گروه ها P/E بالاتری نیز دارند حتی می توانند ریزش قیمت را تجربه کنند. بنابراین در هنگام خرید سهام مربوط به این گروه ها باید دقت لازم را داشت.
در بین سهم های کامودیتی محور در بازار سرمایه شرکت های پالایشی به دلیل بالا بودن قیمت مشتقات و فرآورده های نفتی و هم چنین پیش بینی ها از بالا ماندن قیمت جهانی نفت در میان مدت در وضعیت مناسبی به سر می برند. از طرف دیگر در سطح جهانی شاهد یک تورم بزرگ در بخش مواد غذایی هستیم. برخی از شرکت های غذایی که بخشی از بهای تمام شده آنها دلاری بوده نیز مستعد رشد خواهند بود.
شرکت های تولیدکننده روغن های خوراکی و هم چنین شرکت های تولیدکننده قند و شکر می توانند افزایش نرخ مناسبی را متناسب با حاشیه سودشان تجربه کنند. اما در سایر گروه ها نیز باید دنبال تک سهم هایی با P/E فوروارد مناسب بود تا بتوان ریسک کاهش قیمت جهانی را در صورت وقوع به نحوی مدیریت کرد.