بودجه ۱۴۰۱ به کمک بورس می آید؟
شاید بتوان بازار سرمایه را یکی از حساسترین بازارهای کشور دانست، چرا که همواره تحت تاثیر اخبار مختلف بوده و اثرپذیری بسیار نسبت به رویدادهای بیرونی دارد.
به گزارش بورس امروز، همین مسئله باعث شده تا بازار سرمایه، همواره از قوانین بودجه کشور تاثیر پذیرفته و حضور دولت در بازار سرمایه از طریق تامین مالی از سوی ابزارهای مالی موجود در بازار سرمایه، واگذاری شرکتهای دولتی و… اثرات تعیینکنندهای بر بازار سهام داشته باشد.
از همین رو می توان گفت که یکی از عوامل تاثیرگذار بر بازار سرمایه آن هم در شرایط تحریمی، رویکرد دولت در مواجهه با کسری بودجه یکی از موضوعات مهم در لایحه بودجه سال آینده برای بازار داراییها ازجمله بازار سرمایه است.
از سوی دیگر عدمتحقق بخش بزرگی از درآمدهای نفتی در سال ۱۴۰۰ و بودجه سال بعد میتواند بازار سرمایه را تحتتاثیر قرار دهد. البته تغییرات اساسی در لایحه بودجه ۱۴۰۱، از کاهش چشمگیر فروش اوراق در سال پیشرو تا تثبیت نرخ بهره مالکانه معادن، کاهش ۵ درصدی مالیات شرکتها تا بودجه مستقل برای صندوق تثبیت بازار همگی نشان از عزم دولت برای تثبیت بازار سرمایه دارد.
یکی از عوامل تاثیر گذار در بودجه سال آینده قیمت نفت است. جزئیات لایحه بودجه سال ۱۴۰۱ نشان میدهد که قیمت نفت خام صادراتی کشور معادل ۶۰دلار پیشبینی شده است؛ در حالی که در قانون بودجه سال ۱۴۰۰ قیمت هر بشکه نفت برابر۴۰دلار پیشبینی شده بود.
از همین رو به نظر میرسد با توجه به رشد قیمت پیشبینیشده برای هر بشکه نفت در سال ۱۴۰۱به ۶۰دلار و عدمتحقق بخش بزرگی از درآمدهای نفتی در چهارماه و نیم ابتدای سال ۱۴۰۰، میزان فروش روزانه نفت نسبت به سقف قانون بودجه ۱۴۰۰ تغییری نداشته باشد.
قیمت ارز یکی دیگر از عوامل تاثیرگذار بر بازار سرمایه خواهد بود؛ نرخ تسعیر دلار در لایحه بودجه برابر ۲۳۰هزار ریال پیشبینی شده؛ این درحالی است که در قانون بودجه ۱۴۰۰ نرخ دلار برای واردات کالاهای اساسی ۴۲هزار ریال و برای تسعیر ارز شرکتهای دولتی ۱۷۵هزار ریال پیشبینی شده بود. حذف نرخ ارز ترجیحی در لایحه بودجه ۱۴۰۱ برای واردات کالاهای اساسی یکی از مباحث چالشبرانگیز در میان صاحبنظران و فعالان اقتصادی است.
یکی از موضوعات مهم در خصوص درآمدهای دولت، نرخ خوراک فروختهشده به پتروشیمیها است. در لایحه بودجه سال ۱۴۰۱، دولت مبلغ ۹۴۴هزار میلیارد ریال درآمد از محل اصلاح نرخ گاز سوخت پتروشیمیها، پالایشگاهها و صنایع پاییندستی مجتمعهای احیای فولاد و مصارف مربوط به یوتیلیتی شامل برق، آب، اکسیژن و… آنها معادل نرخ خوراک گاز پتروشیمیها، صنایع سیمان و سایر صنایع معادل ۱۰درصد نرخ خوراک پتروشیمیها در نظر گرفته است که با توجه به آن، احتمال میرود نرخ گاز سوخت پتروشیمیها، پالایش و فولادیها در سال آتی افزایش یابد.
گفتنی است که کسری بودجه ساختاری در لایحه بودجه سال ۱۴۰۱ حدود ۷۰۴۳هزار میلیارد ریال است که ۳۸۱۸هزار میلیارد ریال آن از محل فروش نفت و فرآوردههای نفتی، ۱۳۷۳هزار میلیارد ریال آن از محل برداشت از صندوق توسعه ملی، ۹۸۰هزارمیلیارد ریال از محل فروش اوراق مالی اسلامی، ۷۱۰هزار میلیارد ریال از محل واگذاری شرکتهای دولتی و ۲۶۱هزار میلیارد ریال از محل فروش و واگذاری اموال منقول و غیرمنقول دولت تامین میشود.
بازار سرمایه مانند سایر بخشهای اقتصادی به دلیل تاثیرپذیری از سیاستهای مالی دولت (در قالب بودجه) و پیوند نزدیک با سرفصلهای «واگذاری داراییهای مالی»، «تملک داراییهای سرمایهای» و همچنین «سیاستگذاریهای بخشی و کلان»، تاثیر قابلتوجهی از اقدامات اجرایی دولت میپذیرد.
اخذ مالیات از خودروهای لوکس و مسکن های گران قیمت، در کنار اخذ مالیات از سپرده های بانکی افراد حقوقی از دیگر نکات مثبت لایحه بودجه است که از نظر اکثر کارشناسان می تواند تاثیر شگرفی در ورود حجم گسترده ای از نقدینگی های مردم به این بازار، ایجاد روند صعودی شاخص بورس و تداوم آن داشته باشد.