تشریح برنامه های بانک گردشگری در بازار سرمایه
مدیر بازار سرمایه گروه مالی بانک گردشگری میگوید، بانک گردشگری جزو سه بانک اولی است که توانسته حمایتها را در یکسال گذشته در شرایطی که بازار سرمایه وضعیت مناسبی نداشت، از سهام خود داشته باشد.
مهدی آقالطفی در گفتگو با خبرنگار بورس امروز، مهمترین هدف این مجموعه را حمایت از سهامداران خرد عنوان می کند و می افزاید: حمایت مجموعه گردشگری از سهام خود (وگردشگری، ولقمان، سمگا و گنگین) در بازار سرمایه بی سابقه بوده است. چرا که هدف اول افزایش نقدشوندگی سهام است تا سرمایه گذار دغدغه خروج از سهم را نداشته باشد.
وی در این مصاحبه به تشریح برنامه و پروژههای شرکتهای زیر مجموعه گروه مالی گردشگری میپردازد که در ادامه مشروح آن را خواهید خواند:
- مجموعه بانک گردشگری در شرایط نابسامان بازار سرمایه چه میزان از سهامداران خرد خود حمایت کرد؟
با توجه به اینکه سال گذشته بازار سرمایه منفی بود، به جرات می توان گفت که مجموعه گردشگری جزو معدود مجموعه هایی بود که توانست وضعیت سهام خود را متعادل نگه دارد؛ چرا که بزرگترین دغدغه این مجموعه سهامداران خرد است.
با توجه به حجم و ارزش بانک گردشگری نسبت به سایر بانکها، بانک گردشگری جزو سه بانک اولی است که حمایت های مناسبی را در یکسال گذشته در شرایط نامناسب بازار سرمایه از سهام خود داشته است. در مقایسه بازدهی یکسال و نیم گذشته بانکها، بانک گردشگری با فاصله معناداری بازدهی بیشتری به نسبت سایر بانکها دارد.
- دلیل این بازدهی بیشتر این بانک نسبت به سایر بانک ها چه بوده است؟
بانک گردشگری از زمان بدو تاسیس تاکنون سرمایه گذاریهای متنوعی انجام داده است. به اعتقاد بنده پرتفوی سرمایه گذاری این بانک نسبت سایر بانک ها متنوع تر است. برای مثال سرمایه گذاری ارزش بانک گردشگری در زنجیره فولاد تکمیل است. سرمایه گذاری های بانک گردشگری در ۱۰ سال گذشته در سه صنعت فولاد، گردشگری و توریسم و مراکز تجاری و اداری با رویکردی کاملا متفاوت انجام پذیرفت.
- از سرمایه گذاری در صنعت فولاد شروع کنیم. برنامه های این مجموعه در این صنعت را می فرمایید؟
مجموعه ماهان از استخراج سنگ آهن تا تولید با آهن اسفنجی را انجام میدهد، فاز اول سرمایه گذاریهای مجموعه گردشگری در بخش فولاد می باشد. در فاز بعدی فولاد بناب، با تولید شمش فولاد و برخورداری از چند خط نورد، در حال حاضر میلگرد تولیدی آن تحت برند «شاهین» در بورس کالا عرضه می شود. این برند میلگرد به نوعی عنوان سنجش کیفیت سایر میگردها به حساب میآید.
همچنین سال گذشته طی قرارداد ۲۰ هزار میلیارد تومانی، چندین پنل طرح توسعه از بالا دستی تا پایین دستی در تولید فولاد را به دست گرفتیم.
- آیا احتمال عرضه فولاد بناب در بازار سرمایه وجود دارد؟
احتمال عرضه فولاد بناب برای سال ۱۴۰۰ در بازار سرمایه وجود ندارد. اما در سال آینده قطعا یکی از شرکت های زیر مجموعه جهت اصلاح ساختار به مرحله پذیرش خواهد رسید. بخشی از بدهی ها و یا تسهیلات فولاد بناب با روش های مختلف تهاتر شد. بر این اساس از سال ۱۴۰۰، فولاد بناب دیگر هیچگونه هزینه ای نخواهد داشت تا به این واسطه شفافیت مالی آن افزایش یابد. از جمله اقدامات دیگر در این خصوص ادغام شرکتهای زیرمجموعه بناب در خود شرکت می باشد.
- لطفا در خصوص برنامه و طرح های تفریحی و اقامتی این مجموعه بیشتر توضیح دهید.
در حوزه ایجاد مراکز تفریحی و تجاری چند نقشه راه داریم که در راستای آن، پروژه ها تقریبا به مراحل نهایی رسیده اند. مجموعه میکامال کیش یکی از این پروژه ها است که بزرگترین پروژه تفریحی-تجاری در کیش است. پیش بینی می شود این پروژه در اسفندماه سال جاری راه اندازی شود. هدف از تاسیس این مجموعه بهره مندی از جدیدترین و بروزترین تکنولوژی های روز دنیا در حوزه تفریحی بوده است.
پروژه بزرگ بعدی مجموعه در نزدیک تهران، پروژه آیلند است که بین فرودگاه امام خمینی و شهرک پرند واقع شده است. این پروژه جزو مجموعه اقتصادی نگین گردشگری ایرانیان محسوب می شود. این پروژه به دلیل وجود مراکز تفریحی خاص در ایران منحصر به فرد است.
- آیا اجرای پروژه اداری و تجاری نیز در دست اقدام دارید؟
بله در این زمینه دو پروژه بزرگ در اصفهان داریم که پرستیژلند یکی از آنهاست. پیش بینی می شود که تا سال جاری به بهره برداری رسد. در حال اجرای دو پروژه هتل و برج مسکونی هستیم که از پیشرفت بیش از ۹۰ درصدی برخوردارند.
افتتاح واحدهای تجاری پروژه «فدک مال» در اصفهان از سوی گروه سرمایه گذاری میراث فرهنگی(سمگا) ماه گذشته انجام شد. بخش اداری آن تا قبل از پایان سال راه اندازی خواهد شد که قابلیت فروش و یا اجاره دادن را دارد.
- پروژه هایی که مجموعه سمگا در دست اقدام دارد، چیست؟
بر اساس رسالت سمگا در بحث گردشگری و فرهنگی، این مجموعه تعداد زیادی پروژه در دست دارد که خوشبختانه اغلب این پروژه ها از پیشرفت بالایی برخوردارند. سمگا به طور مشخص کاروانسرایی در کرمان دارد که بوم زیست است و با نظارت کامل میراث فرهنگی، بازسازی آن در حال انجام می باشد تا تبدیل به یک مرکز اقامتی سنتی با امکانات روز شود.
پیش بینی می شود که تا قبل از پایان سال به بهره برداری رسد. برنامه ما بر این است که مجموعه سمگا تا قبل از پایان سال ۱۴۰۱ تبدیل به بزرگترین مجموعه برخوردار از هتل هایی ۴ و ۵ ستاره در کشور شود و پروژه ساخت هتل ۵ ستاره در نجف و کربلا نیز در حال رسیدن به مرحله بهره برداری است.
- علت اینکه اینکه سمگا بخشی از سهام گنگین را به فروش رساند، چه بود؟
طبیعتا در زمان حرکت رو به رشد در هر مجموعه ای، تغییر و تحولاتی در آن صورت می گیرد. در این میان اگر فروشی در مجموعه صورت گیرد به منظور ایجاد ارزش افزوده خواهد بود. این فروش ها نیز در راستای ایجاد ارزش افزوده برای مجموعه بوده است.
- برنامه گروه مالی برای حمایت از سهام بانک گردشگری، سمگا و گنگین چیست؟
در واقع هم بانک گردشگری و هم سمگا، فاصله معناداری با ارزش واقعی خود دارند. اتفاق بدی که در سال ۹۸ تا اواسط سال ۹۹ در هنگام رشد بازار سرمایه رخ داد این بود که برخی شرکتها فاصله معناداری با ارزش ذاتی خود پیدا کردند. متاسفانه این اتفاق فقط برای حدود ۲۵ درصد بازار رخ داد، اما پس از آن، ریزش بازار، تمام شرکت های حاضر در این بازار را متاثر کرد و خیلی از سهم ها با ارزش واقعی خود در حال حاضر فاصله گرفتند که متاسفانه بانک گردشگری و سمگا نیز جزو آنها هستند.
نهایت سعی مجموعه حمایت های لازم از سهامداران خرد است تا با افزایش نقدشوندگی سهم، سرمایه گذار دغدغه از نظر نقدشوندگی سهام نداشته باشد. بر این اساس حمایت مجموعه بانک گردشگری بر این دو سهم خود، در بازار سرمایه بی سابقه بوده است.
- این میزان حمایت ها تا چه میزان توانسته زیان وارده بر سهامداران این شرکت ها را کاهش دهد؟
در خصوص رشد سودآوری و بازدهی سهامداران باید توضیح دهم که بانک گردشگری و سمگا از نظر تعداد روزهایی که صف فروش داشتند که به واسطه آن امکان معامله وجود نداشت، نسبت سایر سهام روزهای بسیار کمتری دارای صف فروش بودند.
مجموعه گردشگری به منظور حمایت از سهام شرکت های خود در بازار سرمایه اقدام به انتشار چندین مرحله اوراق تبعی در بازار نموده است که بر اساس نیازمندی های انجام پذیرفته در مراحل مختلف انتشار است.
- مدیر صندوق بازارگردان بانک گردشگری کیست؟
مدیر صندوق بازارگردان، سمگا است. این صندوق که در حال حاضر یکی از بزرگترین صندوق های بازگردانی اختصاصی می باشد با هدف متعادل سازی معاملات سهام، شکل گرفته است.
- اما در برخی از روزها سهام سمگا از صف فروش برخوردار بود؟
بعد از اردیبهشت ماه، سهام سمگا تا قبل از اعمال افزایش سرمایه تنها دو یا سه روز کاری صف فروش داشت و در مابقی روزها از معاملات متعادلی برخوردار بود. بعد از افزایش سرمایه طبیعی است که فشار فروش بالایی ایجاد شود که آن نیز بعد از چند روز کاری، با خرید بیش از ۳۰۰ میلیون برگ سهم عملا سعی در متعادل نمودن سهم کردیم.
اگر صرفا به دنبال منفعت بودیم می توانستیم این مبلغ را به عددهایی خیلی پایین تری بیاوریم. اما از انجایی که یکی از دغدغه های اصلی گروه گردشگری حفظ منافع سهامداران خرد می باشد، سعی بر رعایت صلاح سهامداران در دستور کار می باشد.
- عملکرد شش ماهه بانک گردشگر در سال جاری نسبت به مدت مشابه سال گذشته حاکی از پایین بودن درآمدهای عملیاتی اما افزایش سود سرمایه گذاری است، علت این امر چیست؟
اولین اثرات تحریم و رکود اقتصادی بر فعالیت عملیاتی بانک ها است. طبیعتا این موضوع تاثیر خود را در درآمدهای عملیاتی بانک ها خواهد گذاشت. بطوری که در دو سال گذشته شرایط بحرانی سختی را گذراندیم. درآمدهای سرمایه گذاری بانک گردشگری در چند سال گذشته تاکنون به شناسایی سود کامل نرسیده بود. اما اکنون به جایی رسیدیم که سرمایه گذاری سالهای گذشته به ثمر نشسته است.
- از محل دارایی های تملیک چه میزان درآمد شناسایی کرده اید؟
بخشی از آن دارایی مشکوک الوصول و بخش دیگری فروش دارایی و سرمایه گذاری بوده است.
- آیا به دنبال مالکیت و خرید کارگزاری با سهامداری صددرصد هستید؟
بله به دنبال خرید کارگزاری هستیم. البته با توجه به رفع انحصار در صنعت کارگزاری، به دنبال مجوز تاسیس کارگزاری نیز می باشیم.
- برنامه ای برای تغییر روند بازار خود دارید؟
یکی از برنامه هایی که برای سال جاری دنبال می کنیم، ارتقا نماد بانک گردشگری، اقتصادی نگین گردشگری ایرانیان و سرمایه گذاری لقمان در بازار فرابورس است. اقداماتی در راستای انتقال نماد سمگا از فرابورس به بورس هم انجام پذیرفت.
- در حال حاضر مهمترین انتظار سهامداران از دولت چیست؟
انتظاری که سهامداران از دولت دارند این است که دولت اجازه دهد تا بازار سرمایه با یک روال عادی و منطقی جلو برود چرا که در نهایت این مسئله به نفع دولت خواهد بود. اگر فرصتی که در سال ۹۸ و ۹۹ ایجاد شده بود تبدیل به تهدید نمی شد، اکنون دولت مالیات خوبی از معاملات بازار سرمایه دریافت می کرد. ضمن اینکه بازار بورس در آن دوران بازارهای رقیب را به شدت ضعیف کرده بود، این توانایی را داشت که دولت را در اجرای طرح های بزرگ زیر ساختی و صنعتی یاری نماید.