عدم وابستگی قیمت دارایکم به اخبار وین
در صندوق دولتی دارایکم سهام ۳ بانک (تجارت، ملت و صادرات) و ۲ شرکت بیمه (البرز و اتکایی امین) وجود دارند که ۸۰ درصد از این صندوق را تشکیل میدهند و ۲۰ درصد باقیمانده متعلق به گواهیهای سپرده بانکها و موسسات مالی و اعتباری دارای مجوز از بانک مرکزی است که جهت کاهش ریسک سرمایهگذاری در نظر گرفته شده است.
به گزارش بورس امروز، ارزش صندوقها باید بر اساس خالص ارزش داراییها محاسبه شود. دارا یکم به عنوان یک صندوق بیست و یکم اسفندماه از NAV ۱۴۷،۳۶۹ریالی و قیمت ۱۰۹،۲۱۰ریالی برخوردار است. به عبارتی p.nav آن ۷۴ درصد است.
این صندوق طی در هفته های اسفندماه درP.nav حدود ۸۵% معامله می شد. در واقع NAV نشان میدهد این صندوق چقدر میارزد اما قیمت وابسته به عرضه و تقاضا در بازار است، در واقع بازار قیمت پایینتری برای دارایکم تعیین میکند. معمولا بازار چنین احتیاطی را در مقابل صندوقها دارد. بر این اساس برای مصون ماندن از صف فروش احتمالی با احتیاط قیمت میدهد. در عموم موارد شاخص صنعت بانک و صندوق دارایکم در یک جهت حرکت کرده اند. اما در تاریخ تهیه این گزارش دارایکم از رالی صعودی شاخص صنعت خود جا ماند. زیرا قوانین و ساختار این صندوق های دولتی با قوانین موجود برای تاسیس و مدیریت صندوق های سرمایه گذاری متفاوت است. یکی از تفاوت های برجسته صندوق های دولتی با سایر صندوق های قابل معامله در بورس، عدم وجود بازارگردان در آنهاست. در واقع وجود یک بازارگردان قوی با تعهدات بالا برای دارایکم میتوانست فاصله موجود در قیمت و NAV را کاهش دهد اما چنین نشده است. هر چند بازارگردانی با تعهدات بالا با توجه به شناوری بسیار بالای سهام (شناوری ۱۰۰ درصدی) در دارایکم کار بسیار دشواری است. در مجموع به نظر میرسد وجود رکن بازارگردان در کنار کاهش شناوری سهم با حضور حقوقیهای خوشنام بازار، بتواند تا حد زیادی مشکلات این صندوق دولتی را مرتفع کند.
درمورد دو صندوق دولتی پالایش و دارایکم هم در دولت قبل و هم در دولت فعلی وعده های زیادی داده شد، از هبه سهم جدید به سهامداران در دولت قبل تا انتخاب بازارگردان برای آن ها در دولت فعلی، اما هنوز هیچکدام از وعده ها به مرحله عمل نرسیده اند. در آخرین مرحله هم موضوعات مربوط به اصلاح اساسنامه و تعیین بازارگردان صندوقهای دولتی جهت نزدیک شدن Nav آنهابه ارزش ذاتی، در برنامه رئیس جدید سازمان بورس و هیئت دولت و وزیران قرار گرفت، اما تاکنون اقدام موثری صورت نگرفته است.
در صندوق دولتی دارایکم سهام ۳ بانک (تجارت، ملت و صادرات) و ۲ شرکت بیمه (البرز و اتکایی امین) وجود دارند که ۸۰ درصد از این صندوق را تشکیل میدهند و ۲۰ درصد باقیمانده متعلق به گواهیهای سپرده بانکها و موسسات مالی و اعتباری دارای مجوز از بانک مرکزی است که جهت کاهش ریسک سرمایهگذاری در نظر گرفته شده است.
با توجه به واحدهای سرمایهگذاری نامبرده، عملکرد این صندوقها بستگی مستقیم به عملکرد داراییهای موجود در پرتفوی صندوق و نحوه مدیریت آنها دارد. از نظر تئوریک و ماهیت صندوقهای قابل معامله سهامی چون دارایکم، تغییرات قیمتی در سهام موجود در پرتفوی صندوق به طور مستقیم بر ارزش روز داراییها و به تبع قیمت آن اثرگذار خواهد بود، اما به نظر میرسد وجود عواملی چون جذابیت کمتر دارایکم نسبت به سهام بانکی، پیشینه نه چندان خوب آن و عدم وجود بازارگردان باعث میشود که دارایکم از قاعده کلی صندوقهای سرمایهگذاری پیروی نکرده و تاثیرات افزایش قیمت سهام بانکی که با اخبار مثبت مربوط به توافقات رشد خوبی داشتند، در قیمت دارایکم نبینیم.