سردرگمی تقاضا در بازار سرمایه
عطالله بابایی مدیرکل سرمایه گذاری های بیمه ایران | بنابراین یکی از مولفه های اساسی در جهت رشد و توسعه بازارهای مالی از جمله بازار سرمایه اعتماد مردم و سرمایه گذاران به این بازارها می باشد البته به منظور تقویت تقاضا جهت حضور موثر سرمایهگذاران و ورود نقدینگی لازم باید به موارد زیر توجه کرد: […]
عطالله بابایی مدیرکل سرمایه گذاری های بیمه ایران | بنابراین یکی از مولفه های اساسی در جهت رشد و توسعه بازارهای مالی از جمله بازار سرمایه اعتماد مردم و سرمایه گذاران به این بازارها می باشد البته به منظور تقویت تقاضا جهت حضور موثر سرمایهگذاران و ورود نقدینگی لازم باید به موارد زیر توجه کرد:
- طی سنوات گذشته سیاستهای دولت در رابطه با عمده صنایع مکررا تغییر نموده است، تغییر نرخ خوراک پتروشیمی ها، بهره مالکانه معادن، سیاستهای مالیاتی و ارزی از جمله مواردی است که باعث سردرگمی سرمایه گذاران و سلب اعتماد آنها شده است. بنابراین دولت باید بدون توجه به کسری بودجه وکاهش درآمدهای نفتی خود سیاست های مشخصی حداقل جهت پنج سال آینده را تدوین و ابلاغ نماید.
- به موازات رشد و توسعه بازارهای مالی، نظارت ها باید بصورت سیستماتیک اجرا گردد متاسفانه نظارت در این بازارها متناسب با رشد و توسعه صورت نگرفته و این نقص عملاً باعث ایجاد زمینه تخلفاتی شده است.
- وجود قوانین و مقررات قوی و اجرای آن در جلوگیری از تخلفات احتمالی موثر بوده و خلا قانونی و یا نبودن آن عملاً بسترهای لازم جهت ایجاد تخلفات گسترده را فراهم خواهد کرد. در صورت بروز تخلف نیز وجود قوانین قوی پشتوانه مناسبی جهت برخورد با متخلفین بوده و اعتماد عمومی را به همراه خواهد داشت.
- ارائه به موقع اطلاعات و شفافیت به موقع آنها از طرف ناشرین و شرکتهای پذیرفته شده و یا متقاضی پذیرش و اعلام به موقع آنها در سامانه شرکتها، سازمان بورس اوراق بهادار و شرکتهای بورس و فرابورس به طور همزمان و امکان دسترسی عموم بدون هر گونه محدودیتی باید جزء تعهدات آنها باشد. در این میان باید با مدیران و متخلفین از این قانون تنبیهات مالی و یا ممنوعیت های تصدی پستهای مدیریتی در نظر گرفته شود.
۵.قیمت گذاری منصفانه هنگام ورود شرکتها به بورس و جلوگیری از قیمتگذاریهای دستوری که خلاف فلسفه وجودی بازارهای مالی می باشد.
۶.استقلال کامل صندوق های توسعه و تثبیت بازار و جایگزین نمودن افراد با تجربه در هیات مدیره این صندوق ها به جای مدیران فعلی که عموما دارای تعارض منافع می باشند.
- آموزش و توسعه و فرهنگ سرمایه گذاری و نحوه فعالیت آنان.
بررسی های صورت گرفته طی سنوات اخیر موید این موضوع است که سازمان بورس اوراق بهادار و شرکتهای بورس اوراق بهادار، بورس کالا، بورس انرژی و فرابورس به رغم درآمدهای خوب کسب شده از معامله گران هیچگونه هزینه ای جهت آموزش و توسعه فرهنگ سرمایه گذاری صرف نکرده اند. رسالت این شرکتها به جای توجه جدی به مقوله آموزش متاسفانه سرمایه گذاری در حوزه املاک و مستقلات و سپرده گذاری بوده است. این شرکتها باید به همراه سایر شرکتهای بورسی بخشی از درآمد خود را صرف آموزش و یا بورسیه کردن دانش آموختگان ممتاز دانشگاه ها و مراکز علمی داخلی و یا اعزام دانشجو به کشورهای پیشرو در بازارهای مالی نمایند.
این موارد بخش مختصری از اقداماتی است که باید متولیان امر در جهت جلب اعتماد عمومی و تقویت بخش تقاضا انجام دهند. در صورت عدم توجه به این مقوله ها باید منتظر وقوع بحرانها ی به مراتب بدتر از سال ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰در بازار سرمایه کشور در سالهای آتی باشیم.