بانکها و داستان نرخ تسعیر ارز
بانک مرکزی تعیین کننده نرخ تسعیر ارز می باشد که این نرخ را معمولا به صورت فصلی، یا سالانه اعلام می نماید. نرخ ارزی که مطابق گزارشات ۶ ماهه بانک ها در نظر گرفته شده است مبلغ ۱۵ هزار و ۹۰۰ تومان بوده است.
به گزارش بورس امروز، در صورتی که نرخ ارز در سامانه نیما حدودا ۲۴ هزار تومان و در صرافی ملی بین ۲۷ تا ۲۸ هزار تومان قابل معامله است.
عمده سود صنعت بانکداری کشور ما از نرخ تسعیر ارز حاصل می گردد و با افزایش نرخ تسعیر ارز، این صنعت از رکودی که چند سال با آن درگیر است خارج خواهد شد. اما افزایش نرخ تسعیر ارز نه تنها بر صنعت بانکداری کشور بلکه بر صنایع دیگر نیز تاثیر خود را خواهد گذاشت و بازار را با رشد همراه خواهد نمود.
یکی از چالش هایی که نرخ تسعیر بانک ها با آن مواجه است مالیاتی می باشد که بر سود حاصل از نرخ تسعیر ارز لحاظ می گردد. به طور مثال در پایان سال ۱۳۹۹، برخی از بانک ها اقدام به شناسایی سود حاصل از نرخ تسعیر ارز کرده اند اما این سود به جای اینکه به دست سهامداران برسد تحت عنوان مالیات در اختیار سازمان مالیاتی کشور قرار گرفت که اگر مالیات بر سود حاصل از نرخ تسعیر ارز برداشته شود صورت های مالی بانک ها شفاف تر و قابل اتکا تر خواهد بود.
در نتیجه نگرانی مالیاتی کاملا بجا و منطقی می باشد چراکه در سال های گذشته سودی که بانک ها شناسایی کرده اند تنها بخشی از آن به صورت نقدی دریافت خواهد گردید اما سازمان امور مالیاتی کشور تمامی سهم خود را از آن سود را به صورت نقدی دریافت خواهد نمود.
در این میان با توجه به اعلام جدید سازمان امور مالیاتی اگر بانک ها افزایش سرمایه ای را از محل سود های شناسایی شده انجام دهند شامل معافیت مالیاتی خواهند بود ولی هنوز در این خصوص اقدامی انجام نشده است چه بسا این سوال مطرح می شود که سازمان امور مالیاتی نسبت به سود حاصل از تسعیر ارز سال های گذشته بانک ها نیز ادعایی خواهد داشت و اینکه آیا بانک هایی که تا پیش از این موضوع افزایش سرمایه ای از محل سود های شناسایی شده انجام داده اند مشمول این معافیت مالیاتی خواهند بود یا خیر.
سازمان بورس اوراق بهادار تهران در پی نامه ای به بانک مرکزی خواستار اصلاح نرخ تسعیر ارز و رفع ابهام از امکان دسترسی بانک ها به منابع ارزی با نرخ های اعلامی بانک مرکزی شده است که در جواب این نامه، بانک مرکزی دستور اصلاح نرخ اعلامی برای تسعیر ارز به ازای هر یورو از ۱۲۹ هزار ریال به ۱۹۰ هزار ریال و هر دلار آمریکا از ۱۱۰ هزار ریال به ۱۵۹ هزار ریال را صادر می کند. درست است که این نرخ گامی بلند برای شفافیت صورت های مالی بانک ها خواهد بود اما همچنان این نرخ اعلامی با سامانه نیما متفاوت است.