با خرید سهام پالایشیها، سهام این شرکتها تا چه بازه زمانی نگه داریم؟
یک کارشناس بازار سرمایه مطرح کرد: قیمت سهام شرکت های حاضر در صنعت پالایشی برای سرمایهگذاری میانمدت و بلندمدت بسیار استثنایی است و این قیمتها می تواند یک پرتفوی بسیار خوب را برای سرمایهگذاران تشکیل دهد.
محمد هادی حمیدی کارشناس بازار سرمایه در گفت و گو با خبرنگار بورس امروز به وجود ابهامات فراوان در بازار طی چند ماه گذشته اشاره کرد که این ابهامات مانع از واکنش مثبت بازار سرمایه به اخبار بنیادی مخابره شده بود.
وی اظهار داشت: به رغم رشد بازار کامودیتی ها، فلزات گران بها و فولاد طی چند ماه اخیر، ابهامات موجود در بازار سرمایه منجر شده بود تا علاوه بر اینکه شاهد حرکت خاصی در سهم های مرتبط نباشیم، در گروه های دیگر نیز سهم ها به اخبار مثبت واکنشی نشان ندهند.
او دو موضوع مذاکرات هسته ای و ثبات نرخ ارز را از جمله این ابهامات برشمرد و افزود: از سال گذشته با تغییر دولت آمریکا، ابهام در نرخ ارز حاصل شد به طوری که این تغییرات سیاسی در آمریکا منجر به شکل گیری انتظار توافق شد.
حمیدی خاطرنشان کرد: از سوی دیگر کسری بودجه حدود ۵۰ درصدی، عملا مانع از کاهش سریع نرخ ارز شد. این موضوع سبب شدتا برخی از فعالان بازار در انتظار ثبات نرخ ارز بمانند.
وی با بیان اینکه اغلب فعالان بازار سرمایه به دلیل ابهامات موجود، اغلب تماشاچی بودند، اظهار داشت: حتی زمانی که خبر توافق مذاکرات برجام به بازار رسید (طبق شنیده ها ۹۰ درصد اخبار حاکی از توافق در مذاکرات بود) همچنان نرخ ارز دست خوش تحول خاصی نشد.
او پیش بینی کرد که نرخ ارز حتی با حصول توافق برجام بین ۲۰ تا ۲۵ هزار تومان ثبات خواهد یافت و این نرخ خبر خوبی برای بازار سرمایه خواهد بود.
- حل ابهام بازار سرمایه با ثبات قیمت ارز
این کارشناس بازار سرمایه می گوید: اگرچه با ثبات نرخ ارز، عمده ی ابهام بازار حل خواهد شد، اما تصمیمات دولت به عنوان دیگر ابهام بازار همچنان باقی بود.
وی در ذکر مثالی، تصمیم دولت در تعیین نرخ گاز در بودجه را مورد اشاره قرار داد که ارقام سنگینی بابت نرخ سوخت برای شرکت ها در نظر گرفته شده بود.
حمیدی عنوان کرد: این موضوع باعث بروز این ابهام شد که ممکن است دولت از این طریق به دنبال جبران کسری بودجه خود باشد.
وی در ادامه اشاره خود به ریسک های سیستماتیک و غیرسیستماتیک حاکم بر بازار سرمایه، از رشد قیمت نفت به عنوان فاکتور اثر گذار بر بازار سرمایه نام برد و گفت: در میان صنایع موجود در بازار سرمایه، صنعت پالایشگاهی وابستگی بسیار زیادی به قیمت نفت دارد، به همین جهت با تقویت توافق عملا انتظار بازار جهانی رفع محدودیت های عرضه نفت ایران است؛ اگرچه این موضوع منجر به کاهش کم قیمت نفت خواهد شد.
این کارشناس بازار سرمایه می گوید: طبق اخبار رسمی از مقامات کشور و موسسات بین المللی، در چند ماه اخیر حدود یک و نیم میلیون بشکه به صورت روزانه نفت صادر شده است، این در حالیست که کشور تنها از ظرفیت صادرات بیش از ۳ میلیون بشکه در روز برخوردار نیست، بر این اساس در صورت حصول توافق و انجام صادرات نفت با تمام ظرفیت، تنها یک و نیم میلیون دیگر بر این میزان صادرات افزوده خواهد شد. از طرفی هم حدود ۸۰ تا ۸۵ میلیون بشکه نفت در آب های خلیج فارس داریم که این میزان نیز به بازار جهانی نفت تزریق خواهد شد.
او در این میان به جنگ بین روسیه و اوکراین و تاثیر آن بر بازار نفت اشاره کرد و افزود: این جنگ بازار انرژی و اغلب کامودیتی ها را تحت تاثیر قرار داده است، اما بازار نفت با توجه به ورود ایران به نظر بعید می رسد که کاهش قابل توجهی داشته باشد.
حمیدی معتقد است که عرضه نفت توسط ایران نهایتا بتواند ۲ الی ۳ درصد در کاهش قیمت نفت تاثیرگذار باشد.
- افزایش قیمت نفت و یک فرصت استثنایی برای شرکتهای پالایشگاهی
او افزایش قیمت نفت را یک فرصت استثنایی برای شرکتهای پالایشگاهی دانست که این شرکت ها را قادر به کسب سودهای بسیار خوبی می سازد.
وی یادآورشد: در سه ماهه سوم سال جاری شاهد بودیم که شرکت های پالایشی با توجه به قیمت نفت ۷۰ تا ۸۰ دلاری از سودهای بسیار خوبی برخوردار شدند.
این کارشناس بازار سرمایه با اشاره به رشد قیمت نفت، می گوید: اگر قیمت نفت را برای سال ۱۴۰۱ بر پایه ۸۰ دلار پیش بینی کنیم، به نظر می رسد که شرکت های پالایشی در یک وضعیت فوق العاده قرار خواهند گرفت.
وی ادامه داد: در این میان قرار گرفتن در روزهای پایانی سال، برنامه برخی از شرکت های پالایشی برای شناسایی سود شناسایی منجر به افزایش عرضه سهام این شرکت ها در بازار سرمایه شده است.
حمیدی تصریح کرد: اما قیمت سهام شرکت های حاضر در صنعت پالایشی برای سرمایه گذاری میان مدت و بلند مدت بسیار استثنایی است و این قیمت ها می تواند یک پرتفوی بسیار خوب را برای سرمایه گذاران تشکیل دهد.
این کارشناس بازار سرمایه بازه سرمایه گذاری ۳ تا ۶ ماه را برای سهام شرکت های پالایشی را بسیار مناسب دانست و گفت: درحال حاضر که اسپرد محصولات پالایشی عدد عجیب و غریبی شده و بعضا به قله های تاریخی خود رسیده است.
او افزود: برای مثال گازوییل به عنوان یکی از ۵ محصول اصلی شرکت های پالایشی است و به لحاظ وزنی شپنا (پالایش نفت اصفهان) بیشترین تولید را در میان شرکت های پالایشی حاضر در بازار سرمایه دارد. ۴۲ درصد از تولیدات امسال شپنا گازوییل بوده است، اختلاف هر متر مکعب آن با نفت به ۳۰ دلار رسیده است.
حمیدی تاکید کرد که فاصله قیمتی محصولات با ماده اولیه می تواند سود مناسبی را عاید شرکت های پالایشگاهی کند.