سایه روشنهای حمایت مصوبهای دولت از بازار سرمایه
سیدامیر اعتمادی مدیر سرمایه گذاری تامین سرمایه سپهر در گفت و گو با خبرنگار بورس امروز بسته پیشنهادی مصوب دولت در جهت اصلاح ابهامات بودجه و حمایت از بازار سرمایه را مورد اشاره قرار داد که به رغم رفع برخی از ابهامات، هنوز اجرای آن نیاز به مصوبه مجلس دارد بر این اساس زمان زیادی […]
سیدامیر اعتمادی مدیر سرمایه گذاری تامین سرمایه سپهر در گفت و گو با خبرنگار بورس امروز بسته پیشنهادی مصوب دولت در جهت اصلاح ابهامات بودجه و حمایت از بازار سرمایه را مورد اشاره قرار داد که به رغم رفع برخی از ابهامات، هنوز اجرای آن نیاز به مصوبه مجلس دارد بر این اساس زمان زیادی برای تشخیص اثر اجرایی شدن آنها نیاز است.
وی از “هزینه سوخت” و “مالیات” به عنوان دو مخاطره اصلی فعالین بازار سرمایه نام برد که بر اساس این مصوبه نرخ سوخت برای صنایع برتر همچون پتروشیمی، پالایشی، فلزات ۴۰ درصد خوراک پتروشیمی با سقف ۲۰۰۰ تومان تعیین شده است و این مطلب با کاهش احتمالی نرخ گاز جهانی بلااثر می شود.
بر اساس گفته اعتمادی؛ در واقع تعیین سقف نرخ گاز در شرایط فعلی نرخ های جهانی، کمکی به شرکتهای تولیدی و به تبع آن بازار سرمایه نمی کند و تداوم مسیر حرکتی منفی بازار نمایانگر اثربخشی ناچیز و کاهش باورپذیری عمومی اینگونه اقدامات است.
وی معتقد است که چرخش سیاست مالیاتی به سمت وضع مالیات بر صادرات مواد خام و نیمه خام می تواند بحران تازه ای را برای بازار سرمایه ایجاد نماید.
- عملکرد صندوق ها شفاف نیست
اعتمادی با ابراز امیدواری نسبت به تخصیص منابعی به صندوق تثبیت برای حمایت از بازار عنوان کرد: البته در گذشته صندوق تثبیت منابعی از محل کارمزدهای کارگزاری ها در اختیار داشت اما گزارشی از تخصیص آن منابع به بازار در دسترس نیست؛ لذا تا زمانی که شفافیت در عملکرد این نوع از صندوق ها در دسترس نباشد و اثر آن در حمایت از بازار سرمایه بر روی تابلو معاملات منظور نگردد، نباید انتظاری از کارایی اینگونه مصوبات داشت. از طرفی باید دید که این اقدام تنها در حد مصوبه باقی خواهد ماند یا خیر.
مدیر سرمایه گذاری تامین سرمایه سپهر بحث نرخ تسعیر نرخ ارز بانک ها را بین همه موارد شفاف ترین بخش مصوبه اخیر دانست و بیان کرد: مشخص شدن نرخ تسعیر ارز بانک ها به فعالان بازار سرمایه برای تعیین وضعیت سودآوری صنایع مختلف بخصوص صنعت بانکداری بسیار کمک خواهد کرد.
- تهدید بزرگ افزایش نرخ بهره
وی به لزوم رفع ابهام نرخ بهره نیز تاکیدکرد و گفت: در حال حاضر نبود سقف نرخ بهره این ابهام را به وجود آورده است که نرخ اوراق منتشره تا چه میزان می تواند افزایش یابد.
او ایجاد سودهای موهومی، افزایش پایه پولی، تغییر مسیر تامین مالی شرکتها از بازار سرمایه به سمت بازار پول را از جمله تهدیدات افزایش نرخ بهره برای اقتصاد کشور برشمرد و گفت: تعیین سقف نرخ بهره در صورت اجرایی شدن کمک بزرگی به اقتصاد کشور خواهد کرد.
مدیر سرمایه گذاری تامین سرمایه سپهر خاطرنشان کرد: دولت با تصویب و انتشار این مصوبه تا حدودی تلاش کرد تا بازار سرمایه را حمایت کند، اما حمایت واقعی زمانی رخ می دهد که تصمیمات کوتاه مدت و بدون پشتوانه از این بازار رخت بربندد و آرامش و ثبات تصمیم گیری بر آن سایه افکند. در این صورت منابع مالی مسیر خود را در جهت ورود به بازار سرمایه می یابد و با تزریق این منابع نشاط به اقتصاد بازخواهد گشت.