آفتهایی که به هیجانات بازار سرمایه دامن زد
به گزارش بورس امروز، بازار سرمایه در ماههای اخیر دچار افت و خیزهایی شده که ضرر و زیان سهامداران را به دنبال داشته است؛ نوسانهای متعدد بورس، سهامداران را در صفهای خرید و فروش قرار داده است به طوری که هروزه شاهد خروج نقدینگی از بازارسرمایه هستیم. حال در شرایطی به روزهای پایانی سال ۱۴۰۰ […]
به گزارش بورس امروز، بازار سرمایه در ماههای اخیر دچار افت و خیزهایی شده که ضرر و زیان سهامداران را به دنبال داشته است؛ نوسانهای متعدد بورس، سهامداران را در صفهای خرید و فروش قرار داده است به طوری که هروزه شاهد خروج نقدینگی از بازارسرمایه هستیم.
حال در شرایطی به روزهای پایانی سال ۱۴۰۰ نزدیک میشویم که بازار سرمایه با بیشترین سطح از ابهامات و ریسکهای سیستماتیک مواجه است. این موضوع سبب شده تا پیشبینیناپذیری توان تحلیل و برنامهریزیهای توسعهای بنگاههای اقتصادی را با چالشهای جدی روبهرو کند. پیشبینی در شرایط کنونی وابسته به متغیرهای متعدد سیاسی و اقتصادی در عرصه داخلی و بینالمللی است که بسیاری از آنها هم در گرو تصمیمات دولت و نوسانات قیمت ارز هستند.
همچنین اگر دولت بتواند وضع موجود اقتصادی را از طریق مدیریت قیمت ارز در بازارهای چندگانه اعم از ارز کالاهای اساسی، نیمایی و ارز بازار آزاد حفظ کند، میتوان به رشد آرام و کمتر هیجانی شاخص تا پایان سال، امیدوار بود. البته این شرایط بسیار ناپایدار بوده و هرگونه اخبار مرتبط با برجام و تصمیمات کلان دولت در حوزه قیمتگذاری نرخ خوراک و تولیدات صنایع، میتواند محاسبات را کاملا تغییر دهد.
در چنین فضایی کارشناسان برای کاهش و یا کنترل نوسانات و هیجانات غالب بر بازار سرمایه پیشنهاد می دهند که باید مکانیزم یا همان قواعد معاملاتی بورس مانند حجم مبنا و دامنه نوسان اصلاح شود تا آنجا که محدودیت دامنه نوسان از مثبت و منفی پنج درصد به مثبت و منفی ۲۰ درصد افزایش یابد و همچنین در مقابل حجم مبنا نیز دو راهکار قرار داده می شود یا کاهش یابد یا به کلی حذف شود. و بازهم تاکید می شود که در صورت انجام اصلاحات لازم در قواعد بازار، روند بورس میتواند تا پایان سال جاری با تغییرات مثبت همراه شود.
سازمان بورس باید اتخاذ راهکارهای منطقی و میانمدت، جو روانی بازار را به سمت سرمایهگذاریهای هدفمند و تولیدی سوق دهند. این امر میتواند از طریق تسهیل شرایط برای ورود شرکتهای جدید به بازار سرمایه محقق میشود. تاثیرات مثبت این موضوع شامل عمقبخشی به بازار، جذب نقدینگیهای مردم، تشویق به سرمایهگذاری در بورس، متنوع شدن صنایع بورسی، تامین مالی شرکتها و… است.
در کنار این امر، بازنگری در خصوصیسازیهای باقیمانده از اصل ۴۴ و پررنگتر کردن سهم بورس در روند خصوصیسازی هم عامل اثرگذاری در هدایت نقدینگی به سمت تولید واقعی و توسعه بورس است.
در نهایت باید عنوان کرد که بازگرداندن اعتماد عمومی نقش بسزایی در اولویت نهاد ناظر بر بازار سرمایه باشد. در غیر اینصورت، شاهد یک سیکل بزرگ صعودی در بورس نخواهیم بود. از سوی دیگر با ادامه وضع فعلی، رویکردهای محافظه کارانه از سوی سهامداران باعث خروج نقدینگی از این بازار میشود.