برجام کی بر جام بازار سرمایه مینشیند
مهدی محمودیان_مدیرعامل سبدگردان نفیس| اگر جنگ اقتصادی به پایان رسد، قطعا یک شوک بزرگی به اقتصاد کشور وارد خواهد شد، چرا که تحریمهای حداکثری کاهش یافته و مسیر ورود ارز به کشور باز خواهد شد. همه این عوامل مطرح شده قطعا بر بازار سرمایه نیز تاثیرگذار خواهد بود. ابهام در برجام بازار سرمایه را وارد […]
مهدی محمودیان_مدیرعامل سبدگردان نفیس| اگر جنگ اقتصادی به پایان رسد، قطعا یک شوک بزرگی به اقتصاد کشور وارد خواهد شد، چرا که تحریمهای حداکثری کاهش یافته و مسیر ورود ارز به کشور باز خواهد شد. همه این عوامل مطرح شده قطعا بر بازار سرمایه نیز تاثیرگذار خواهد بود.
ابهام در برجام بازار سرمایه را وارد یک خواب زمستانی کرده است. با به نتیجه رسیدن برجام، قطعا سرمایههای خارج شده از بازار سرمایه یا پارک شده در بانکها وارد بازار سرمایه خواهند شد.
از سوی دیگر یکی از پارامترهای تاثیرگذار در بازار سرمایه بحث حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی است که دولت در اختیار برخی از شرکتها قرار داده است. در صورت حذف آن، تاثیر آن بر بازار سرمایه به ویژه شرکتهایی که درآمد ریالی دارند، بسیار زیاد خواهد بود.
موضوع دیگر بحث قیمتگذاری دستوری است. به عنوان مثال به شرکتهای خودروساز مجوز افزایش نرخ داده نمیشود، اما با آزادسازی قیمتها به ویژه برای شرکتهای برخوردار از فروش داخلی، قطعا قیمتها واقعیتر خواهد شد. و قرعه کشی خودرو که خود نیز عاملی برای ایجاد رانت برای دلالان شده است، از میان خواهد رفت.
اما در صنایعی مانند غذایی و قندی، شرکتهای دارویی و یا کشت و صنعت اقدامات دولتی و بودجه ای دولت تاثیرات بهتری دارد. لازم به تاکید است که گزارش های ۹ ماهه، روند گذشته را نشان میدهد، از همین روی نمیتوان در خصوص تاثیر آن در آینده سخن گفت.
این در حالی است که روند جدید دولت در شرکتها بر اساس بودجه در آینده بازار سرمایه اثرگذار است. در بورس سهام بر اساس آینده خریداری میشود نه برای شرایط فعلی؛ به همین جهت میتوان گفت که گزارشهای ۹ ماهه اثر فعلی را نشان میدهد، اما مشخص نمی کند که قرار است چه اتفاقاتی در آینده بازار رخ دهد.
به عنوان مثال در بودجه سال آینده افزایش نرخ خوراک پتروشیمی ها دیده شده است که این موضوع با توجه به پیش بینی افزایش نرخ قیمت مواد اولیه شرکت های حاضر در این صنعت، باعث کم رونقی معاملات سهام پتروشیمیها در بازار سرمایه شده است. از سوی دیگر سهام دلاری، فلزیها با تاثیرپذیری از موضوعات سیاسی برجام با قیمت های واقعی معامله نمیشوند.
از سوی دیگر این تصور که با به نتیجه رسیدن برجام، کسری منابع به طور کامل جبران خواهد شد، تصور بسیار غلطی است. در صورت به نتیجه رسیدن برجام و با توجه به اینکه منابع زیادی باید صرف هزینه استهلاک شود، همچنان با کسری منابع درآمدی روبهرو خواهیم بود. بنابراین تورم همچنان ادامهدار خواهد بود.
از سوی دیگر با به نتیجه رسیدن برجام شاهد ریزش به یکباره قیمت دلار نخواهیم بود، بلکه این ریزش به صورت پلکانی خواهد بود که در سال اول ممکن است، بین ۲۰ تا ۲۵ درصد شاهد ریزش قیمت دلار باشیم. با توجه به تبعات منفی ریزش قیمت دلار برای اقتصاد، دولت نیز اجازه سقوط قیمت دلار را به یکباره نخواهد داد.