سیاستها و برنامههای گهر زمین برای افزایش تولید
به گزارش بورس امروز، با کم شدن ذخیره های روباز و افزایش عمق، هزینه های استخراج نیز به شدت رو به افزایش میرود. از آنجاییکه طبق اکتشافات جدید ذخایر بزرگ سنگآهن غالبا در عمق بیش از ۳۰۰ متر قرار گرفتهاند، ضروری است از هماکنون راهکارهای فنی و عملیاتی خاص برای استفاده بهینه از منابع و ظرفیتهای […]
به گزارش بورس امروز، با کم شدن ذخیره های روباز و افزایش عمق، هزینه های استخراج نیز به شدت رو به افزایش میرود. از آنجاییکه طبق اکتشافات جدید ذخایر بزرگ سنگآهن غالبا در عمق بیش از ۳۰۰ متر قرار گرفتهاند، ضروری است از هماکنون راهکارهای فنی و عملیاتی خاص برای استفاده بهینه از منابع و ظرفیتهای موجود و همچنین بهرهبرداری از منابع عمیق در آینده مورد توجه قرار گیرد.
مهندس محسن نجف آبادی معاون بهره برداری شرکت سنگ آهن گهر زمین به قطعی برق و گاز واحدهای تولیدی اشاره و به ارایه راهکارهای مناسب از سوی مسوولان می پردازد. مشروح مصاحبه بورس امروز با معاون بهره برداری شرکت سنگ آهن گهر زمین را باهم می خوانیم:
- قطعی برق و گاز واحدهای تولیدی چه تاثیری بر این صنعت داشته و دارد و چه راهکاری باید برای آن درنظر گرفت؟
در تابستان امسال، مشکل کمبود سراسری برق دامنگیر صنعت فولاد کشور شد که در صورت عدم توجه به آن میتواند در سالهای آینده نیز ادامه یابد. از آنجاییکه مصرف برق کارخانجات مقداری ثابت است و کاهش مصرف برای آنها چندان معنا ندارد، تنها راه حل آن سرمایه گذاری در بحث توسعه و احداث نیروگاههای برق است.
در زمینه گاز واحدهای گندله سازی و احیا مستقیم که مصرفکننده اصلی گاز در زنجیره فولاد هستند که در بخش گندلهسازی و نورد امکان تغییر سوخت و استفاده از مازوت بهعنوان سوخت جایگزین برای تداوم تولید وجود دارد. اما در بخش احیا امکان بهرهمندی از سوخت جایگزین وجود ندارد و در صورت قطعی گاز واحدهای آهن اسفنجی روند تولید در این حلقه از زنجیره متوقف خواهد شد.
- برای پیشرفت توسعه و رونق صنعت فولاد خصوصا در بخش بالادست زنجیره چه اقداماتی باید صورت گیرد؟
اولین قدم وابسته به تقویت اکتشافات و سپس تقویت ناوگان معدنی است. در واقع در سالهای اخیر کمبود شرکتهای اکتشافی خصوصا شرکتهای متخصص در اکتشافات زیرسطحی، باعث کاهش محسوس روند کشف معادن جدید شده است که این موضوع مختص سنگ آهن نیست و در مورد تمامی معادن صدق میکند. بنابراین، مستلزم توجه از سوی نهادهای بالادستی است.
موضوع ماشین آلات فرسوده معدنی نیز در سالهای اخیر و با کاهش ورود ماشین آلات نو و مدرن باعث محدودیتهایی درعرصه استخراج شده است و در صورت تداوم مشکلاتی عدیده را در آینده نزدیک برای معادن کشور در پی خواهد داشت. نهادهای تصمیم گیرنده بایستی در زمینه سهولت واردات ماشینآلات معدنی تدابیر ویژهای را به کار گیرند.
- شرکت سنگ آهن گهرزمین برای تامین سنگ آهن و مواد اولیه چه اقداماتی را انجام داده است؟
این شرکت برای بهره برداری از آنومالی شماره ۳ منطقه گلگهر، تولید، فرآوری کنسانتره و گندله سنگآهن تاسیس شد تاکنون در این امر بسیار موفق عمل کرده است و این شرکت مشکل خاصی از نظر تامین سنگآهن ندارد.
اما به زودی و با کاهش ذخیرههای روباز معادن، با مشکلاتی جدی در زمینه تامین ماده اولیه روبرو خواهد شد. در سالهای اخیر، رویکردهای اصلی شرکت سنگآهن گهرزمین محدود به چالشهای فوق نبوده و در سایر زمینه ها نیز نقشه های راه تهیه شده و در حال اجرا است که از این بین می توان به انجام اکتشافات جدید در سطح محلی و کشوری، سرمایه گذاری در احداث نیروگاه برق در سطح محلی و کشوری، تلاش برای افزایش تولید گندله، نوسازی ناوگان معدنی و تلاش برای ورود به عرصه صنایع بالادستی فولاد با «تولید آهن اسفنجی» اشاره کرد.
- مهمترین برنامه های شرکت سنگآهن گهرزمین در سال های اخیر چه بوده است؟
بومی سازی قطعات خارجی بوده و دستاوردهای چشمگیری نیز در این زمینه داشته است که در بین آنها میتوان طراحی و ساخت رولهای آسیای «HPGR»، قطعات کاربید-تنگستن ویژه آسیای «HPGR»، لوله های ضد سایش، پوسته آسیای گلولهای، ایمپلر پمپهای اسلاری و … را نام برد. در این راستا پروژه های بومی سازی قطعاتی چون پارچه بلت فیلتر و لاستیک دامپتراک نیز در حال پیگیری هستند.
- تولید شرکت سنگ آهن گهر زمین در سال «تولید، پشتیبانیها و مانع زداییها» چگونه بوده است؟
امسال بهترین سال تولیدی برای شرکت سنگآهن گهرزمین تاکنون بوده است. برنامه های تولید از ابتدای سال تاکنون به رغم مشکلاتی چون الزام به خاموشی کارخانجات در تابستان گذشته به خوبی محقق شده است و حتی در بخش فرآوری کنسانتره، شرکت از برنامه تولید خود فراتر رفته است. این شرکت قصد دارد، در ماه های باقیمانده سال شوک ناشی از کاهش تولید به واسطه قطعی برق را در بخش خردایش نیز جبران کند.
در سال مالی گذشته (دی ماه ۱۳۹۹ تا آذرماه ۱۴۰۰) تولید سنگآهن دانه بندی در شرکت سنگآهن گهرزمین نسبت به میانگین سه سال مالی گذشته ۹۳/۱۲ درصد و تولید کنسانتره نیز ۶۷/۴ درصد افزایش داشته است. آمار تولید کنسانتره در این شرکت در سال جاری، به جز تیرماه و به دلیل خاموشی اجباری کارخانجات نه تنها نوسانی نداشته، بلکه بیشتر از برنامه تولید نیز بوده است.
نوساناتی که توسط ناظران بازار حس میشود، ناشی از کسب رکوردهای تولید پیاپی در ماه های ابتدایی سال بوده است. اما در بخش سنگشکنی نوسانات به وجود آمده در وهله نخست مربوط به قطعی برق و در مرحله بعد مربوط به عدم تامین قطعات خارجی، به دلیل تحریم های بین المللی بوده است که با برنامه ریزی های جدید و همچنین شتاب دادن به طرح بومیسازی قطعات واحد سنگشکنی این مشکلات تا پایان سال برطرف خواهند شد.
- تولیدات شرکت سنگآهن گهرزمین نسبت به مدت مشابه سال گذشته چه میزان رشد داشته است؟
در تولید سنگآهن دانه بندی ۲۲/۵ درصد و در تولید کنسانتره ۱۶/۴ درصد افزایش تولید نسبت به سال مالی گذشته به ثبت رسیده است. در بخش گندلهسازی این شرکت نیز از آنجایی که کمتر از یکسال از تحویل قطعی آن میگذرد، نمیتوان مقایسهای با سال گذشته انجام داد. اما روند تولید ماهیانه این واحد با شیب صعودی در حال افزایش است. پیشبینی میشود که در کمتر از ۶ ماه خط تولید گندله این شرکت به ظرفیت اسمی خود برسد و سپس برنامهریزیها و اقدامات لازم برای ارتقای ظرفیت تولید این بخش آغاز خواهد شد.
- شرکت سنگآهن گهرزمین درباره برنامههای آتی تولید چه سیاست هایی را در پیش گرفته است؟
این سیاست ها اینگونه نیست که به هر شکل ممکن تولید محصول داشته باشد، بلکه ملاحظاتی مانند توسعه متوازن معدن، صیانت از تجهیزات و حفظ محیط زیست از اولویتهای اصلی این شرکت در بخش تولید است.
با این وجود برنامه تولید این شرکت در سال آینده حفظ روند روبهرشد تولید فعلی با مد نظر قراردادن ملاحظات فوق است. شرکت سنگآهن گهرزمین در ادامه طرحهای توسعه خود در بخش معدن طرح توسعه معدن در بخش جنوبی، ارتقای رینگ برق معدن، خرید ماشینآلات معدنی برقی و امکانسنجی ورود به حوزه تکنولوژی «IPCC» را دستور کار دارد.
در بخش تولید این شرکت نیز میتوان طرح افزایش بهرهوری خطوط فعلی تولید و در کنار آن طرح احداث خط جدید گندلهسازی را نام برد. در مورد سرمایهگذاری در دیگر شهرهای استان کرمان نیز، شرکت سنگآهن گهرزمین در حال انجام اکتشافات معدنی در شهرستان جیرفت در جنوب استان کرمان است.
معاونت توسعه این شرکت در حوزه صنایع پاییندستی نیز اخیرا مجوز تاسیس و احداث واحد صنعتی برای تولید آهن اسفنجی در شهر بردسیر را گرفته است تا بتواند مسائل مربوط به اشتغال، مسائل اجتماعی، رعایت محیط زیست، چالش ازدحام و ترافیک صنعت متقاضیان کار را نیز پاسخگو باشد.