کدام کارگزاریها سود معاملات اعتباری را به مشتریان خود باز میگردانند؟
در اصلاح برخی از مقررات خرید اعتباری اوراق بهادار در بورس و فرابورس از سوی کمیته پایش ریسک بازار، ماده ۶ این دستورالعمل، کارگزار اعتباردهنده را موظف کرده است که در صورت درخواست مشتری مبنی بر فروش اوراق بهادار که طبق این ماده به عنوان تضمین بدهی تجاری وی محسوب میشود، درخواست مزبور را اجرا نماید.
به گزارش بورس امروز، در این صورت مبلغ حاصل از فروش ابتدا از بدهی تجاری مشتری کسر می شود. اما در صورتی که پس از فروش اوراق بهادار مزبور، نسبت بدهی تجاری مشتری به حساب تضمین وی از سقف ۳۰ درصد تجاوز نکند، مبلغ مزبور قابل پرداخت به مشتری است.
همچنین در خصوص صندوق های سرمایه گذاری ثبت شده نزد سازمان، درصورتی که پس از فروش اوراق بهادار مزبور، نسبت بدهی تجاری مشتری به حساب تضمین وی از سقف ۱۰۰ درصد تجاوز ننماید، مبلغ مزبور قابل پرداخت به مشتری است. در حالی این اصلاحیه صورت گرفته است که برخی از فعالان بازار سرمایه بر این باورند که این موضوع هنوز اجرایی نشده است.
• برداشت وجه توسط اعتباری ها بدون فروختن کل اعتبار
همایون دارابی مدیرعامل سبدگردان داریوش در این رابطه به خبرنگار بورس امروز، می گوید: برخی از کارگزاری ها اقدام به برداشت وجه توسط اعتباری ها بدون فروختن کل اعتبار می کنند و برخی دیگر به دنبال بررسی ابعاد این موضوع هستند. البته در اسفندماه معمولا منابع مقداری تحت فشار است.
آنطور که وی می گوید؛ اجرای این امر به زمانی حدود یکی – دو ماه نیاز دارد تا شبکه کارگزاری قادر به هماهنگی خود با این موضوع باشد. چرا که باید از لحاظ منابع و نرم افزاری اقداماتی صورت گرفته باشد، اما در حال حاضر بخشی از مشکلات در حال حل شدن است.
دارابی تاکیدکرد: در صورت اجرای روش جدید دیگر نیازی نیست که برای پرداخت وجه نقد از کارگزاری ها کل اعتبار تسویه شود، چرا که فرد بخشی از اعتبار خود را می توانید دریافت و یا کم کنید. برای مثال در گذشته، اگر فردی یک میلیارد تومان بدهی داشت و نیاز به ۱۰۰ میلیون پول داشت، می بایست کل سهامی به ارزش یک میلیارد تومان را به فروش برساند تا بتواند ۱۰۰ میلیون تومان را دریافت کند؛ اما در روش جدید فقط به اندازه ۱۰۰ میلیون تومان می تواند سهم به فروش رساند.
مدیرعامل سبدگردان داریوش معتقد است: اجرای این موضوع تا حدودی از ریسک های نرم افزاری و منابع برخوردار است اما با این حال قابلیت اجرایی نیز خواهد داشت.
- برداشت وجه نقد از کارگزاریها، باید کل اعتبار تسویه شود
در ادامه سیروان امینی مدیرعامل کارگزاری خبرگان سهام به خبرنگار بورس امروز می گوید: پرداخت وجه از سوی کارگزاری ها به مشتریان بدهکار بر اساس مصوبه اخیر هیات مدیره سازمان بورس به کارگزاری ها ابلاغ شده است، اما تنها برخی از کارگزاری ها برای ارائه خدمات بهتر به مشتریان خود در حال انجام آن هستند.
او اظهار داشت: با توجه به الزاماتی که در این مصوبه دیده شده است، باید حداقل ۳۰ درصد ارزش تضمین دارایی نزد کارگزاری باقی بماند؛ اما اینکه آیا همه کارگزاری ها این کار را انجام میدهند نمیتوان پاسخ دقیقی به آن داد.
آنطور امینی عنوان می کند برای برداشت وجه نقد از کارگزاریها، باید کل اعتبار تسویه شود اما اینکه از طریق شرکتهای کارگزاری به مشتریان خود الزام و یا ابلاغی مبنی بر این موضوع انجام شده است یا خیر؛ این موضوع ارتباط مستقیم با سیاست و استراتژی هر کارگزاری دارد.
مدیرعامل کارگزاری خبرگان سهام ادامه داد: ممکن است که برخی از کارگزاریها به مشتریان خود این موضوع اعلام کرده باشند تا نسبت به تعیین و تکلیف اعتباراتشان تا پایان اسفندماه ۱۴۰۰ اقدام کنند، بر این اساس این موضوع به استراژی هر کارگزاری بازمی گردد.
- باید به ریسک اعتباری مشتریان توجه جدی شود
محسن محمدی کارشناس بازار سرمایه نیز در گفتگو با خبرنگار بورس امروز عنوان کرد: این موضوع دو روی یک سکه است، طبق ابلاغیه سازمان بورس، این اجازه به کارگزاری ها داده شده است که مشتریان بدون صفر کردن اعتبار خود بتوانند سود حاصل از معاملات خود را برداشت کنند.
وی در ادامه می گوید: این موضوع از یک طرف برای مشتری می تواند اقدام خوبی باشد اما از سوی دیگر، ریسک کارگزاری ها را افزایش خواهد داد.
محمدی خاطرنشان کرد: بر این اساس کارگزاری ها باید با یک سیستم نظامند پایش ریسک اعتباری مشتریان مشتریان پرریسک را از کم ریسک جدا کند تا شاهد ایجاد خطرات فاجعه بار در بازار نشویم.
بر اساس گفته این کارشناس بازار سرمایه، ممکن است یک شرکت یا شخص حقیقی بد حساب اعتباری یک کارگزاری را به چالش کشد و سایر مشتریان را کارگزاری دچار آسیب کند.
محمدی تاکید کرد: بحث موضوع ریسک اعتباری مشتریان موضوعی است که باید مورد توجه قرار گیرد.