سرمایه گذاری در سهام سایپا به شرط ضرر یا سود
به گزارش بورس امروز، شرکت سایپا در سال ۱۳۴۴ با سرمایه اولیه ۱۶۰ میلیون ریال به نام “شرکت ایرانی تولید اتومبیل سیتروئن ایران” تأسیس گردید. در تاریخ ۱۵ اسفند ماه ۱۳۴۵ با شماره ۱۱۳۳۱ در اداره ثبت شرکتها و مالکیت صنعتی تهران ثبت و در اواخر سال ۱۳۴۷ با شماره پروانه ۳۲۱۰۹ به مرحله بهرهبرداری […]
به گزارش بورس امروز، شرکت سایپا در سال ۱۳۴۴ با سرمایه اولیه ۱۶۰ میلیون ریال به نام “شرکت ایرانی تولید اتومبیل سیتروئن ایران” تأسیس گردید. در تاریخ ۱۵ اسفند ماه ۱۳۴۵ با شماره ۱۱۳۳۱ در اداره ثبت شرکتها و مالکیت صنعتی تهران ثبت و در اواخر سال ۱۳۴۷ با شماره پروانه ۳۲۱۰۹ به مرحله بهرهبرداری رسید.
نام شرکت در اوایل سال ۱۳۵۱ به شرکت سهامی عام ایرانی تولید اتومبیل با نام اختصاری “سایپا” تغییر یافت و در سال ۱۳۵۵ به سهامی عام تبدیل شد. این شرکت در ۱۶ تیر ماه ۱۳۵۸ به استناد تبصره ۲ قانون حفاظت و توسعه صنایع ایران مشمول بند الف قانون مزبور گردید. شرکت سایپا از آذر ماه ۱۳۶۰ تحت سرپرستی سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران قرار گرفت و متعاقب آن بر اساس مصوبه سال ۱۳۶۵ هیات وزیران کلیه سهام آن به نمایندگی از سوی دولت به نام سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران منتقل گردید. سهام شرکت در اواخر سال ۱۳۷۴ در بورس اوراق بهادار تهران پذیرفته شد و بعد از آن در دی ماه ۱۳۷۸ به موجب تبصره ۳۵ قانون بودجه کشور، ۵۱ درصد سهام شرکت سایپا در بورس اوراق بهادار واگذار گردید.
سهم از بازار
سهامداران عمده شرکت
اعضای هیئت مدیره
روند تولید و فروش شرکت
شایان ذکر است میزان فروش شرکت در چند ماه اخیر روندی صعودی به خود گرفته است که با توجه به افزایش نرخ مصوب فروش خودروهای موجود در انبار شرکت امری طبیعی به نظر میرسد؛ از سوی دیگر برای استفاده از حداکثر توان تولیدی و ظرفیت عملی به نظر میرسد اصلاح قیمت خودرو و ایجاد حاشیه سود توسط محصولات شرکت امری ضروری میباشد. درغیر این صورت تولید هرچه بیشتر محصولات شرکت میتواند زیان بیشتری در پی داشته باشد.
همچنین عمده تولید و فروش شرکت مربوط به خانواده X200 (گروه تیبا) بوده که تغییرات نرخ آن به شرح ذیل است.
مبلغ فروش ماهانه نیز به شرح ذیل روندی رو به رشد دارد.
مفروضات تحلیل
تولید و فروش
توجه به نمودار ذیل بیشترین میزان تولید شرکت در سال ۹ ماهه ۱۴۰۰ را X200 تشکیل میدهد.
همچنین مقدار فروش شرکت به شرح جدول ذیل می باشد.
بیشترین مقدار فروش شرکت را نیز خانواده X200 بر طبق جدول ذیل برای سال ۹ ماهه ۱۴۰۰ تشکیل میدهد.
مبلغ فروش شرکت به شرح جدول ذیل می باشد. (میلیون ریال)
نمودار فروش به تفکیک محصولات شرکت به شرح زیر میباشد. همانطور که ملاحظه میشود در حدود ۵۹% مبلغ فروش را محصولات خانواده X200 تشکیل میدهد.
در خصوص بهای تمام شده با توجه به نمودار زیر بیشترین میزان مربوط به مواد اولیه میباشد.
روش مورد استفاده در تحلیل
مبلغ بهای تمام شده مواد اولیه بر اساس نرخ دلار به ازای هر دستگاه خودرو و به صورت ذیل محاسبه شده و با توجه به نرخ دلار مبلغ بهای تمام شده مواد اولیه سنوات آتی نیز پیشبینی میگردد.
شایان ذکر است تغییر مبلغ دلاری مواد اولیه به ازای هر دستگاه به علت تغییر در سبد محصولات تولیدی شرکت (از جمله خودرو شاهین) میباشد و ترکیب محصولات در پیشبینی سال آتی ثابت فرض شده است.
بهای تمام شده
بهای تمام شده شرکت بر اساس سناریوی اول به شرح جدول زیر است. شایان ذکر است نرخ دلار ۲۶۰،۰۰۰ ریال و متوسط بهای دلاری هر واحد بر اساس ۹ ماهه اول ۱۴۰۰ در نظر گرفته شده است. در محاسبات مربوط به سربار و حقوق و دستمزد نیز نرخ تورم بر اساس مفروضات معیار اصلی پیشبینی است.
صورت سود و زیان
تحلیل حساسیت
بررسی نقاط قوت، ضعف، فرصت و تهدید
نقاط قوت: وجود ماشینآلات و تجهیزات و تکنولوژیهای تولیدی مطابق با نیاز شرکت
نقاط ضعف:
• وجود تعداد بالای پرسنل مازاد
• عدم فعالیت در سطح ظرفیت کامل
• عدم وجود برنامهریزی مدون در خصوص کاهش بهای تمام شده
• عدم پیگیری مناسب مطالبات به ویژه مطالبات ارزی
• عدم افشای مناسب در خصوص مخارج سرمایهای و داراییهای در جریان ساخت و چگونگی بهرهبرداری از داراییهای مذکور
• فقدان برنامه عملی در خصوص موجودیهای کالای در جریان ساخت راکد از جمله خودروهای نیمه تکمیل موجود در انبارهای شرکت با وجود تقاضا در بازار
• عدم تامین مواد اولیه لازم به منظور ایفای تعهدات مربوط به پیش فروش به مشتریان و در نتیجه شناسایی ذخایر متعدد
• عدم وجود برنامه مناسب جهت بازپرداخت تسهیلات مالی و افزایش روزافزون هزینههای مالی شرکت با وجود انباشت قبلی جرایم متعدد ارزی و ریالی
• عدم قابلیت اتکای گزارشگری با توجه به تعدد بندهای گزارش حسابرس مستقل
فرصتها: تولیدات نسبتاً انحصاری و عدم وجود فضای رقابتی گسترده در صنعت
تهدیدها:
• امکان آزادسازی واردات خودرو
• عدم حذف قیمتگذاری دستوری
• وجود دعاوی حقوقی متعدد له و علیه شرکت
• لزوم پرداخت بدهیهای ارزی متعدد به شرکتهای خارجی که به علت قطع روابط تا کنون راکد مانده است در صورت حصول توافق
• افزایش مستمر مانده تسهیلات مالی با وجود ثبات توان عملیاتی شرکت و عدم افزایش قابل توجه داراییهای سرمایهای
• ضعف شرکت در کنترل و هدایت سیاستهای مالی و عملیاتی شرکتهای فرعی با توجه به وجود مشکلات مشابه در این واحدها
تحلیل تکنیکال
همانطور که در تصویر مشاهده میشود سهم از مرداد سال ۱۳۹۹ و سقف تاریخی خود روند اصلاحی فرسایشی به خود گرفته و نوسانات سهم در محدوده سه کانال اصلی نزولی بوده است. اکنون پس از شکست میلاین کانال سوم در حال طی کردن فرآیند اصلاح زمانی میباشد. سهم میتواند در میانمدت به سقف کانال نزولی فعلی در محدوده ۲،۰۰۰ ریال و در صورت عبور از این محدوده به اهداف بالاتر دست باید.
نتیجهگیری
با در نظر گرفتن تحلیل حساسیت شرکت و با توجه به افزایش تقاضا در پی انتشار اخبار مثبت مربوط به مذاکرات وین، خصوصیسازی شرکت و در پی آن حذف قیمتگذاری دستوری میتواند نطقه عطف تغییر عملکرد شرکت و شروع روند سوآوری باشد. از سوی دیگر افزایش نرخ ارز و مواد اولیه و عدم اصلاح قیمتگذاری خودرو تهدید جدی این صنعت بوده و افزایش زیانهای انباشته را در پی دارد. در صورت حذف ریسک مربوط به قیمتگذاری، سرمایهگذاری در سهام این شرکت در قیمتهای فعلی از ریسک پایینی برخوردار بوده و ایجاد حاشیه سود به ازای فروش محصولات سیگنال قوی برای فعالین بازار میباشد./