چرایی روند نزولی بازار بلافاصله بعد از هر رشد
عدم برخورداری بازار از پشتوانه نقدینگی سبب شده است تا بازار پس از ورود به هر رونق به سرعت دچار روند نزولی شود، همچنین ابهامات اساسی در کلان اقتصاد باعث می شود جو منفی بر بازار سرمایه غلبه کند. البته باید بی اعتمادی حاکم بر بازار را که بخاطر سال گذشته همچنان تداوم دارد را بعنوان یک متغیر تاثیر گذار مد نظر داشته باشیم.
به گزارش بورس امروز، هرچند اظهارات حمایتی زیادی از طرف مسئولین در مورد بازار سرمایه شنیده می شود و تلاشهایی هم صورت گرفته است ولی وزن این تلاشها در مقایسه با عدم اعتماد حاکم بر بازار چندان نیست. متاسفانه اقبال عمومی خوبی که به بازار شده بود بر اساس تصمیمات اشتباه از بین رفت و حجم قابل توجهی نقدینگی از بازار خارج شد بطوری که این موضوع از ارزش معاملات کنونی بازار سرمایه در مقایسه با سال گذشته کاملا مشهود است.
در این میان نقش تکنیکالیستها حائز اهمیت است، تکنیکالیست ها در حالت کلی به نقدشوندگی بازار سرمایه کمک می کنند، بطوری که ایجاد روندها باعث می شود کارایی بازار افزایش یابد و قیمتها به سطح ارزش ذاتی نزدیک گردد. فقط نکته اینجاست که تحلیل تکنیکال مبتنی بر پیش فرضهایی انجام می شود و قابلیت اتکا دارد که عمده آن پیش فرض ها در بازار ما یا وجود ندارد یا بصورت ناقص است؛ لذا زمانی که حجم معاملات پایین است و از طرف دیگر تحلیل های بنیادی یا مورد توجه نیست یا ابهامات در کلان اقتصاد باعث کم اعتباری آنها شده است تحلیلهای تکنیکالی باعث ایجاد حرکت توده واری می شود که در این بستر حجم معاملات کم منجر به ایجاد اختلال خواهد شد.
از سوی دیگر حذف eps مبتنی بر پیش فرض هایی که در ذهن سیاست گذاران بود و فرایندی تکاملی برای بازار حساب می شود. الزاماتی مانند توسعه شرکتهای پردازش، شرکتهای مشاور سرمایه گذاری و بسط انتشار سریع اطلاعات از جمله مواردی بود که می بایست قبل یا هم زمان با این حذف اتفاق می افتاد. به هرحال مشکلاتی که بعضی از آنها خارج از ساختار بازار سرمایه کشور است، باعث شد این حذف نه تنها کمکی به کلیت بازار و توسعه زیر ساختها نکند بلکه حداقل تحلیل بنیادی موجود در بازار را هم تضعیف کند. سلسله وقایع بعد از حذف eps منجر شد عملا این تصمیم الزامات سیاست گذاری خود را از دست دهد و نهاد ناظر نیز با تغییر شرایط اقتصادی و تغییر سکانداران آن اولویت گذاری خود را تغییر داد. در مقابل آن افزایش کانال های سیگنال دهی و رونق این کسب و کار بدون مجوز و نظارت در شرایط ایده آل بازار در سال گذشته اهمیت ایجاد الزامات زیر ساختی حذف eps را به باد فراموشی سپرد. هرچند شاید بتوان یکی از دلایل حبابی شدن قیمت بعضی از سهام در بازار در دوران رونق سال گذشته را همین فرایند حذف و عدم ایجاد زیرساختها دانست. موضوعی که باعث شد در ادامه آن در دوران رکود کنونی نیز ذائقه سهامدار خرد تمایلی به تحلیل های بنیادی نداشته باشد و صرفا به دنبال پیروی از رهبران خود خوانده در حمایت از سهام خاصی شود که در کلان بازار افق سرمایه گذاری سهامداران را کاهش داد. به گونه ای که بجای دیدگاه بلند مدت، دیدگاه نوسان گیری، سیگنال گیری حکم فرا شده است. این جو سهامداری همچنان که در دوران رونق باعث افزایش بی قید و شرط قیمتها می شود در دوران رکود نیز جو منفی بازار را تشدید خواهد کرد.